logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Z konference "Pasivní domy 2006", poradenská střediska a informace pro každého

Stejně jako v minulém roce přinesla konference přehled toho nejzajímavějšího z oboru pasivního stavění. Akce svým zaměřením přilákala stavební odborníky z celé Evropy, ale i z řad široké laické veřejnosti. Rostoucí zájem o ně již dříve inspiroval ke vzniku projektu "Síť center pasivního domu".

Reklama

Letošní konference se rozrostla oproti minulému ročníku po všech směrech. Hlavní změnou bylo přemístění akce do reprezentativních prostor rotundy pavilonu A brněnského výstaviště. Tento sál pohodlně pojmul téměř 300 lidí, kteří se letos účastnili. První den konference proběhl přednáškový cyklus současně také v sále Morava. Za přednáškovým pultem se během dvou dnů vystřídalo čtyřicet předních českých i zahraničních odborníků. Pozornost si zasloužilo vystoupení Bertholda Kaufmanna, zástupce německého Passivhaus Institutu, kde vznikla začátkem devadesátých let myšlenka koncepce pasivního domu.

Koncepce pasivního domu je přes patnáct let stará

V rámci konference proběhla také doprovodná výstava výrobků a služeb firem zaměřujících se na oblast výstavby pasivních objektů. Celkem se konference zúčastnilo 24 vystavovatelů z Česka, Slovenska Rakouska i Německa. Prezentaci výrobků doplnily také putovní informační výstava Pasivní domy a posterové prezentace přednášejících. Oproti loňskému roku výrazně narostl zájem veřejnosti o tuto výstavu, která byla pro návštěvníky zdarma.

Přenášky byly po oba dny členěny do tématických skupin. První den nastínili situaci v oblasti udržitelné výstavby v ČR zástupci Jihomoravského kraje a Ministerstva průmyslu a obchodu. Za pozornost jistě stál také ekonomický rozbor návratnosti investic do pasivního domu, který přednesl hlavní organizátor celé akce Jan Bárta z občanského sdružení Centrum pasivního domu. Konference pokračovala tématickými bloky věnovanými stavbám pro bydlení a rekonstrukcím stávajících objektů, které jsou v zahraničí již běžnou praxí. Představeny byly např. projekty rekonstrukce školy či rodinného domu na úroveň pasivního standardu. Z dalších tématických bloků lze jmenovat např. stavby občanského vybavení či představení nejnovějších produktů na evropském trhu v bloku inovativní výrobky. Velká pozornost v přednáškách i diskusi byla také věnována zajištění kvality vnitřního prostředí.

Podpora státu není dostatečná

Dotační politiku státu, která zatím není příliš nakloněna stavbám malého rozsahu jako jsou rodinné domy objasnil Josef Bubeník z České energetické agentury, jehož přednáška v sále vzbudila bouřlivou diskusi. Částečně i na jeho vystoupení potom navázala panelová diskuse, která se zabývala mimo jiné problematikou územního plánování a procesem územního řízení a celou akci uzavřela.

Díky tématickému zaměření konference je možné tuto akci na území České republiky pokládat za ojedinělou, a to i v souvislosti s rozmanitým složením skupiny účastníků i přednášejících. I letošní ročník výrazně dostál potřebě setkávání se odborníků zkušených v navrhování či realizaci a zároveň potenciálních investorů včetně těch, kteří pasivní domy již obývají.

V pátek pro část účastníků program pokračoval exkursí do Rakouska, které se zúčastnilo téměř 80 lidí. Program byl navržen tak, aby zahrnoval funkčně i dispozičně rozdílné stavby, jako důkaz skutečně neomezených tvůrčích možností architektů; přes rodinný dům ve fázi výstavby, mateřskou školu a administrativní budovu až po studentskou kolej ve Vídni, kde účastníci měli možnost nahlédnout i do soukromí ubytovaných českých studentů.

Síť center pasivního domu

Pasivní domy se pomalu dostávají do centra pozornosti. Rostoucí zájem o ně a další informace inspiroval ke vzniku projektu Síť center pasivního domu. Do projektu je zapojeno 12 partnerů z celé republiky, byl výběrovou komisí vybrán k finanční podpoře z prostředků z Evropského sociálního fondu. Hlavním posláním Evropského sociálního fondu (ESF) je rozvíjení zaměstnanosti, snižování nezaměstnanosti, podpora sociálního začleňování osob a rovných příležitostí se zaměřením na rozvoj trhu práce a lidských zdrojů.


Hlavním cílem projektu je rozšířit nabídku stávajících poradenských center a center sítě EVVO o problematiku úspor energie ve stavebnictví, s cíleným zaměřením na pasivní domy. V rámci projektu vzniknou i nová poradenská centra. V rámci projektu bude pro všechny zájemce zdarma poskytováno poradenství o pasivních domech, a ve všech zapojených krajích budou probíhat vzdělávací a osvětové akce.

Hlavním cílem projektu je rozšíření poradenství o problematiku úspor energie ve stavebnictví, s cíleným zaměřením na pasivní domy. Poradenství budou poskytovat stávajících poradenská centra sítě EVVO a v rámci projektu vzniknou také nová poradenská centra. Poskytované poradenství o pasivních domech bude pro všechny zájemce zdarma a ve všech zapojených krajích budou probíhat i tématické semináře. Investoři, kteří již řeší projekty vlastních domů, budou mít příležitost získat odpovědi na své konkrétní otázky v rámci poradenských fór, kterých se jako konzultanti zúčastní odborníci z více oborů.

Poradenská centra vzniknou v rámci projektu u partnerů projektů, kteří byli vybráni s ohledem na jejich odborné znalosti a s cílem pokrýt co největší část České republiky. Jsou to:

  • Centrum pasivního domu, Jihomoravský kraj
  • ZO ČSOP 11/11 Zvoneček, Středočeský kraj
  • ATREA s.r.o., Liberecký kraj
  • Ekoinfocentrum, kraj Vysočina
  • ZO ČSOP Veronica, Zlínský kraj
  • Energy Centre České Budějovice, Jihočeský kraj
  • Vita - občanské sdružení, Moravskoslezský kraj
  • Ekodům, Středočeský kraj

Dalšími partnery projektu, kteří podporují projekt, jsou Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Jihočeský kraj, a obec Hostětín.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.