logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Provětrávané zavěšené fasády ArGeTon nabízejí realizaci unikátních fasádních plášťů i významné snížení provozních nákladů objektů

Nový provětrávaný fasádní systém z obkladových cihelných desek zavěšených na nosné hliníkové konstrukci s minerální tepelnou izolací.

Provětrávané zavěšené fasády ArGeTon jsou novinkou v sortimentu společnosti Wienerberger cihlářský průmysl. Jsou určeny především pro realizaci velkých reprezentativních budov a obchodních komplexů (obr. 1 a 2). Svoje místo naleznou také v případě rodinných domů koncepčně pojatých ve funkcionalistickém stylu. Tento typ fasádního pláště přitom zásadním způsobem ovlivňuje nejen vzhled objektu, ale i jeho užitné vlastnosti.


Obr. 1 Desky v barvě terakoty v průčelí Metropole Zličín k sobě přitahují pozornost široké veřejnosti
 
Obr. 2 Budova Gemo v Olomouci vyniká zajímavým architektonickým konceptem a propracovanými liniemi

Fasádní systém ArGeTon je složen z několika na sebe navazujících prvků. Jeho základ tvoří nosná hliníková konstrukce EuroFOX (obr. 3), jež se hmoždinkami a nerezovými šrouby v přesných roztečích podle statického výpočtu ukotvuje do zdiva s odsazením od podkladu 80 - 330 mm. Typ hmoždinek je určován zkouškami na vytržení z podkladu. Volba typu nosné konstrukce je individuální, a to buď podle vizuálního projevu uchycení (viditelné či neviditelné) nebo podle způsobu uchycení (mechanické, chemické, kombinované). Uvedený konstrukční systém přitom nabízí velkou variabilitu umožňující montáž libovolně složitých fasádních plášťů, a to včetně křivkových tvarů (obr. 4).


Obr. 3 Model uchycení fasádních desek na nosnou konstrukci
 
Obr. 4 Konstrukční detail s fasádním systémem ArGeTon

Na hliníkovou konstrukci je dále připevněna minerální tepelná izolace v podobě hydrofobizovaných desek z minerálních vláken (optimálně ORSIL N, ROCKWOOL AIRROCK v několika variantách).

Obkladové cihelné desky ArGeTon, jež jsou finální částí systému, mohou být od nosné konstrukce odděleny vzduchovou mezerou o šířce 50 - 325 mm (obr. 5),. Díky tomu je zajištěn odvod vlhkosti difundující z obvodové konstrukce. V letním období pak tato mezera napomáhá odvětrávat nárůst povrchové teploty vnějšího pláště.


Obr. 5 Systém provětrávání fasády - svislý řez
 
Obr. 6 Ochrana proti dešti - svislý řez

Fasádní obkladové desky ArGeTon odpovídají požadavkům evropské normy EN 1304 Pálené střešní tašky a tvarovky, všechny složky fasádního systému přitom vyhovují požadavkům na požární odolnost dle ČSN 73 0804.

Systém s širokou řadou výhod

Výhody systému fasád ArGeTon jsou nesporné. Díky provětrávané mezeře mezi vnějším obkladem a obvodovou zdí (popřípadě vložené tepelné izolaci) zaručuje optimální vlhkostní režim obvodové stěny a minimalizuje tepelnou zátěž objektu v letních měsících. Na rozdíl od klasického lícového zdiva nabízejí velkoformátové cihelné desky ArGeTon významnou úsporu času při realizaci fasádního systému. Vzhledem k suché montáži lze fasádu instalovat celoročně.

Celkové konstrukční řešení zavěšení fasády umožňuje vznik netradičních a architektonicky náročných projektů. Díky vysoké variabilitě a technickým možnostem nosných závěsných systémů je možné jednoduše překlenout případnou nerovnost podkladu a provádět i obloukovité plochy. Uvedené řešení zároveň napomáhá eliminovat vlivy tepelné roztažnosti na fasádě.

Provětrávané zavěšené fasády ArGeTon jsou výjimečné i v dalších aspektech. Variabilita minerální tepelné izolace až do maximální tloušťky 300 mm dokáže přinést snížení provozních nákladů objektu, při použití akustické izolace lze docílit snížení hladiny vnějšího hluku pronikajícího do místností až o 9 dB.

Při použití vhodných obkladových desek a kvalitního nosného systému je suchá provětrávaná zavěšená fasáda trvale odolná vůči povětrnostním vlivům, přičemž životnost fasády a objektu je takřka totožná. Případná výměna desek poškozených provozem nebo celková demontáž a montáž systému pro zapracování změn je časově nenáročná.

Široká škála rozměrů i barev

Podélně děrované terakotové fasádní desky ArGeTon jsou dostupné v rozměrových řadách o výšce 150 - 300 mm a délce 400 - 600 mm a v celkem třinácti barevných odstínech. Široká barevná škála cihelného střepu (doplněná možností individuálních barevných variací) přitom vychází plně vstříc požadavkům zákazníků.

Velkoformátové cihelné desky (nasákavost 4,25 %, průměrná hodnota únosnosti 5,8 kN > 1,5 kN normou požadované hodnoty, minimální jednotlivá hodnota únosnosti 5,2 kN > 1,2 kN normou požadované hodnoty, odolnost proti mrazu minimálně 50 zmrazovacích cyklů podle DIN 52252 bez porušení) jsou probarveny v celém střepu a vypáleny počítačově řízenou technologií při teplotě 1080 °C. Barevnost výrobku je dána standardní vzorkovnicí výrobce, na přání zákazníka je však možné vyrobit i speciální barevné odstíny. ArGeTon vyniká stálobarevností, vysokou mrazuvzdorností, odolností proti povětrnostním vlivům, vysokou únosností, rozměrovou přesností a stálostí.

Přestože je systém provětrávaných zavěšených fasád ArGeTon na našem trhu velmi krátce, již si získal řadu příznivců. Více na www.porotherm.cz.


Wienerberger s.r.o.
logo Wienerberger s.r.o.

Skupina Wienerberger AG představuje největšího světového výrobce cihel Porotherm a současně lídra v produkci pálené střešní krytiny Tondach v Evropě. V roce 2019 společnost Wienerberger oslavila 200 let výročí od svého založení. V ČR působí společnost ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.