logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Hlavní témata 9. mezinárodního veletrhu Střechy Praha

Tradičně největší odborný veletrh střešních krytin, materiálů, doplňků, izolací, řemesla a služeb pro stavbu a renovaci střech proběhne spolu s výstavou Úspory energií a obnovitelné zdroje ve dnech 25. - 27. ledna 2007 na Výstavišti v Praze Holešovicích.

Reklama

Již nyní krátce po uzávěrce přihlášek můžeme potvrdit účast všech významných výrobců a dodavatelů výrobků a služeb z oboru. K vidění zde budou kromě široké škály střešních krytin a zateplovacích systémů například i všechny typy střešních oken figurujících na českém trhu. Potěšující je příliv nových firem, které se budou na veletrhu prezentovat poprvé a dále rozšířená nabídka produktů z oblasti úspor energií.

Jako každoročně proběhne bohatý doprovodný program pro odbornou i laickou veřejnost. Jedním z nosných témat 9. ročníku jsou "Konstrukčně a ekonomicky vyvážené střechy". Pilotní přednášku bude mít Doc. Ing. Antonín Fajkoš na téma "Aktuální zvýšené požadavky na správné zateplování šikmých a plochých střech". V úvodu přednášky zazní současné požadavky posledního znění ČSN 43 0540 Tepelná ochrana budov včetně změny Z1:2005. Následovat budou konstrukční záležitosti týkající se optimální polohy tepelné izolace v konstrukcích plochých, šikmých, jednoplášťových i dvouplášťových střech, dále pak i střech obrácených a kombinovaných, neméně důležitá je správná poloha tepelné izolace v detailech návazností střešního pláště na atiky, římsy a konstrukce prostupující střešním pláštěm. Na příkladech bude uvedeno, jak se to v mnoha případech provádí špatně, a poté bude prezentováno schéma, jak to má být správně. Popsány budou i další potřebné vrstvy střechy, které sice už neřeší tepelně izolační schopnost střešního pláště, ale napomáhají k jeho správné funkci z hlediska tepelně vlhkostního režimu. Část přednášky bude věnována hlavním zásadám pokládání jednotlivých typů tepelných izolací do střešního pláště. V závěru budou zmíněny obvyklé i méně obvyklé materiály používané pro tepelnou izolaci jednotlivých typů střech.

 

Doc. Ing. Šárka Šilarová spolu s Doc. Ing. Václavem Hájkem se budou věnovat tématu "Prosvětlené střechy a střešní konstrukce v souladu s úsporami energií, splňující závazné požadavky". Přednáška bude zaměřena na výběr konstrukcí střešních oken, světlíků a prosvětlovacích prvků, které splňují současné normové požadavky a jejich správný způsob zabudování do střešních konstrukcí.

Samostatnou částí bude návrh a posouzení prosklených střešních plášťů. V současné době jen málo výrobců prosklených střech a střešních prvků je schopno se svými výrobky splnit náročný požadavek na nejnižší vnitřní povrchovou teplotu. Důsledkem je výskyt kondenzátu na těchto konstrukcích, která ve většině případů vede až ke vzniku plísní spojenému se zdravotní závadností konstrukcí. Přednášky se proto zúčastní i zástupci firem, jejichž výrobky požadovanou vnitřní povrchovou teplotu splňují.

Pokračovat budou velmi oblíbená diskusní fóra určená pro nejširší veřejnost, kde dotazy posluchačů zodpoví několik nezávislých odborníků. Řešit se budou nejčastější problémy v návrzích a realizacích šikmých i plochých střech, obytná podkroví a další témata dle přání posluchačů. Dotkneme se i problému růstu havárií střech vlivem zatížení sněhem.

 

Na přednášce Ing. Karla Chaloupky "Střešní zahrady a terasy" se posluchači dozví o zásadách provedení souvrství střešního pláště a vegetačního souvrství, výběru vhodných tepelných a vodotěsných izolací, vhodných rostlin, zmíněny budou zásady pro návrh teras a posouzení jednotlivých technologií.

Druhým nosným tématem 9. ročníku je "Dřevo - materiál budoucnosti". V rámci něj proběhne řada přednášek a seminářů mimo jiné o moderních dřevostavbách, nízkoenergetických a ostatních dřevěných domech, vycházejících ze zájmu projektantů, investorů nebo developerů, ale i koncových uživatelů. Toto téma navazuje na souběžně probíhající specializovanou výstavu Úspory energií a obnovitelné zdroje. V České republice jsou bohužel stále jednou z největších položek na bydlení právě výdaje za energie, semináře jsou tedy určeny všem, kdo chtějí snížit spotřebu energií a provozní náklady na vytápění u novostaveb i rekonstrukcí budov.

Novou sekcí veletrhu bude nabídka developerských, stavebních a realitních firem s příznačným názvem "Zastřešíme Vaše bydlení" s cílem umožnit lidem lepší orientaci na trhu nemovitostí, představit významné developerské projekty u nás, poradit s financováním investice do bydlení.

Bohatý bude i program soutěží - tradiční Zlatá taška o nejlepší exponáty, MetalStar, Střecha a detail, Mezinárodní soutěž učňů tentokráte rozšířená kromě oboru pokrývač i o obory klempíř a tesař. Proběhne i návštěvnická soutěž o nejpoutavější expozici a denní losování vstupenek o atraktivní ceny.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.