logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Minimální povrchová teplota střešních oken

Podle nově upravené normy ČSN 73 0540 (Tepelná ochrana budov) z března 2005 nesmí být koeficient prostupu tepla celým střešním oknem větší než 1,5 W/m2.K. Norma ale také stanovuje požadavky na vnitřní povrchovou teplotu střešních oken, která by měla být větší než 9,69 °C při teplotě vnitřního vzduchu +21 °C, vlhkosti 50 % a teplotě venkovního prostředí -15 °C. Tyto podmínky se nevztahují pouze na izolační dvojsklo, ale také na konstrukci rámu a křídla.

Reklama

Proto pouhé použití izolačních dvojskel s velmi nízkým U (např. 0,6 W/m2.K apod.) tyto přísné normové požadavky nenaplní. Ani trojsklo není řešením. Použití zateplovací sady zase řeší pouze povrchové teploty okenního rámu, což je také málo (obr. 1, 2). Pokud chceme dosáhnout těch nejlepších parametrů a splnit všechny nároky kladené na moderní konstrukci střešních oken, pak musíme změnit konstrukci okenního křídla i rámu.


1) Běžné okno bez zateplení.
 
2) Běžné okno se zateplením celé výšky rámu.

Pro splnění požadavků na minimální povrchové teploty byla u konstrukce střešních oken Fenestra provedena "extra teplá" úprava okenního křídla, která spočívá v rozšíření dřevěných profilů, prohloubení zasklívací polodrážky a především v použití speciálních zasklívacích profilů, které umožňují zateplení obvodu izolačního dvojskla 5 mm extrudovaného polystyrenu. Takto upravené křídlo zasklené izolačním dvojsklem 4-16-4 mm s vrstvou měkkého pokovení a "teplým" rámečkem (Usklo = 1,1 W/m2.K), spolu s rámem okna zatepleným sadou Thermos požadavkům zpřísněné normy vyhoví.

U rámů střešních oken Fenestra je zvýšení povrchové teploty docíleno použitím zateplovací sady Thermos, která zatepluje celou výšku okenního rámu, tzn. i v nadstřešní části. Tím se výrazně liší od zateplovacích sad běžně dostupných na českém trhu. Zateplovací sadou je třeba opatřit především tu část rámu střešního okna, kterou není možno izolovat při napojování tepelné izolace ke střešnímu oknu. Na trhu střešních oken jsou bohužel většinou zateplovací sady, které zateplují pouze prostor pod pojistnou hydroizolační fólií, kam lze i dodatečně vložit běžnou tepelnou izolaci. Takové zateplovací sady vůbec neřeší zateplení rámu střešního okna v nadstřešní části, takže povrchové teploty rámu zůstávají hluboko pod teplotou požadovanou normou.

Zateplovací sada Thermos umožňuje po celém obvodu obložit okenní rám vrstvou 30 mm extrudovaného polystyrenu, čímž se zvýší vnitřní povrchová teplota okenního rámu o 5,5 °C.

Konstrukce střešních oken Fenestra ve spojení s vysoce funkční zateplovací sadou Thermos vykazuje koeficient prostupu tepla celým oknem U = 1,2 W/m2.K a současně splňuje požadavky na nejnižší vnitřní povrchovou teplotu střešního okna. Tato konstrukce jako první beze zbytku splnila požadavky normy ČSN 73 0540-2-Z1:2005.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.