logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Švédská tepelná čerpadla

Rostoucí ceny plynu a elektřiny nutí stále více lidí uvažovat o nákladech na vytápění a ohřev vody, které jsou nemalou součástí rozpočtu domácnosti. Vedle zateplení pláště domu a osazení kvalitními okny je řešením také úsporný zdroj tepla.

Takovým moderním, ekonomickým a také ekologickým zdrojem vytápění jsou právě tepelná čerpadla. Umožňují získávat energii ze země, z vody nebo ze vzduchu, tedy z obnovitelných přírodních zdrojů, a tím šetří až 75 % nákladů na vytápění a přípravu teplé vody.

Švédská firma Nibe má ve výrobě tepelných čerpadel dlouholetou tradici. Ve výrobním sortimentu jsou prakticky všechny typy tepelných čerpadel v širokém sortimentu výkonů. Inovované řady tepelných čerpadel Nibe Fighter 1120 a 1220 mají při kombinaci s podlahovým vytápěním topný faktor 4,95 až 5,04, to znamená, že na 1 kW potřebný pro pohon kompresoru získáme 5 kW topného výkonu - 4 kW jsou zdarma ze země!

Nejprodávanějším tepelným čerpadlem Nibe na našem trhu je tepelné čerpadlo Fighter 1220. Jedná se o čerpadlo země (voda)/voda, tzn. že primární energie je získávána ze země pomocí plošných zemních kolektorů nebo kolektorů uložených ve vrtu, případně ze spodní vody. Toto čerpadlo je u zákazníků oblíbené proto, že se jedná se o kompaktní jednotku, která na malé ploše 60 x 65 cm obsahuje kromě vlastního tepelného čerpadla také oběhová čerpadla primárního i topného okruhu, nádrž na ohřev teplé vody o objemu 160+45 litrů a součástí je i elektrické topné těleso, které slouží jako elektrokotel pro dotápění při velmi nízkých venkovních teplotách. Software umožňuje řízení dvou teplotních okruhů do podlahového topení i do radiátorů a automaticky upravuje teplotu topné vody podle aktuální venkovní teploty. Tím je zaručena maximální efektivnost provozu. S výhodou je možné využít tepelné čerpadlo i pro ohřev bazénu a prodloužit tak sezónu koupání. Fighter 1220 se dodává ve výkonech od 5 do 12 kW.


Průřez čerpadlem Fighter 1220
 
Fighter 1120

Pro domy s větší tepelnou ztrátou nebo s vyššími nároky na teplou vodu nabízí Nibe typ Fighter 1120 o výkonech až 17 kW. Tato řada nemá zabudovanou nádrž na teplou vodu, ale kombinuje se podle potřeby se speciálními měděnými dvouplášťovými zásobníky Nibe VPA o objemech 200 - 450 litrů teplé vody.

Další z řady tepelných čerpadel země/voda firmy Nibe je Fighter 1320. Čerpadlo je určené pro větší objekty a je vyráběno ve výkonových variantách 20 až 40 kW. Toto zařízení obsahuje dva samostatné kompresory, což umožňuje řízení vytápění a ohřevu vody velmi efektivním způsobem. Při potřebě vyšších výkonů je možné propojit a společně řídit kaskádu až devíti těchto čerpadel a tím získat potřebný výkon. Na obrázku je ukázka takové instalace více čerpadel - 6 TČ Fighter 1320/40 v Horním Báru na Slovensku, kde vytápějí Dům sociálních služeb.


Fighter 2005, 2010

V nabídce Firmy Nibe jsou také tepelná čerpadla vzduch/voda Fighter 2005 a Fighter 2010. Jedná se o venkovní jednotky o výkonech od 6 do 14 kW. Jejich výhodou je, že není nutné budovat zemní kolektory, ale využívají teplo venkovního vzduchu. Pro ohřev vody se opět kombinují s ohřívači Nibe VPA. Kombinace nerezu a plastu zaručuje dlouhou životnost tepelného čerpadla i v náročných severských podmínkách, pro které bylo vyvinuto.

Specialitou, která na našem trhu není zatím dostatečně doceňována, jsou tepelná čerpadla, zajišťující řízené větrání a současně využívající teplo odpadního vzduchu. V nových, dobře zaizolovaných domech s utěsněnými okny je omezena přirozená cirkulace vzduchu a je proto nutné pamatovat na dostatečné větrání, aby nedocházelo k hromadění nežádoucí vlhkosti a dalších škodlivin. Ideálním řešením je i v tomto případě tepelné čerpadlo. Z našeho sortimentu doporučujeme čerpadlo Fighter 600P. Je určeno pro menší objekty a nízkoenergetické domy s tepelnou ztrátou do 7 - 8 kW. Toto čerpadlo zajišťuje řízené větrání domu nebo bytu dle potřeb uživatelů. Jednoduchým vzduchovým rozvodem je nasáván odpadní vzduch z místností do tepelného čerpadla, kde je z něj získáno teplo pro vytápění a ohřev teplé vody. Speciálními klapkami je přisáván vzduch do místností, které je třeba vyvětrat. Nastavením ventilů, klapek a ventilátoru v tepelném čerpadle je možné regulovat intenzitu výměny vzduchu dle potřeby. Tím je zajištěno bezobslužné větrání splňující požadavky na příjemné klima v bytě a současně je využita tepelná energie odpadního vzduchu. Schéma toku vzduchu v domě je patrné z obrázku.

Tepelné čerpadlo Fighter 600P má v sobě zabudovanou nádrž na teplou vodu o objemu 189 l a elektrické topné těleso, které slouží jako elektrokotel v případě nízkých teplot, kdy by výkon kompresoru nestačil pokrýt potřebu tepla. Jeho velmi nízká hlučnost umožňuje umístění i v samostatných bytech, například v nástavbách, kde zaručí nezávislé vytápění, ohřev vody a samozřejmě i správné větrání.

Firma Nibe představuje spojení tradice s moderní výrobou, výrobky firmy mají vynikající technické parametry a důraz je kladen i na uživatelský komfort. Rádi zájemcům poradíme s výběrem vhodného tepelného čerpadla. Více informací též na: www.nibe-cz.com.



Firma NIBE Industrier AB Vás zve

k návštěvě svého stánku
na veletrhu Aqua-therm

hala A stánek č. 119
21.11. - 25.11.2006, Výstaviště v Holešovicích.




NIBE ENERGY SYSTEMS CZ
Družstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.
logo NIBE ENERGY SYSTEMS CZDružstevní závody Dražice - strojírna s.r.o.

Divize NIBE ENERGY SYSTEMS zastoupená společností DZ Dražice. V nabídce NIBE jsou tepelná čerpadla všech typů. Venkovní jednotky vzduch-voda využívající venkovní vzduch a jsou vyrobené z kvalitní nerezové oceli a efektivně pracují až do teploty -25 °C. ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.