logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Dálkový odečet měřičů tepla Kamstrup a vodoměrů radiovým signálem

Růst cen energií a s tím spojená snaha o snížení spotřeby tepla v domácnostech jde ruku v ruce s požadavkem na přesné měření spotřebované energie a vody. Poměrové ukazatele spotřeby tepla na radiátorech ve většině novostaveb již nahradily přesnější, elektronické měřiče tepla, které již zase postupně ustupují dnes cenově dostupným a provozně výhodnějším ultrazvukovým měřičům tepla.

Stejně tak, jako se vyvíjí způsob měření, musel se vyvíjet i způsob odečtu a zpracování naměřených hodnot. Byty si lidé nekupují jenom k vyřešení svého bydlení ale často jako investici. Byty tak zůstávají mnohdy neobsazené nebo se v nich střídají různí nájemníci a odečíst k danému datu ze všech měřičů naměřené hodnoty je prakticky nemožné. Proto se stále častěji objevuje v projektech bytových domů požadavek na zajištění dálkového odečtu spotřeby tepla a vody. A právě v této oblasti přináší největší světový výrobce měřičů tepla, firma Kamstrup systém, který ač funguje ve světě již několik let, můžeme v České republice ještě označit za novinku.

Systém odečtu radiovým signálem. Jak funguje ...

Ultrazvukový měřič tepla MULTICAL 401 je již z výroby osazen modulem pro radiový odečet.

Tento modul obsahuje interní anténu pro radiovou komunikaci. Takto vybavený měřič se instaluje na vratné potrubí topné vody z bytového okruhu a přímo do měřiče se zapojí kabely z vodoměrů s impulsním výstupem. Do měřiče se zadá počáteční stav vodoměrů a do softwaru pro odečet se k výrobnímu číslu měřiče zadá adresa a číslo bytu. To je vše. Žádné kabelování, žádné další adaptéry, pulsní převodníky, posilovací stanice, žádná centrála, nic, systém již je kompletní a plně funkční. Odečet se provádí z mobilní odečtové centrály většinou pouze z auta zaparkovaného před objektem nebo u rozsáhlejších instalací, výškových budov z chodby domu. Mobilní centrála se radiovým signálem spojí s měřičem, "stáhne" požadovaná data včetně vodoměrů a podle kódu každého měřiče je přiřadí k zadanému číslu bytu a adrese.

Celý systém je koncipován řekněme jako klientský, nebo-li předpokládá, že pro klienta je značně neefektivní a nepraktické vlastnit a spravovat centrálu, aktualizovat software, které použije pouze jedenkrát ročně (v případě odečtů bytových měřičů tepla). Proto mobilní centrála a software není standardní součástí dodávky a centrálu vlastní firmy (např. MEIBES s.r.o.), které za úplatu provádí odečet spotřeby tepla a vody.

... A jaké jsou jeho výhody

  1. Projekce - pro projektanty bohužel, a nebo bohudík, tento systém žádný složitý projekt nepotřebuje. Projektant topení a projektant vody určí místo pro osazení měřičů, pokud možno takové, aby kabely z vodoměrů šly do měřiče snadno dovést zapojit.


    Diagram č.1 - Diagram tlakových ztrát

  2. Montáž - je až na nutnost zapojení výstupu z vodoměrů do měřiče shodná s montáží systému měření bez radiového odečtu. "Naprogramování" měřiče již provede odborná firma.

  3. Provoz systému je vlastně rovněž téměř shodný s klasickým systémem bez dálkového odečtu. To znamená v určených intervalech cejchování a s tím spojená údržba měřičů tepla a vody. Žádné další přístroje pro měření a dálkový odečet v domě nejsou. Při požadavku na odečet správce objektu zavolá odbornou firmu, která mobilní centrálou provede odečet. Výstupem z takového odečtu je tabulka ve formátu Excel se spotřebami z jednotlivých bytů.

  4. Flexibilita systému - je velkou výhodou radiového odečtu, neboť tento systém zřejmě jako jediný například umožňuje aby dálkovým odečtem byly vybaveny jenom některé byty, aniž by byla jakkoliv narušena funkčnost systému nebo narůstaly náklady na jeho instalaci. Dálkový odečet může být jako volitelný prvek výbavy bytu. Dokonce může být do již hotové instalace doplněn, a to pouze vložením radiového modulu do měřiče tepla a výměnou vodoměrů za vodoměry s pulsním výstupem. Podmínkou je měřič tepla Kamstrup a možnost zapojit do něj kabely z vodoměrů.

Bližší informace o měřičích tepla Kamstrup a o možnostech dálkového odečtu těchto měřičů získáte na www.meibes.cz, nebo se svými dotazy můžete obrátit přímo na nás.

Ing. Jan Nonner
vedoucí technického oddělení
tel: 284 001 014
jan.nonner@meibes.cz
Ing. Josef Pouba
projektant
tel: 284 001 083
josef.pouba@meibes.cz


Aalberts hydronic flow control (Flamco/Comap)
logo Aalberts hydronic flow control (Flamco/Comap)

Skupina Aalberts, Hydronic Flow Control: značky Flamco-Meibes-Simplex pokrývají široké spektrum inovativních systémů techniky zařízení budov od instalace u zdroje tepla přes jeho distribuci až po regulaci předávání. Společnost COMAP je expertem v systémech ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.