logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Nízkoenergetické stavění ze systému Heluz

V současné době dochází k vysokému nárůstu cen energií a k uvědomění si jejich omezené dostupnosti z hlediska trvale udržitelného rozvoje. Jediným východiskem je snižování spotřeby energie, a proto roste zájem o energeticky úsporné a nízkoenergetické domy.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. má ve svém výrobním sortimentu cihelné bloky SUPE®THERM STI s nejvyššími tepelněizolačními vlastnostmi na českém trhu a díky tomu přináší stavebníkům velmi významnou úsporu nákladů na vytápění.


Tepelněizolační blok SUPE®THERM 40 STI

Cihly SUPE®THERM STI jsou určeny pro jednovrstvé nosné obvodové stěny a všechny bloky o tloušťce 365, 380, 400, 440 a 490 mm splňují tepelné požadavky platných norem pro obvodové zdivo bez dodatečného zateplování. Pevnost cihelných bloků je 8 MPa. Většina bloků v kvalitě STI splňuje i doporučené normové hodnoty součinitele prostupu tepla pro těžké obvodové konstrukce UN ≤ 0,25 W/m2K a díky těmto parametrům je vhodné jejich použití pro energeticky úsporné domy a v různých variantách také pro nízkoenergetické stavění. Výrobce doporučuje používat při zdění obvodového zdiva z cihelných bloků SUPE®THERM STI tepelněizolační maltu, neboť se zvýší tepelný odpor stěny o 24% oproti použití klasické vápenocementové malty. Návratnost vyšších nákladů při použití tepelněizolační malty je při současných cenách za vytápění 4-6 let.


Graf porovnání parametrů cihelných bloků SUPE®THERM STI s požadavky normy ČSN 73 0540-2

Pro zachování mimořádných tepelněizolačních parametrů zdiva z cihelných bloků SUPE®THERM STI, byla dořešena i nejkritičtější místa stěn, tj. vazby rohů, ostění oken a dveří, zkonstruováním doplňků: cihel krajových (K), krajových polovičních (K-1/2) a rohových (R). S využitím cihel krajových a cihel krajových polovičních pro ostění okenních a dveřních otvorů se do zapuštěné kapsy v cihlách vloží tepelný izolant - extrudovaný polystyrén, který plynule navazuje na tepelnou izolaci překladu. Tím se zabrání vzniku tepelných mostů kolem rámů oken a dveří.


Detail okenního otvoru s použitím doplňkových cihel krajových (K)
a krajových polovičních (K-1/2) STI s následným vložením izolantu do kapes.

Novinkou je také vylepšení tepelněizolačních vlastností první vrstvy zdiva na betonovém základu, kde dochází k tepelným ztrátám ze zdiva. Vysypáním dutin v cihelných tvarovkách tepelněizolačním materiálem - perlitem dojde k výraznému zlepšení tepelnětechnických vlastností zdiva ve svislém směru a zároveň k poklesu tepelné vodivosti i v ostatních směrech. Toto řešení vede ke snížení tepelných ztrát do betonového základu. Zdivo z tepelněizolačních cihel SUPE®THERM 49 STI vysypaných perlitem bylo oceněno Zlatou medailí IBF 2007 na dubnovém Stavebním veletrhu IBF v Brně.


Cihelné tvarovky první řady zdiva na betonovém základu s dutinami
vyplněnými expandovaným perlitem.

Pro nízkoenergetické stavění připravila společnost HELUZ několik níže uvedených variant řešení obvodových nosných konstrukcí staveb, které vycházejí z vhodného použití cihelných bloků SUPE®THERM STI.

Varianta č. 1

Skládané cihelné zdivo tl. 625 mm z cihelných bloků SUPE®THERM 36,5 STI a SUPE®THERM 25 STI, které jsou použity vedle sebe v jedné vrstvě s mezerou tl. 10 mm a v následující vrstvě se vytváří převazba Zdivo dosahuje při použití tepelněizolační malty SUPE®THERM TM a venkovní tepelněizolační omítky SUPE®THERM TO součinitele prostupu tepla U = 0,16 W/m2K (tepelný odpor R = 5,95 m2K/W).

Varianta č. 2

Jednovrstvé cihelné zdivo tl. 490 mm z cihelných bloků SUPE®THERM 49 STI vysypaných perlitem, které dosahuje při použití tepelněizolační malty SUPE®THERM TM a venkovní tepelněizolační omítky SUPE®THERM TO součinitele prostupu tepla U = 0,15 W/m2K (tepelný odpor R = 6,51 m2K/W).

Varianta č. 3

Sendvičové zdivo tl. 620 mm z cihelných bloků SUPE®THERM 30 STI na tepelněizolační maltu SUPE®THERM TM, tepelné izolace tl. 160 mm, 40 mm odvětrané vrstvy a cihel KLINKER šířky 120 mm. Takto zhotovené zdivo dosahuje součinitele prostupu tepla U = 0,14 W/m2K (tepelný odpor R = 6,74 m2K/W).


HELUZ cihlářský průmysl a.s.
logo HELUZ cihlářský průmysl a.s.

Společnost HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. patří mezi tři největší výrobce zdících systémů na našem trhu, jako jediná je ryze česká. Zákazníkům nabízí kompletní cihelný systém pro hrubou stavbu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.