logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vývoj a současná situace v českém cihlářském průmyslu a činnost Cihlářského svazu Čech a Moravy

Pálené a stavební materiály jsou v českých zemích stálen tradičním výrobkem, neboť je všeobecně známo, že keramika zdravě ovlivňuje životní prostředí a má v porovnání s ostatními stavebními materiály vysoké užitné hodnoty, zejména díky optimálním fyzikálním vlastnostem.

Reklama

V současné době zaujímají pálené stavební materiály v České republice 70% segmentu trhu zdících materiálů.

Rozvoj Cihlářského průmyslu po druhé světové válce, kdy se běžně vyráběly děrované tvarovky v kruhových pecích lze rozdělit do dvou etap.

V první etapě po roce 1965 byla zahájena výstavba více jak 40-ti nových cihelen s tunelovými pecemi, které vyráběly cihelné vysoko děrované tvarovky při roční kapacitě 30 - 40 mil. NF.

V druhé etapě rozvoje cihlářského průmyslu po roce 1990 byl pak zejména díky vstupu zahraničního kapitálu zaznamenán v Českých zemích několikanásobný nárůst výrobních kapacit. Byla provedena modernizace a automatizace výrobního procesu, zvýšena produktivita práce, což se následně projevilo i ve zvýšení kvality a rozšíření sortimentu pálených cihlářských výrobků.

Obdobnou modernizací prošla po roce 1900 i výroba pálené střešní krytiny, kdy dnešní výrobní kapacity se pohybují okolo 5-ti milionů m2 střešních tašek a jsou vyráběny v pěti závodech.

Ke všem těmto změnám došlo mimo jiné i díky vstupu silných zahraničních investorů, ke kterému docházelo průběžně od roku 1992. Byly také i případy, kdy vstup zahraničních firem se u některých cihelen zatím příliš neprojevil, anebo kdy potencionální investoři od svých záměrů ustoupili. Je nutné ale také uvést, že i čeští majitelé jsou schopni investovat do rekonstrukce závodů.

Několikanásobným zvýšením výrobních kapacit, modernizací a automatizací technologického procesu, zvýšení produktivity práce a rozšířením sortimentu spolu s růstem užitných hodnot finálních výrobků se řadí české cihelny mezi nejmodernější závody v Evropě. Rovněž i výrobky jsou svojí kvalitou plně srovnatelné s výrobky vyráběnými v cihelnách v západní Evropě.

Společně s rozvojem výrobní základny po roce 1990 došlo i zákonitě k uzavření více jak třiceti malých závodů, které nestačily výrobními náklady a kvalitou konkurovat silnějším výrobcům. Některé cihlářské závody pak ukončily provoz i díky nevhodně provedené privatizaci a neschopnosti vedení těchto firem.

České republika se dnes řadí v prodeji zdících cihlářských materiálů na druhé místo v Evropě s množstvím 0,237 m3 na obyvatele (Rakousko 0,350m3/obyv., Belgie 0,254 m3/obyv., Itálie 0,264 m3/obyv.).

Cihlářský svaz Čech a Moravy

Cihlářský svaz Čech a Moravy byl založen v roce 1993. Svaz je profesním sdružením, které obhajuje a podporuje ideální hospodářské, sociálně-politické, právní a ostatní zájmy svých členů. Zejména: - prosazování cihlářských výrobků na trhu. - spoluúčast a ovlivňování směrů vývoje při tvorbě norem a předpisů použitých ve stavebnictví. - zastupování zájmů členů Svazu vůči podobným organizacím v zahraničí, vůči státním a kontrolním orgánům. - vzájemná informovanost členů Svazu v oblasti techniky, obchodů, technologie. - zasazování se o obnovu výchovy cihlářských odborníků ve školství. - pořádání kurzů, stáží a školení v oblasti cihlářské výchovy.

V současné době sdružuje 13 řádných členů s 32 závody, kteří vyrábějí pálené stavební materiály.

Dále sdružují 11 přidružených členů, kteří zajišťují různé služby pro cihláře a 7 členů čestných. Výrobci, členové cihlářského svazu, představují 92% kapacit zdících materiálů v České republice a 100% kapacit pálené střešní krytiny.

Cihlářský svaz Čech a Moravy se podílí na přípravě zákonů a předpisů, publikuje a spolupracuje se školami a vědeckými ústavy. Pro své členy zajišťuje centrálně stavebně technická osvědčení pro výrobky, na které neexistují harmonizované ČSN, dále požární zkoušky stěn, stropů a překladů, zkoušky praktické vlhkosti a akustické. Každý rok pořádá Český cihlářský kongres, v letošním roce to bylo již po dvanácté. U příležitosti mezinárodních stavebních veletrhů pořádá cihlářský svaz semináře pro projektanty a stavební firmy. Ze seminářů a kongresů jsou vydávány sborníky.

K pravidelnému setkávání s veřejností slouží také expozice Cihlářského svazu Čech a Moravy každoročně na 2 výstavách, kde je demonstrováno použití pálených cihlářských materiálů ve stavbě od sklepa až po střechu. Na výstavbách jsou předávány návštěvníkům materiály zdůrazňující výhody pálených cihlářských materiálů.

Jsou pořádány soutěže pro projektanty a stavební učiliště. V roce 2001 byl vydán prvním nákladem 5 000 ks Cihlářský lexikon určený pro projektanty, stavební firmy, školy a i pro drobné stavebníky. Potřebu seznámit veřejnost s technickými vlastnostmi a se správnými zásadami použití cihlářských výrobků si vyžádalo zvýšení užitných hodnot těchto materiálů a rozšíření sortimentu. V roce 2002 bylo vydáno 3 000 CD-ROM Cihlářského lexikonu. V roce 2007 vyšlo druhé vydání Cihlářského lexikonu ve stejném nákladu (je i volně ke stažení na www.cscm.cz/lexikon.htm).

Cihlářský svaz se tak snaží stále působit na veřejnost s cílem ji neustále seznamovat s aktuálními změnami v předpisech a s výhodami a přednostmi pálených stavebních materiálů včetně jejich vysokých užitných hodnot.

V posledních letech se stále častěji ukazuje, že uživatele zajímá, v čem budou bydlet a po porovnání předností všech možných druhů stavebních materiálů dávají přednost cihlové stavbě, stavbě z přírodních materiálů prověřené tisíciletími.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.