logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ing. Václav Mach, předseda ČKAIT exkluzivně pro TZB-info

Rozhovor s Ing. Machem sleduje jediný cíl: Pomoci malým stavebníkům při koupi a stavbě pro ně velmi drahého statku - rodinného domu či bytu a dát jim návod, jak se vyhnout neblahým zkušenostem, které udělalo již mnoho lidí - utratili mnoho peněz, zadlužili se a nyní vlastní velmi nekvalitní novostavbu, kterou musí nákladně opravovat a rekonstruovat tak, aby v ní mohli bydlet.

Reklama

Vážený pane předsedo, neustále se potýkáme s velmi nekvalitními stavbami. Mě toto téma trápí zejména u novostaveb rodinných domů a bytů, kdy mladí manželé investují všechny své prostředky a zadluží se na mnoho let, aby měli kde bydlet. Obvykle kupují či staví první a asi i poslední dům za život a nemají v tomto ohledu žádné zkušenosti. Bohužel jsem se setkal s mnoha desítkami takovýchto případů. Co jim lze doporučit?

Jedině si lze stěžovat. Lze podat stížnost na ČKAIT a komora v rámci svých pravomocí může projektanta či zodpovědnou osobu dodavatele potrestat. Bohužel člena ČKAIT můžeme trestat pouze za opakovaný šlendrián.

Nekvalita stavby je však i otázkou ceny projektových prací a dále často časového tlaku na projektanta. Ne nepodstatnou roli také hraje nedostatek norem mezi odbornou veřejností i na stavebních řadech. Normy jsou často zbytečně složité a tím i drahé.

Domníváte se, že lze soudní cestou vymáhat kvalitní provedení stavby?

Bohužel, i zde se projevuje nedostatek šetření na nesprávném místě. Smlouvy jsou většinou nedostatečně zpracované a tím právníci mohou poukazovat na všechno možné a spory se velmi táhnou. U staveb, které nejsou dobře smluvně ošetřeny je velmi problematické domoci se kvalitní stavby.

A jak tedy postupovat, aby objednatel či kupující stavby dostal za svoje peníze kvalitní dílo?

Zde platí jediné. Objednatel, pokud není odborník, si musí najmout odborníka, který jej bude zastupovat. V Německu to je obvykle projekční kancelář o více lidech, která vypracuje kvalitní projekt včetně výkazu výměr a orientačního rozpočtu a pomáhá objednateli s výběrem stavební firmy. Stavbu pak dozoruje. Bohužel u nás chce investor vždy ušetřit a tak šetří na tom, co mu připadá zbytečné - na projektu. Jenže právě projekt dokáže ušetřit nejvíc nákladů! Např. u větší stavby dokáže kvalitně a podrobně zpracovaný geologický průzkum a následný návrh zakládání ušetřit nemalou částku. Vhodně zvolený stavební materiál také ušetří dost peněz. Správný projektant by si měl za svým dílem stát. Měl by stavbu sledovat od počátku do konce, kontrolovat práce a pomáhat investorovi v jeho zájmech. Bohužel u nás je každý zedníkem protože každý někdy stavěl garáž, nebo pomáhal někomu na chatě či stavbě domu a tak si každý myslí, že na tom nic není a práce projektanta je podceňována a velmi málo honorována. Pak se nikdo nemůže divit, že jsou projekty nekvalitní, zejména od těch tzv. garážových projektantů, kteří projektují doma. Ti jednak nestíhají sledovat novinky a také nemají tolik peněz, aby si vůbec mohli koupit příslušné normy.

Kdo za správné provedení stavby zodpovídá, když projektant provede projekt pro stavební povolení a stavební firma podle něj provede stavbu?

Investor spolu se stavební firmou. V současné právní úpravě totiž není požadavek na vypracování projektu pro provedení stavby (to bude od 1. ledna 2007), takže pokud si investor stavbu objedná, tak mu ji stavební firma postaví a je na nich jak se dohodli, jak bude stavba vypadat a jakou bude mít kvalitu. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že smlouvy jsou sepsány velmi nekvalitně a je velmi obtížné se pak domoci na stavební firmě takových oprav, aby stavba odpovídala našim představám o kvalitním díle.

Znovu říkám: Prvořadé je, aby laik měl k sobě nějakého odborníka, který mu poradí a který bude zastupovat vzhledem ke stavební firmě jeho požadavky. Každý, kdo si kupuje auto, tak si projde všechny možné katalogy, zjistí si všechny možné údaje a pak se teprve rozhodne, co si koupí. U stavby toto nelze. Je tedy nutné si alespoň na stavební firmu, ale i na projektanta, zjistit reference a podívat se, jak udělali minulé stavby. Není to sice zárukou, že se i další stavba povede, ale dá se předpokládat, že stavební firma či projektant, který doposud prováděl svoje dílo dobře se bude i nadále snažit, aby si svoji pověst nezkazil. Zde bohužel narážíme i na nevhodný zákon o zadávání veřejných zakázek, kdy je rozhodující pouze cena. Ale vzal si Karel IV. při stavbě Karlova mostu nejlevnějšího projektanta, nejlevnější dělníky a stavěl to z nejlevnějšího materiálu? Asi ne, to by ten most již dávno spadl. Vždy je potřeba vybírat jak kvalitní materiály, tak fundované odborníky, aby vzniklo dílo takové kvality, že nám bude sloužit po dobu, po kterou dílo budeme užívat. To bohužel z nejlevnějších materiálů obvykle nejde.

A jak postupovat při koupi rodinného domu či bytu od developera?

Ty zajímá pouze obchod. Někde nahoře ve společnosti možná stojí nějaký technik, ale pak je to manažer, obchodník, překupník... Ty nezajímá technika vůbec, zajímá je hlavně obchod, obchod, obchod. Zde lze pouze znovu zopakovat, že každý, kdo si kupuje něco, čemu nerozumí, má si, a dobře, zaplatit odborníka, který mu bude pomáhat při výběru. Je to stejné, jako když si jdete koupit ojeté auto. Také si pozvete automechanika, který za vás to auto prohlédne a řekne svoje výhrady.

A jak postupovat, pokud stavařině nerozumím a chci si postavit nebo koupit kvalitní byt či dům?

U nás chybí systém, kdy si investor objedná projektovou kancelář a ta mu zajistí dodání domu. Za cenu, jak říkali staří Češi: Podtrženo, sečteno. Se vším a za vše. Znamenalo to, že cena je konečná a obsahuje vše, na čem se spolu dohodli. Není možnost nějakých víceprací a podobné způsoby zvyšování ceny, které jsou dost rozmohlé. Cenu lze pochopitelně zvýšit, pokud si investor vymyslí něco navíc.

V podstatě jsou dvě možnosti, jak lze postupovat. První je, že si na základě referencí vybere projektanta a ten mu pak pomůže zajistit, opět i na základě referencí, odbornou firmu, která dílo podle prováděcího projektu a za dozoru projektanta postaví. Druhou možností je najít si vhodnou osobu, která bude zajišťovat inženýring a ta mu pomůže zajistit projektanta a spolu s ním pak i stavební firmu. Důsledně varuji před projektanty, kteří pracují doma nebo v garáži, protože ti ve většině případů nemohou dodržet kvalitu díla. Jsou sice levní, ale nenesou žádné riziko a tak je možné je podle toho platit. Správný projektant je sice drahý, protože nese svoji kůži na trh, ale zároveň se proto musí snažit pracovat velmi kvalitně. Levný projektant nemá například ani peníze, aby si mohl koupit drahé a rozsáhlé normy a nemá ani čas si je prostudovat. Aby byly normy přístupnější, snažíme se je v rámci stavebního zákona zpřístupnit alespoň pro odbornou veřejnost.

Jaký máte názor na kvalitu stavebních výrobků?

Vlastnosti mnohých výrobků a materiálů se za poslední dobu velmi změnily. Problém je v jejich normalizování. U nás máme noho norem, které říkají, jaké vlastnosti by měl výrobek mít, ale je přeci na projektantovi, zda jej pro danou stavbu doporučí. Je nutné si uvědomit, že výrobek může být harmonizován, ale nemusí být pro konkrétní stavbu vůbec vhodný nebo použitelný.

Děkuji za rozhovor.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.