logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Soutěž o nejlépe využité energetické služby

Soutěž o nejlépe využité energetické služby je vyhlašována v návaznosti na Směrnici Evropského Parlamentu a Rady EU č. 2006/32/ES o energetické účinnosti u konečného uživatele a o energetických službách. V souvislosti s plněním uvedené Směrnice se zavázal státní sektor počínaje rokem 2008 snížit spotřebu energie každoročně o 1,5%, a to v trvání do roku 2017.

Reklama

Pro dosažení tohoto cíle bude nutné kromě jiného využívat různých podob energetických služeb. Na podporu nastartování využívání vhodných druhů energetických služeb se zárukou vyhlašuje Hospodářská komora ČR Soutěž o nejlépe využité energetické služby.

V rámci soutěže bude posuzováno dílčí plnění uvedené Směrnice za každý resort a meziresortně bude hodnoceno snižování energetické náročnosti a rozsah využití energetických služeb.

Časová specifikace

Během roku 2007 dojde k úvodní fázi soutěže, ve které mohou být jednotlivým resortům poskytnuty informace o cílech, podobách a očekávaných výstupech při poskytování energetických služeb. Kromě toho budou připraveny projekty pro jejich realizaci už v roce 2007 nebo v letech následujících.

V letech 2008 až 2017 pak bude probíhat standardní období soutěže, ve kterém bude hodnocena příprava energeticky úsporných projektů, podoba sjednaných smluvních podmínek včetně rozsahu záruk za úspory a účinnost po jejich realizaci.

Definice poskytování energetických služeb

Při řešení projektu realizovaného formou poskytování energetických služeb, jinak také energeticky úsporný projekt, je uzavírán smluvní vztah s firmou energetických služeb, v rámci kterého bude cílem snížení spotřeby energie v určitých objektech. Případné potřebné investiční prostředky budou v tom případě uhrazeny především z budoucích finančních zdrojů při snížení provozních nákladů vlivem snížení spotřeby energie. Takové snížení spotřeby energie musí být garantováno dodavatelem, firmou energetických služeb.

Specifikace podmínek soutěže

Kontaktní osoba za soutěžící

Každý resort určí pověřenou osobu, která bude kontaktní osobou pro komunikaci o podmínkách soutěže a pro poskytování informací o připravovaných a realizovaných projektech.

Kontaktní osoby za hodnotitele

Hospodářská komora ČR sestaví hodnotitelskou komisi v jejímž čele bude pan František Holec, viceprezident HK ČR, zabývající se mimo jiné oblastí úspor energie. Komise bude pověřená poskytovat potřebné informace, sbírat informace pro naplnění podmínek soutěže z jednotlivých resortů a pomocí odborných skupin poskytnuté informace hodnotit.

Specifikace poskytovaných informací

Hospodářská komora ČR bude prostřednictvím pověřených osob poskytovat potřebné informace pro plnění podmínek soutěže a ohledně podob energetických služeb a jejich poskytování.

Pověřenou osobou je společnost SEVEn, o.p.s.

Specifikace potřebných informací pro naplnění podmínek soutěže

Kontaktní osoba pro komunikaci na resortu bude soustřeďovat a po schválení předávat hodnotitelské komisi informace o připravovaných a realizovaných projektech řešených formou poskytování energetických služeb se zaručeným objemem úspor energie ve svém resortu.

Informace se budou týkat:

  • vyhlášených veřejných zakázek na energeticky úsporné projekty řešené formou poskytování energetických služeb se zárukou,
  • připravených energeticky úsporných projektů řešených formou poskytování energetických služeb se zárukou,
  • realizovaných energeticky úsporných projektů řešených formou poskytování energetických služeb se zárukou.

Specifikace hodnotících kriterií

Rozsah využití energetických služeb se zárukou bude posuzován z hlediska rozvoje aktivit s cílem snížit spotřebu energie v rámci objektů spadajících do kompetence resortu, z hlediska počtu sjednaných smluv na poskytování energetických služeb se zárukou v rámci resortu a z hlediska komplexnosti sjednaných smluv na poskytování energetických služeb se zárukou.

Získané informace budou hodnoceny podle následujících kriterií:

  • počet úspěšně zadaných a uzavřených veřejných zakázek na realizaci energeticky úsporných projektů řešených formou poskytování energetických služeb se zárukou v daném roce,
  • počet sjednaných smluv na realizaci energeticky úsporných projektů řešených formou poskytování energetických služeb se zárukou v daném roce,
  • počet smluv týkající se energeticky úsporných projektů řešených formou poskytování energetických služeb se zárukou trvajících v daném roce,
  • průměrný objem zaručených úspor energie na jednu sjednanou smlouvu na realizaci energeticky úsporného projektu řešeného formou poskytování energetických služeb (očekávaný objem zaručených úspor energie),
  • průměrný objem zaručených úspor na jeden realizovaný energeticky úsporný projekt řešený formou poskytování energetických služeb (skutečně dosažený objem zaručených úspor energie),
  • formy sjednaných smluv z hlediska komplexnosti poskytovaných služeb (vyhodnocování dosažených zaručených úspor energie, dohled nad provozem energetických zařízení, poskytování služeb v podobě údržby, příp. celkového provozování energetického hospodářství),
  • průměrná doba trvání smluvního vztahu na poskytování energetických služeb se zárukou,
  • rozsah záruk, které poskytuje firma energetických služeb v rámci smlouvy o poskytování energetických služeb.

V Praze dne 10. ledna 2007

Dr. Ing. Jaromír Drábek
prezident HK ČR

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.