logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kvalitní podlaha pro potravinářský průmysl - kvalita pro bezpečné a čisté pracovní prostředí

Potravinářský provoz patří z hlediska zatížení podlahy k těm nejtěžším. Na povrch podlahy působí mnoho vlivů ovlivňujících životnost podlahy a bezpečnost pro uživatele. Správnou volbou povrchu podlahy si investor předurčuje její funkčnost po dlouhá léta a podlaha je také důležitým architektonickým prvkem celého výrobního prostředí.

Reklama

Podlaha je pro zpracovatele potravin jednou z nejdůležitějších stavebních částí provozu. Její kvalita je sledována ze všech možných úhlů pohledů nejen samotným uživatelem, ale i státními orgány, které zde zastupují konečného zákazníka a zaměstnance. Podlaha tedy musí sloužit svému účelu dlouhodobě, tedy s vysokou užitnou hodnotou.

Legislativa

V potravinářských provozech provádí kontrolní činnost především Krajská veterinární správa, Krajská hygienická stanice, Česká zemědělská a potravinářská inspekce a Státní inspekce jakosti. Tyto kontrolní úřady prostřednictvím jejich zákonů a prováděcích vyhlášek požadují pro podlahy následující obecné vlastnosti:

  • Podlaha musí být nepropustná.
  • Podlaha musí být snadno čistitelná.
  • Podlahu musí být možno dezinfikovat a musí být bez viditelných pórů na povrchu.
  • Podlaha nesmí být živnou půdou pro bakterie.
  • Podlaha musí být odolná hnilobě.
  • Podlaha musí být položena tak, aby odtékala voda.
  • Podlaha musí být položena tak, aby se dobře odstraňovali odpady.
  • Podlahy, stěny, stropy musí být vyrobené z dobře čistitelných, nepropustných a nekorodujících materiálů.
  • Musí být oblé spojnice stěn s podlahou.

Žádné jiné požadavky a konkrétní údaje na podlahy neexistují (např. poloměr fabionu apod.). Další podrobné požadavky stanovuje investor a provozovatel svému dodavateli.

Při protiskluzném povrchu podlahy a při jejím znečištění (např. mastnota, oplach, ...) je "v rozporu" fyzikální zákon viskozity a požadavky investorů a kontrolních orgánů. Není možno provést velké spádování - podlaha pro provoz s vozíky nepoužitelná - je tedy na místě požadavek kontrolních orgánů stahovat vodu z povrchu gumovou stěrkou.

Legislativa v současnosti nezná pojem pro přímý a nepřímý styk s potravinou. Materiál je buď do potravinářského provozu vhodný nebo nevhodný.

Všechny čtyři kontrolní orgány nemusí být přítomni výstavbě a rekonstrukci a nemusí připomínkovat projekt (vyjímkou jsou restaurace a jídelny veřejného stravování, kde Hygienická stanice schvaluje projekt). Povinností provozovatele je oznámit den započetí výroby, resp. uvedení provozovny do provozu a od tohoto dne mohou kontrolní orgány kontrolovat jakoukoliv stavební část provozu a tedy i podlahu - a proto je už od projektu doporučeno konzultovat potřebné, aby nedocházelo ze strany kontrolních orgánů k pozdějším zásadním připomínkám ke stavební části včetně podlahy.

V současnosti probíhají jednání o vzniku jednoho kontrolního orgánu, který by jednotnou legislativou posuzoval potravinářské provozy: Úřad pro bezpečnost potravin.

Odolnost

Každý potravinářský provoz má svá specifická zatížení podlahy. V potravinářských provozech je podlaha namáhána nejtěžšími vlivy, které si snad můžeme představit. V tomto provoze je podlaha velmi namáhána mechanicky pádem háků, nářadí, pojezdem vozíků s malým a případně i kovovým kolem apod. Je zde vysoké chemické zatížení mycími médii (kyseliny a zásady cca do 5% koncentrace), pH těchto médií se pohybuje v rozmezí 3-15. Důležitým faktorem pro odolnost v potravinářském prostředí je teplotní šok, tedy rychlé zvýšení teploty. Odolnost podlahy resp. požadavky na odolnost se dají shrnout následovně:

  • Chemická odolnost
  • Mechanická odolnost
  • Odolnost proti teplotnímu šoku za vysokých teplot

Odolnost podlahových systémů je dána materiálovou bází produktu a nastavení jejich vlastností ve výrobě. Pro snadnou orientaci mezi materiály uvádím následující porovnání:

Porovnání dle materiálové báze
Vlastnost Epoxid (EP) Metylmetakrylát (PMMA) Litý polyuretan (PU) Polyuretanbeton (HD PU)
Systém UCRETE®
Teplotní odolnost Neodolává teplotnímu šoku, "skelný přechod" cca při 65°C Neodolává teplotnímu šoku, max. 70°C Neodolává teplotnímu šoku, max. 65°C Odolnost teplotnímu šoku,
6mm - 70°C
9mm - 120°C
12mm - 130°C, krátkodobě 150°C
Chemická odolnost Dobrá, odolává lépe zásadám Dobrá Dobrá, odolává lépe kyselinám Výborná, zásady i kyseliny
Mechanická odolnost Dobrá, tvrdý ale křehký materiál, při nárazu praskne, neodolá pojezdu kovovým kolem Dobrá, tvrdý ale křehký materiál, při nárazu praskne, neodolá pojezdu kovovým kolem Dobrá, odolává rázům, méně odolává vrypu, neodolává pojezdu kovovým kolem Výborná, odolává valivému zatížení kovového kola, odolává rázům a vrypu.
Protiskluznost Je možno vytvořit zasypáním křemenným pískem. Struktura povrchu je dána aplikací. Je možno vytvořit zasypáním křemenným pískem. Struktura povrchu je dána aplikací. Je možno vytvořit zasypáním křemenným pískem. Struktura povrchu je dána aplikací. Protiskluznost a struktura povrchu je dána materiálem a aplikací ji nelze měnit pouze celoplošně upravit - jistota proti aplikačním chybám.
Čistitelnost Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění omezeno neodolností teplotnímu šoku Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění omezeno neodolností teplotnímu šoku Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění omezeno neodolností teplotnímu šoku Výborná. Viskozita vody - stahování vody gumovou raklí. Čištění bez omezení - odolnost teplotnímu šoku.
Zápach Neobsahující rozpouštědla bez zápachu. Neohrožuje potraviny. Ostrý zápach, volná potravina (např. maso) absorbuje zápach, přenos zápachu na potraviny. Neobsahující rozpouštědla bez zápachu. Neohrožuje potraviny. Bez zápachu. Atest pro možnost aplikace u obnažených potravin.
Rychlost opravy Dlouhá doba. Vynikající. Dlouhá doba. Výborná. Možno v 9mm aplikovat bez penetrace - snížení času na technologickou přestávku.
Vlhkost podkladu Dle typu penetrace i na vlhký podklad. Pod 4% hmotnostní zbytkové vlhkosti. Problém u opravy. Dle typu penetrace i na vlhký podklad. Na matně vlhký podklad, na 7 dní starý beton.
Paropropustnost Ne Ne Ne Ano
Relativní vlhkost vzduchu při aplikaci do 75% do 70% do 75% tolerantní vůči vlhkosti
Teplota při aplikaci (podklad/vzduch) + 10°C až + 30°C - 10°C až + 35°C
(za nižších teplot je při aplikaci nebezpečí rosného bodu)
+ 5°C až + 30°C + 12°C až + 25°C

Kvalitní a odolná podlaha

Pro každého uživatele podlah je obraz znehodnocené podlahy velikou starostí s možným nebezpečím uzavření provozu. Oddutá dlažba (obr. 1.) nebo v plátech se separující bezespará podlaha od podkladu (viz obr. 2.) je velmi rychlá degradace podkladního betonu a oddalování rekonstrukce podlahy bude mít za následek zvyšující se finanční náklady.


Obr. 1
 
Obr. 2

Nevhodně zvolená dlažba, lepící a spárovací tmely dlažby a nevhodně zvolená bezespará podlaha jsou opakované a nemalé investice. Kvalitu podlahy je v první fázi výběru velmi složité pro investora posoudit. Doporučuji proto uvedené zásady, které při výběru podlahy pomohou dobře se zorientovat v tomto trhu:

  • Reference (kontaktovat více uživatelů nabízených podlahových systémů a zjistit jejich spokojenost s podlahou, splnění očekávání a servis realizovaný podlahářskou firmou)
  • Konzultace s odborníky pro potravinářské provozy (projektanti, technologové)
  • Vyžádat si "Materiálně - technické vlastnosti materiálů (v tabulce příklad speciálního podlahového systému)
Pevnost v tlaku N/mm2 58
Pevnost v tahu N/mm2 6
Pevnost v tahu za ohybu N/mm2 14
Dynamický modul pružnosti (BS 6319, část 6) N/mm2 3250
Oděruvzdornost mg 1390/1000
Nasákavost % < 1
Tepelná vodivost W/mK 1,1
Koeficient lineární termické roztažnosti 1/K 2,4 x 10-5
Teplotní odolnost při tl. = 6/9/12 mm °C 70/120/130
Krátkodobá odolnost při tl. = 12mm °C 150

Vlastnosti podlahového systému z polyuretanových pryskyřic pro potravinářský a farmaceutický průmysl

  • Důkladnost nabídky podlahářské firmy, posouzení a nákres detailů před započetím prací
  • Výrobce materiálů by měl předložit veškeré schvalovací dokumenty předepsané naši legislativou (Certifikáty, Prohlášení o shodě, Bezpečnostní list, Výrobní list)

Rekonstruovaná podlaha - zpracování masa
 
Rekonstruovaný prostor myčky přepravních obalů


Typová řešení detailů - pomoc investorům, projektantům a architektům.

Závěrem chci popřát všem investorům, kteří chystají rekonstrukci ve svých provozech, aby měli s podlahami jen ty nejlepší zkušenosti.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.