logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Protipožární vypěňovací nátěry řady Plamostop na ochranu ocelových, betonových a dřevěných konstrukcí

K ochraně konstrukcí před požárem se nejčastěji používají omítkoviny, obklady a vypěňovací nátěry. Obklady a omítky chrání konstrukci před působením požáru objemem své hmoty, zatímco u vypěňovacích nátěrů dochází k tvorbě pěny silné až 10cm, která dovede v určitém časovém úseku ochránit konstrukci proti ztrátě statické funkce vlivem působení požáru.

Reklama

Firma Ing. Josef Hruban - Izostav uvedla n a trh ucelenou řadu intumescentních nátěrů pod obchodním označením Plamostop, určenou na ochranu ocelových, betonových a dřevěných konstrukcí.

Ochrana ocelových konstrukcí

Plamostop P9 je vypěňovací nátěr na bázi vodou ředitelných dispenzí, retardérů hoření, žáruvzdorných plnidel a zpěňovadel, určený k ochraně ocelových konstrukcí. Aplikuje se na ocelovou konstrukci opatřenou antikorozní ochranou v síle 200μ až 2000μ. Doba ochrany OK se pohybuje mezi 15 min. až 60 min.

 

Přestože mluvíme o nátěru, jedná se především o protipožární izolaci, která nepřebírá žádnou z funkcí ochranného nátěrového systému OK. Vkládá se mezi základní nátěr a horní povrchovou úpravu. Plamostop P9 je určen do vnitřního prostředí. Existuje varianta i pro venkovní prostředí, požadavků na ochranu OK před požárem na volném prostranství je však minimálně. Dodržení uvedené zásady na umístění izolace má vliv na garance životnosti. Je-li Plamostop P9 ve vnitřním prostředí a je odblokován od vlivů prostředí horním nátěrem, tak za těchto podmínek výrobce garantuje, že faktorem času nedochází u materiálu k chemickým ani fyzickým změnám, a funkce materiálu zůstává nezměněna.

 

Od 1.1.2008 nabyla účinnosti norma ČSN EN13501-2-2008 podle které se nově klasifikuje požární odolnost ocelových konstrukcí. Nová evropská norma je výrazně na straně bezpečnosti a nově rozlišuje stanovení požární odolnosti u otevřených a uzavřených ocelových profilů.

Ochrana betonových konstrukcí

Plamostop P9 jako jediný u nás na trhu zavedených intumescentních nátěrů má spalovací zkoušku na stanovení příspěvku požární bezpečnosti betonových konstrukcí.

 

Dimenzace síly izolace na betonové konstrukce vychází z ustanovení ČSN 730821, která stanoví hodnoty požární odolnosti některých stavebních konstrukcí na základě rozměrových parametrů, krytí výztuže atd. Velmi zjednodušeně řečeno, vychází ze stejného principu jako u omítek, kde rozměrové parametry prvku ( tloušťka, šířka, krytí výztuže) mohou být zmenšeny o započitatelnou tloušťku omítky.

Spalovací zkouškou se měřil průběh teploty do hloubky v porovnání chráněných a nechráněných prvků, v závislosti na množství Plamostopu P9/m2 a době expozice. Matematickým vyhodnocením byl stanoven ekvivalent tloušťky betonu, tedy započitatelná síla betonu v závislosti na čase a množství Plamostopu P9.

 

V praxi užitím této metody u betonových konstrukcí v porovnání s nástřiky omítkou nebo obklady dochází k velmi zajímavým úsporám času, pracnosti, financí.

Příkladem může být stavba logistického centra ProLogis v Novém Mestě nad Váhom, kde plocha 5.500 m2 betonových konstrukcí s požadovanou požární odolností REI 180 min. byla realizována za 10 pracovních dnů.

 

Obdobnou stavbou byla rekonstrukce Tesca Dornych Brno, kde se prováděla izolace 10.500 m2 konstrukcí na požární odolnost 60, 90 a 180 min. Největším problémem byl termín realizace daný investorem, velké množství současně pracujících pracovníků a velké množství pomocných konstrukcí zabudovaných do betonových konstrukcí, po kterých musely být prováděny opravy izolací.

 

Na obou stavbách se projevily hlavní výhody této metody, rychlost provádění, minimální časová prodleva pro nástup dalších řemesel, relativně nízká cena.

Ochrana dřevěných konstrukcí

Plamostop D je zcela transparentní vodou ředitelný vypěňovací nátěr na ochranu dřevěných konstrukcí. Je určen na zvýšení požární odolnosti staticky zatížených dřevěných konstrukcí, pro ošetření dřeva na dosažení třídy hořlavosti B a indexu šíření plamene po konstrukci Is 22 Reakce na oheň dle evropské normy B-S1,d0.

Dřevo ošetřené Plamostopem D si zachovává naprosto přirozený vzhled bez jakýkoliv zákalů nebo barevných podtónů. Dřevo se může před nátěrem Plamostopu D mořit lihovými mořidly nebo napouštět proti hmyzu a houbám. Nátěr je odstranitelný vodou, proto musí být chráněn uzavíracím lakem. Na konečnou úpravu nesmí být použita vodou ředitelná barva. Materiál je vhodný pro použití v interiéru s vysokými nároky na povrchovou úpravu dřevěných konstrukcí.

Ročně jsou protipožárními vypěňovacími nátěry řady Plamostop opatřeny desítky tisíc m2 konstrukcí v ČR. Významné postavení má na trzích v SR a Pobaltských republikách.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.