logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Oficiální otevření Laboratoře integrovaných technologických a řídicích systémů v budovách - Inteligentní budovy

Dne 26.6.2007 byla oficiálně otevřena na Fakultě aplikované informatiky, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, Laboratoř integrovaných technologických a řídicích systémů v budovách - Inteligentní budovy.

Reklama

Účastníky otevření byli představitelé univerzity, představitelé magistrátu města Zlína, významní odborníci dalších vysokých škol, představitelé odborné veřejnosti a další hosté.

Laboratoř byla navržena jako výukové, experimentální a výzkumné zázemí se zaměřením na řízení, monitorování a management vyspělých technologických systémů v budovách (inteligentní budovy).


Zleva: prof. Ing. Vladimír Vašek, CSc. - děkan fakulty aplikované informatiky; prof. Ing. Ignác Hoza, CSc. - rektor Univerzity T. Bati ve Zlíně; Ing. Martin Zálešák, CSc. pracovník Ústavu automatizace a řídicí techniky

Významná část laboratoře byla vybudována v rámci programu MŠMT č.4 - Využití moderních technologií a přístrojové techniky podporující rozvoj nových akreditovaných studijních programů.

Laboratoř je určena především jako experimentální podpora pro budované nové zaměření studijního oboru informační technologie - integrované systémy v budovách - inteligentní budovy a bude použita ve výuce pro praktické aplikace teoretické výuky při ověření a studiu reálné funkce zařízení, řídicích sběrnicových systémů a komunikace. V neposlední řadě bude laboratoř využita pro výzkum a vývoj.

Výzkum se předpokládá v oblasti optimalizace funkce tepelně energetických komponent a jejich parametrů, řízení reálných technologií, parametrů regulátorů a optimalizace jejich nastavení, sběrnicová komunikace, vizualizace procesů a komunikační brány, vzdálené řízení a monitorování procesů a simulační metody. Předpokládá s ei propojení s podobnou laboratoří zaměřenou na zabezpečovací systémy budov.

V oblasti vývoje se předpokládá spolupráce s příslušnými průmyslovými subjekty zaměřená na funkční parametry a spolehlivost jednotlivých prvků a aplikace.

Strojní část laboratoře představuje vzduchotechnický systém. Energetická část systému je tvořena obnovitelnými zdroji energie - tepelné čerpadlo a sluneční kolektor. Řídicí systém je založena na sběrnici KNX s přístroji SIEMENS a internetovskou aplikací Control Web dodavatele Moravských přístrojů s.r.o. Monitorování klimatických veličin je prostřednictvím meteostanice dodavatele ENVITECH BOHEMIA s.r.o. Monitorování mikroklimatických veličin je provedeno přístroji dodavatele AHLBORN s.r.o. Pro detekci povrchové teploty prvků je použita termovizní kamera FLUKE dodavatele AHLBORN s.r.o. Pro výuku sběrnicových systémů bylo vybudováno výukové pracoviště KNX se šesti pracovními místy. Všechny použité prvky jsou od organizace MERTEN CZECH s.r.o.


Pracoviště sběrnicových systémů
 
Strojní část laboratoře

Vybudování laboratoře významně podpořily generální projektant a dodavatel AIRKLIMA s.r.o., AiIRTECHNOLOGY s.r.o., MERTEN CZECH s.r.o a SIEMENS divize Building technologies.


Energetická část laboratoře
 
Meteostanice
 
Obnovitelné energetické zdroje

Další perspektivy laboratoře v závislosti na finančních možnostech se zaměří na sběrnicové systémy komunikací silovými kabely a radiofrekvenční komunikace a aplikace LonWorks sběrnice. Laboratoř může být využita i pro spolupráci s průmyslem ve vývoji aplikací a jako školicí středisko pro sběrnicové systémy.

Další informace podá vedoucí projektu
Ing. Martin Zálešák, CSc.
Ústav automatizace a řídicí techniky
Fakulta aplikované informatiky
Nad Stráněmi 4511
760 05 Zlín
Tel.: 576 035 261
E-mail: zalesak@fai.utb.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.