logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výtahy pro budoucí nejvyšší budovu světa

Reklama

Firma Otis, dceřiná společnost firmy United Technologies Corporation (index NYSE: UTX), dodá do budovy Burj Dubai, kterou v Dubaji staví developerská firma Emaar Properties, 66 výtahů a eskalátorů, včetně 20 nejmodernějších výtahů řady Gen2(TM) s plochými polyuretanovými pásy s ocelovými lanky, které nepotřebují strojovnu. Budova Burj Dubai se po dokončení v roce 2008 stane nejvyšší budovou na světě.

Ari Bousbib, prezident společnosti Otis Elevator Company, řekl: "Dubaj zažívá nevídaný růst a rychle se stává jednou z nejživějších metropolí světa. Společnost Otis je poctěna možností podílet se spolu s dalšími předními světovými stavebními, developerskými a projekčními firmami na výstavbě prestižního dubajského centra Burj."

Po dokončení změní tato nová výšková budova vzhled Dubaje, hlavního města Spojených Arabských Emirátů. Budova Burj Dubai se s výškou více než 700 m (2297 stop) a více než 160 podlažími stane nejvyšší budovou na světě, když bude o více než 200 m (656 stop) vyšší než dosavadní nejvyšší budova světa - Taipei Financial Center se 101 podlažími.

Fred Durie, výkonný ředitel firmy Emaar Properties, která je vlastníkem budovy Burj Dubai a zároveň největší developerskou firmou co do tržní kapitalizace, řekl: "Společnost Otis hledala a poskytla řešení, které přesně zapadá do jedinečného architektonického ztvárnění budovy a plně vyhovuje jejím potřebám. Výrobky společnosti Otis vynikají skvělou pověstí a ověřenou kvalitou a my jsme v tomto projektu, který je jedním z našich dosud nejvýznamnějších, nechtěli dělat kompromisy."

Na základě smlouvy s celkovým objemem dodávek v hodnotě 36 milionů dolarů firma Otis dodá a provede instalaci 58 výtahů a osmi eskalátorů. Mezi dodávanými výtahy je 20 výtahů typu Gen2, které nepotřebují strojovnu a jsou osazeny plochými polyuretanovými pásy s ocelovými lanky, a také dva dvoupatrové výtahy, které budou sloužit monitorovacímu středisku budovy Burj. Dvoupatrové výtahy s kapacitou 23 osob na patro se stanou nejvýše jezdícími výtahy s nejdelší jízdní dráhou a budou patřit mezi vůbec nejrychlejší výtahy jezdící rychlostí 10 m/s (více než 20 mil/h).

Hlavním projektantem této jedinečné stavby byla chicagská firma Skidmore, Owings & Merrill (SOM), která budovu navrhla jako kombinaci funkčně modernistického pojetí s ozdobnými prvky. Z architektonického hlediska se tvar budovy Burj Dubai podobá pouštní rostlině a je zdoben motivy islámské architektury. Stavební firmou, která budovu staví, je korejská společnost Samsung Corporation - největší stavební firma v Koreji a šestá největší stavební firma na světě v oblasti výškových staveb. Řízením projektu a stavby byla pověřena firma Turner Construction International z New Yorku.

Na celkové ploše 460.000 metrů čtverečních se v budově Burj bude nacházet první hotel sítě Armani Hotels, luxusní byty a rezidence, prvotřídní restaurace a centra zábavy a volného času. Budova Burj Dubai se nachází v samém srdci Dubaje a je součástí urbanistického projektu, v rámci kterého vzniknou na pozemku o rozloze 500 akrů komerční objekty, nákupní centra, restaurace, centra pro volný čas, bytové objekty a hotely, spolu se zelenými prostranstvími, jezírky, fontánami a dalšími vodními prvky. Rozpočet celého projektu je 20 miliard dolarů.


GeN2 - Kabina LUMINA
 
GeN2 - Kabina SELECTA
 
GeN2 - Ploché lano s polyuretanovým
povrchem

Společnost Otis Elevator Company je největším světovým výrobcem a poskytovatelem servisu výtahů, eskalátorů, jezdících pásů apod. Společnost sídlí ve městě Farmington ve státě Connecticut a zaměstnává 60.000 lidí. Výrobky a služby společnosti Otis najdete ve více než 200 zemích celého světa. Společnost Otis zajišťuje údržbu více než 1,45 milionu výtahů a eskalátorů po celém světě. Společnost United Technologies Corp. sídlí v Hartfordu, ve státě Connecticut, je diversifikovanou společností, která nabízí technologicky vyspělé výrobky a technologie pro komerční objekty a letecký průmysl.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.