logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Diskutujte s námi - Máme dostatečně kvalitní střešní okna?

Duben patří Stavebním veletrhům Brno. Od 17. do 21. se v Brněnském veletržním areálu společně konají veletrhy IBF, SHK a Elektro. K nim patří i zamyšlení nad současnými problémy stavebnictví a jejich řešení. Z těch nejožehavějších nás napadla čtyři témata, kterým bychom chtěli podřídit následující diskuse.

Reklama

Na nedávném semináři společnosti PSM CZ k problematice zateplování střešních plášťů a střešních oken se především nad problematikou oken rozpoutala horlivá diskuse. Dle mnohých odborníků nevyhovují téměř žádná střešní okna dodávaná případně vyráběná na našem trhu současně platným normám. Dle tvrzení odborníků z ČVUT splňuje současně platnou legislativu pouze jeden jediný výrobce.

Jaká střešní okna používat?

Roman Šubrt: To je otázka, se kterou se jako poradce setkávám velmi často. Mé osobní zkušenosti se střešními okny jsou však velmi omezené; doma jsem měl 14 let dřevěná střešní okna, která jsem vloni musel pro jejich absolutní nevhodnost vyměnit za plastová, se kterými jsem zatím spokojen. Jaké jsou však názory a zkušenosti ostatních uživatelů? To opravdu nevím, a proto se těším na názory v této diskuzní sekci.

Roman Šubrt: Okna jsou nejslabším článkem v tepelné obálce budov, požadavek na jejich součinitel prostupu tepla U je u klasických oken téměř 5x měkčí, než na svislou stěnu a u střešních oken dokonce více jak 6x měkčí, než na střechu, ve které je osazeno.

U střešních oken navíc vzniká mnoho diskuzí, které dávají otázku, zda střešní okna vůbec používat.

K problematickým místům patří:

  • okno je kvůli zamezení zatékání do budovy několik centimetrů vysazeno nad střešní rovinu. V této části je pak pouze velmi slabé dřevo, které odděluje interiér a exteriér.
  • šikmo umístěné sklo má menší tepelně izolační vlastnosti než sklo postavené svisle, tedy v poloze, ve které je certifikovaný součinitel prostupu tepla U. To je dáno směrem proudění plynu uvnitř dvojskla, kdy u svisle postaveného skla dochází pouze ke svislému proudění, u šikmo položeného skla dochází k vytvoření mnoha malých vírů, které intenzivně přenášejí teplo z jednoho skla na druhé.
  • distanční rámečky, které mohou být u normálních oken zapuštěné do křídla hlouběji, zde mají podstatně méně prostoru.

Z těchto všech důvodů vyplývá otázka, zda střešní okna vůbec dělat, popřípadě jaká použít a jak se vyvarovat těm nejčastějším problémům. Výhody jsou patrné - dají se osadit do šikmé střechy. To bylo výhodné v dobách, kdy nebyl k dostání kvalitní plech pro oplechování vikýřů, a tak se projektanti snažili vyhýbat vikýřům. Dnes je situace jiná, střešní okna zůstávají.
Diskutujte s námi před Stavebními veletrhy v Brně.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.