logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Solární žaluzie ISOTRA ENERGY

Asi víte, že lze využít sluneční záření pro výrobu elektrické energie... ale možná nevíte, že lze toto sluneční záření využít k ovládání žaluzie?

Reklama

Společnost ISOTRA a.s. - přední český výrobce stínící techniky - se od loňského roku zabývala možností VYUŽITÍ SLUNEČNÍHO ZÁŘENÍ v žaluziích a vyvinula společně s firmou LG System, s.r.o. zcela nový systém žaluzií ovládaných motorem, který pracuje na principu přeměny slunečního záření na elektřinu.

Veškerá energie v solární technice pochází ze slunce

Společnosti ISOTRA vycházela z mnohých, většině lidem méně známých, faktů o solární technice. V solární technice přichází veškerá využitelná energie ze Slunce. Množství sluneční energie, která každoročně dopadne na povrch Země je 5000-krát větší, než veškerá potřeba světové energie, proto se vyplácí hledat možnosti, jak tuto nadměrnou "nabídku" sluneční energie využít.

Slunce je centrální hvězdou v našem planetárním systému. Bez Slunce by nebyl na zemi možný život. Každou vteřinu se 4000 tun hmoty Slunce přemění na energii, která se vyzáří do okolního vesmíru, přičemž na Zemi dopadne přibližně 45 miliardtin celkové vyzářené energie Slunce.

Průměrný počet hodin solárního svitu (bez oblačnosti) se v ČR pohybuje v rozmezí 1400h/rok až 1700h/rok. V České republice dopadne za rok průměrně 950kWh/m2 - 1100kWh/m2 energie.

A to není vše, co slunce nabízí...

Solární žaluzie ISOTRA ENERGY a fotovoltaický jev

Společnost ISOTRA využila jevu přeměny sluneční energie na elektrickou energii - Fotovoltaického jevu - a aplikovala jej na motoricky ovládané žaluzie.

Na první pohled klasická hliníková interiérová žaluzie na motor je tak díky tomuto jevu zcela unikátní. V současné době se k ovládání žaluzie - ke spouštění, vytahování a naklápění lamel - používá řada systémů s konstrukční koncepcí s různým uspořádáním funkčních prvků. Pohonná ústrojí jsou především ovládána tažnými prvky mechanickými, realizovanými formou řetízku, šňůrky, kliky nebo motorem připojeným na elektrickou síť.

Solární žaluzie ISOTRA ENERGY = žádné kabelové rozvody

Letáky ISOTRA

Nevýhodou klasických systémů ovládání žaluzií pomocí motoru je masivnost provedení a zejména nutnost přivedení elektrického kabelu až k motoru, což ve většině případů znamená potřebu zasekání do zdi. Tyto systémy se většinou používají pro venkovní žaluzie, velkoplošné systémy, výkladní skříně obchodů, prosklené vstupní haly společenských, restauračních či hotelových komplexů. V případě interiérových žaluzií jsou zásahy do zdi pro kabelové rozvody mnohdy zcela odrazujícím faktorem při volbě motoricky ovládané žaluzie.

Nové "SOLÁRNÍ" řešení založené na bezdrátovém ovládání žaluzie, chráněné úřadem průmyslového vlastnictví, dosahuje přínosu především v tom, že je žaluzie nezávislá na jakémkoliv externím zdroji energie a tedy není při její instalaci nutné provádět jakékoliv stavební úpravy do interiéru či exteriéru. Jednoduchost a kompaktnost provedení umožňuje uplatnění při náhradě stávajícího způsobu motorického ovládání. Nemalým přínosem je také vysoký komfort obsluhy pomocí dálkového ovladače s dosahem až 150m, pomocí něhož lze ovládat žaluzie a volit intenzitu osvětlení místnosti.

Solární žaluzie ISOTRA ENERGY = nulová spotřeba elektřiny

Solární článek je využit pro získávání energie, která dobíjí akumulátor. Zařízení umožňuje dálkové bezdrátové ovládání žaluzie na mnohem větší vzdálenost a přitom pracuje s akumulátorem na podstatně nižším napětí. Akumulátor je dobíjen amorfním fotovoltaickým článkem i při velmi malé intenzitě osvětlení, což je další výhoda tohoto systému. Žaluzii lze tedy naklápět, vytahovat, spouštět i v podmínkách nižší intenzity světla a v zimních měsících.

Solární žaluzie ISOTRA ENERGY = žaluzie do každého okna

Solární žaluzie ISOTRA ENERGY jsou hliníkové interiérové žaluzie vhodné do všech typů plastových či dřevěných oken. Velká škála barevného provedení umožní sladit žaluzii s jakýmkoliv interiérem a spojit tak design, praktičnost a užitek. Dálkový ovládač je součástí dodávky a je na Vašem rozhodnutí, kolik žaluzií jím budete ovládat.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.