logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Větrání pro komfortní bydlení

Reklama

Rovnotlaké větrací systémy s rekuperací

Široká výrobní řada technologicky velmi vyspělých větracích jednotek s rekuperací tepla z odváděného vzduchu pro všechny typy nových nebo rekonstruovaných budov.

V moderních závodech jsou vyráběny prakticky nejširší výrobní řady technologicky vyspělých výrobků různých výkonů a parametrů.

Všechny větrací jednotky jsou navrženy tak, aby jejich provoz byl nízkonákladový, ale současně vysoce účinný. Velkou předností větracích jednotek je jejich provoz při velmi nízké hladině hluku (patří mezi nejtišší jednotky) a velmi snadný přístup k provádění běžných údržbových prací (výměna filtrů, čištění apod.). Jednotlivé typy je možné umístit jak do temperovaných prostor anebo do půdních nevytápěných prostor. Rozsáhlý výkon větracích jednotek od 0,1 - 0,9 m3/s předurčuje jejich využití nejen v rodinných domech, ale i objektech, jako jsou bytové domy, restaurace, kavárny, kanceláře, obchodní prostory, ve kterých jsou kladeny vysoké nároky na množství vyměněného vzduchu.

Cirkulační okruh

Nachází své uplatnění v rodinných domech, kde je často používána krbová vložka nebo jiný lokální zdroj tepla. Slouží k odvodu nadbytečného tepla z místnosti, ve které je umístěno lokální topidlo, a jeho přenosu do ostatních, buď nevytápěných anebo pouze temperovaných místností. Tímto velmi důmyslným zařízením větracích jednotek podstatně snížíme náklady na dodatečné vytápění a současně zamezíme lokálnímu přehřívání jedné místnosti.

Vyšší počet otvorů pro přívod teplého a odtah znečištěného vzduchu na větrací jednotce slouží především k zjednodušení instalace vzduchového potrubí a současně umožňuje uživateli velmi elegantním způsobem rozčlenit větraný objekt na samostatné části s různou intenzitou větrání. Tyto jednotky nachází své uplatnění hlavně u vícegeneračních domků anebo u domů, jejichž stavební dispozici vyhovují různé větrací režimy.

Odmrazení výměníku pomocí infrasnínače

Zcela jedinečnou funkcí zvyšují zásadním způsobem účinnost větrací jednotky je odmrazování výměníku pomocí infrasnímače. Na rozdíl od jiných výrobců, kteří využívají řízení chodu přívodního ventilátoru v závislosti na teplotě, větrací jednotky ILTO snižují otáčky ventilátoru pouze v situaci, kdy je to nezbytně nutné. To znamená, až tehdy, kdy je výměník skutečně pokryt ledem a je nefunkční. V porovnání s jinými systémy dochází k prodloužení doby větrání v kritickém období až o 50 %, což vede k vyšší celoroční účinnosti větracího systému.

Dohřev přiváděného vzduchu

Je standardním vybavením větracích jednotek. V závislosti na způsobu vytápění je možné zvolit dohřev přiváděného vzduchu pomocí elektrické topné spirály nebo vodním radiátorem, který je napojený na vodní topný systém (radiátorový nebo podlahový). Dohřev přiváděného vzduchu se spouští automaticky v případě, že jeho teplota poklesne pod +15 °C a dochází k poklesu komfortu pro uživatele objektu. Vodní radiátor lze během letního období napojit i na zdroj chladné vody a během velmi horkých letních dnů přes zabudovaný by-pass ochlazovat přiváděný vzduch.

Hladina hluku

Technické parametry větracích jednotek ILTO splňují a vysoce překračují požadavky platných norem na větrací systémy. Například hladina hluku je nejnižší na trhu a jednoduchost obsluhy společně s ostatními technickými ukazateli byla již mnohokrát oceněna v nejrůznějších porovnávacích testech.

Stavební konstrukce větracích jednotek umožňuje vyhovět individuálním požadavkům zákazníka. Není problém volby typu výměníku, využití stejnosměrných nebo střídavých motorů na pohon ventilátorů, či volby externích ovladačů zvyšujících krátkodobě výkon větrací jednotky (snímač vlhkosti, snímač CO2, snímač pohybu nebo krátkodobé zvýšení přetlaku v místnosti během zapálení ohně v krbu).

K dispozici jsou regulační prvky od základních napěťových regulátorů, až po inteligentní řídící jednotky s časovým programem a signalizací provozních stavů větracího systému.

Centrální podtlakové větrání

Je využíváno zpravidla v bytových domech nebo rekonstruovaných objektech. Odvod vzduchu zabezpečují kombinované kuchyňské digestoře (menší objekty) nebo střešní ventilátory (0,05 - 2 m3) vybavené stejnosměrnými motory s plynulou regulací. Intenzita větrání je řízena ovládacími prvky na nejtišších kuchyňských digestořích. Přísun čerstvého vzduchu je zabezpečen pomocí přívodních prvků Fresh, umístěných v obvodových stěnách nebo okenních rámech. Jedná se o propracovaný prvek, který zajistí maximální přívod čerstvého vzduchu, aniž by způsobil průvan, při velmi vynikajících parametrech útlumu hluku. Obyvatelé nejsou obtěžováni ani průvanem ani hlukem z vnějšího prostředí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.