logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Zvlhčování vzduchu pro každého

Patentový systém MERLIN

Člověk v průměru stráví více než 80% svého života v uzavřených místnostech. Naše zdraví a duševní pohoda jsou proto do značné míry závislé na kvalitě okolního vzduchu.

Aktivní zvlhčování zajišťuje zdravou rovnováhu daného prostředí. Zvlhčovací systém Merlin - Technology pracuje na základě vysokého tlaku vody v tlakovém systému (asi 70 bar) a její rozprašování je v průměru kolem 6,5 m od zavěšeného modulu do prostoru a výšky přibližně 200 cm. V tomto prostoru suchým vzduchem absorpce vodní mlhoviny. Pod touto úrovní výrobek, materiál ani obsluha zařízení nejsou vystaveny účinkům vody ve formě kapaliny. Podporou dokonalého vznosu mlhoviny je zabudovaný ventilátor nasávající vzduch od stropu do modulu a vytlačující jej speciálně vyvinutými aerodynamickými průduchy.

Možnosti sestavy

Inovovaná technika je nositelem vysokého výkonu při velmi nízkých provozních nákladech. Mimořádně výhodná je možnost modulového sestavování celého systému. Modulová skladba umožňuje kdykoli sestavu rozšířit, upravit podle vývoje a potřeb jeho uživatele. Veškeré její části jsou snadno přístupné. Potřeba času na údržbu souboru projektovaného na kapacitu například 800 litrů si vyžaduje pouze několik minut občasného dohledu týdně. Standardně jsou systémy vybaveny jemným filtrem se schopností zachytit nečistoty o velikosti 1 mikronu.

 

Komplex řízení relativní vlhkosti daného prostředí je vybaven řídící PC jednotkou s možností programování vlhkosti v jednotlivých zónách prostoru individuálně, včetně kontrolního režimu okamžitého stavu a signalizace místa a druhu eventuální poruchy (výpade el. proudu, pokles tlaku vody v systému apod.).

 

Jak zařízení funguje

Voda rozprašovaná vlastním tlakem tvoří drobné kapičky v průměru ve velikosti pod 1 mm. Tyto kapičky jsou rozprašovány přímo do vzduchu, kde se rychle odpařují do plynného stavu a zvyšují relativní vlhkost bez nebezpečí samovolné kondenzace. Suchý vzduch se k rozprášené mlhovině chová velmi agresivně, změní její kapalné skupenství do vzdušné vlhkosti. Subjektivní pocit pozorovatel pod jednotkou zvlhčování vnímá jako pocit chladu a příjemné osvěžení. Když je dosaženo požadované úrovně relativní vlhkosti, hydrostat řídící prostřednictvím řídící jednotky odstaví z provozu tlakového čerpadlo a obvod se uzavře pomocí speciální pružiny s kuličkou, která usedá do správně vytvarovaného průměru sedla, čímž se ukončí proces vlhčení včetně zabránění tvorby kapek a odkapávaní zbytkové vody ze systému. Při provozu zvlhčování nedochází k odstřikování velkých kapacit ani k odkapávání vody z rozprašovacích hlav, protože odpružené sedlo vodního ventilu se uzavře v okamžiku, kdy dojde k poklesu tlaku vody. Zbytková voda zůstane uvnitř tělesa a objímky trysky. Díky účinné, levné filtraci a změkčování vody v úpravně vody je čištění rozprašovacích hlav tak ojedinělé, že údržba je vyžadována obvykle pouze jedenkrát ročně. Předností tohoto zařízení je dlouhá životnost a spolehlivost daná použitím kvalitního materiálu a propracovaného systému.

 

Pozitivním doprovodným jevem funkce zařízení je efekt adiabatického chlazení prostoru, zvláště v letním období využitím například v oboru zemědělství nebo zahradních restaurací, kaváren apod. významné použití je v oboru sportu - jemný způsob chlazení sportovců po vrcholových výkonech, plovárny, dětská hřiště, tribuny diváků, např. tenisová hřiště, sportoviště či jiné venkovní prostory, kde je člověk vystaven přímému slunci a hrozí mu přehřátí. Zařízení je možno používat například v provozech pekáren, chlazených skladovacích prostor v potravinářství i jinde v průmyslu, při skladování kůží a papírenských výrobků, v tiskárnách, při odlévání stavebních dílů, v zemědělství a také ve školství pro školní budovy, tělocvičny apod.

 

Provoz a použití

Standardní systém je zvláště vhodný pro aplikaci v podmínkách, kde nevznikají problémy kvůli obsahu minerálních částic v rozprašované vodě. Systém využívá vodu z běžného rozvodu a je těsný vůči okolnímu prostředí, čímž vytváří vhodné podmínky pro zvlhčování "nečistého" prostředí. Během provozu se do systému nemohou dostávat například prachové částice okolního vzduchu.

 

V zimě vlhkost rychle klesá pod optimální stupeň, zvláště v uzavřených vytápěných místnostech. Suchý, teplý okolní vzduch se pak snaží vyrovnat tento deficit pojmutím vlhkosti ze svého okolí. Systém je vhodný i pro čistá prostředí, zde je v provedení s rozprašovacími hlavami z nerezové oceli a s vodními řídícími sekcemi upravenými pro použití demineralizované vody. Zařízení je možno používat například v čistých výrobních provozech jako je výroba polovodičů či komponentů s tištěnými spoji, v laboratořích a všech dalších prostředních, kde by použití vody z běžného rozvodu mělo v důsledku obsahu minerálních látek ve vodě nepříznivý vliv na pracovní podmínky, respektive výrobní proces. Zvlhčovací systém Merlin Technology je také vhodný pro prostředí užívané člověkem. Velmi dobrým důvodem pro zvlhčování je především zvyšování odolnost proti nachlazení a chřipce, zlepšení celkové duševní pohody a zvýšení koncentrace. Slouží také jako ochrana proti vysušování kůže a očí. Postará se o redukci hladiny prachu, což pomáhá alergikům. Při zlepšení podmínek takzvaného pitného režimu organismu.

Je určen všude tam, kde je zapotřebí rovnoměrné rozložení vlhkosti v prostoru, snížení prašnosti a nízké energetické náročnosti instalovaného vlhčení. V neposlední řadě přispívá k udržování původních vlastností starožitností a hodnoty interiérového vybavení a doplňků.


Drekoma
logo Drekoma

DREKOMA - výhradní dovozce vlhkoměrů a zvlhčovacích systémů firmy MERLIN Technology GmbH. Úprava a demineralizace vody - reverzní osmoza,obchodní a zprostředkovatelská činnost, dřevařské stroje a zařízení, zpracování znaleckých posudků v oboru.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.