logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Potřebujete odčerpat domovní splašky? Obraťte se na WILO!

Výstavba rodinných domů v okrajových částech měst a obcí probíhá značným tempem. Vznikají architektonicky lépe či hůře ztvárněná sídliště rodinných domků, jejich umístění mimo stávající zástavbu však s sebou přináší pro projektanty i investory některá úskalí. Problematický bývá odvod splašků a nezbývá než použít nucené přečerpávání.

Doba odvádění splašků z domů pouze přirozenou cestou, tedy gravitační kanalizací je asi nenávratně minulostí. I když v podvědomí mnoha projektantů TZB se již usadila znalost o možnosti řešení v případě, že nelze gravitaci využít. Je třeba připomenout i legislativní opatření, jako například je-li část domu pod, ale část i nad stávající kanalizací, je nutno tyto pásma rozdělit a nuceně čerpat jen část pod gravitačním svodem.

Také otázka čerpaného média je poměrně komplikovanou záležitostí. I tak úzký segment, jako je domovní odpadní voda, lze totiž dělit na další podskupiny - odpad z umyvadla nebo výlevky nebude asi stejný jako z pračky nebo pisoáru. Základním kriteriem z hlediska zařízení na přečerpávání však zůstává případný obsah fekálií. Ty jsou limitujícím faktorem nejen svojí konzistencí a obsahem různých látek s nimi smíšených, jsou však také zdrojem metanu, jež ve směsi se vzduchem tvoří třaskavou směs.

 

Vzhledem k faktu, že všechny běžně používané přečerpávače pracují s atmosférickým tlakem je nutné jejich odvětrávání. Vývinu výbušných plynů napomáhá teplota. Proto se u většiny výrobků nedoporučuje do zařízení s fekáliemi odpouštět i myčku, nebo pračku jako zdroj horké vody. Také Evropské normy pamatují na tento problém a nutí výrobce k různým bezpečnostním úpravám, jako je například použití čerpadel s el. motorem umístěným vně nádrží nebo snímače hladiny pracující na neelektrickém principu.

Wilo má v tomto oboru, jako jeden z největších výrobců těchto zařízení, rozsáhlé zkušenosti a kromě dodržování platných předpisů a norem, využívá svých praktických poznatků a zároveň reaguje na požadavky zákazníků. Proto jeho výrobní řady fekálních přečerpávačů nabízejí uživateli výběr optimálního technického i ekonomického řešení.

Na počátečním výkonovém stupni stojí nejmenší, dnes již klasický přečerpávač řady KH 32, opatřený přímým vstupem od toalety a řezacím zařízením, designovaný slavným prof. Luigi Colanim. Možnost připojení sprchové vaničky nebo umyvadla je dána dvěma zadními vtoky, které umožňují estetické zakrytí potrubí. Výtlačná světlost DN 32 také zaručuje snadnou montáž a různé možnosti vedení potrubí interiérem bez narušení architektonického řešení místností.

Zde však dvakrát platí, že pouštět do tohoto zařízení pračku nebo myčku není možné. K tomu účelu jsou pak nabízeny typy TMP, které mají i možnost víření osvědčující se především v odvodu z kuchyňských výlevek (lógr z kávy atd.). Při zmínce o kuchyňských odpadech je třeba připomenout, že žádný z přečerpávačů není stavěn na přečerpávání tuků. Ty totiž vytváří na oběžném kole jen těžko odstranitelnou vrstvu, která znemožňuje kvalitní čerpání a časem vede až k nutnosti opravy a vyčištění systému. Tuky je třeba před vlastním přečerpávačem separovat v samostatném odlučovači. S rostoucím požadovaným výkonem jsou k dispozici další ucelené řady přečerpávačů fekálií, které je možné instalovat přímo do interiéru budov. Souhrnné označení DrainLift je podle výkonu doplěno o označení podle velikosti dělené na typy "S", "M", "L", "XL" a "XXL". Provedení je s jedním nebo dvěma čerpadly, které umožňuje 100% záskok v případě výpadku.

 

Kompozitové nádoby nejmodernější konstrukce umožňují volbu umístění a velikosti vstupního potrubí, nebo velmi tichý a bezúdržbový provoz v budovách od velikosti rodinného domku po velké hotely a nemocnice.

Samostatnou kapitolu pak tvoří přečerpávače splašků a fekálií umísťované vně objektu. Tyto moderní plastové jímky jsou výhodné především pro svoji operativnost (zřízení jímky je otázkou hodin). Použití nejlepších materiálů zajišťuje provozovateli dlouhodobou životnost a provoz s minimálními nároky na údržbu.

Typy WS 40 a 50 jsou výjimečné svou variabilitou. Lze je totiž umístit jak uvnitř tak vně budovy. Vyrábí se ve dvou variantách.

"Basic" je plastová, kompletně vystrojená jímka, včetně čerpadla TC 40, které je určeno na čerpání mírně znečištěné vody a splašků. Možnost čerpání fekálií je omezena maximální kulovou průchodností čerpadla do 35 mm a přístupem provozovatele, který si musí uvědomit, že do toalety není možno vhazovat ani dámské vložky ani hadry na podlahu. Výhodou pro čerpání lehce znečištěné vody je však jeho rychlá dostupnost, snadná montáž a příznivá cena.

Ostatní typy z řad WS 40 a 50 jsou vystrojeny potrubím z nerezavějící oceli i závěsným zařízením. Čerpadla se objednávají samostatně v závislosti na konkrétních požadavcích na čerpání. Čerpadlo s příslušenstvím lze tak přizpůsobit "na míru". Běžně se zde využívají čerpadla s řezákem řady MTS 40 a čerpadla řad TP 50 a 65. Při umístění jímky vně budovy je možné využít nástavec, který umožní využít hlubší vyústění odpadního potrubí. Je dobré si uvědomit, že při využití spádu odpadu vychází jednoduchá rovnice: čím větší vzdálenost od budovy, tím hlouběji potrubí a tím také hlubší a dražší šachta. Těmto požadavkům pak vychází vstříc typ WS 625 který je navrhnut jako jednoduchá válcová šachta. Její výhodou je však možnost objednání různých výšek což pomáhá řešit předešlou problematiku. Takovéto řešení však vyžaduje separátní objednávku potrubního vybavení a opět čerpadel včetně spínacích skříní.

Nejkomfortnějším typem je pak šachta WS 900/1100 která využívá všech znalostí jak z pohledu materiálů tak konstrukce. Kulové dno zamezující usazování kalů a tedy vznik nepříjemných pachů, originální spouštěcí zařízení z nerezových materiálů, volba z celé řady čerpadel včetně těch s nožem umožňujících korigovat světlost výtlačného potrubí pouze na DN 50. Přínosem úspora nákladů, zvláště u dlouhých potrubí a při průchodech pod komunikacemi. To však jsou jen některé z výhod těchto zařízení. Velikost a objem umožňuje použití hned několika domácnostmi najednou. To vede ke snížení pořizovacích nákladů a k celkovému zjednodušení instalace.

Částečně mimo náš článek pak stojí větší stavební, např. betonové, jímky se samostatnými čerpadly. Jejich technologie je sice využívána ke stejnému účelu, ale o jejich specifikách zase až někdy jindy.

V souladu s nadpisem dnešního zastavení pak můžeme potvrdit, že v případě požadavků je firma WILO připravena předat zákazníkům nejen svoje znalosti, ale i praktické zkušenosti. Z uvedeného článku je jasné, že jsme otevřeli pouze některé otázky spojené s touto problematikou. Bližší informace získáte z katalogů a podkladů WILO, nebo na pravidelných čtvrtečních odpoledních ve WILO Praha.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.