logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Solartec - jednička nejen na poli fotovoltaiky!

V České republice figuruje jediný výrobce FV článků - firma Solartec, s.r.o. Společnost byla založena v roce 1993 a má sídlo v Rožnově pod Radhoštěm. Je výrobní a vývojovou firmou, která využívá dlouholetých zkušeností pracovníků a odborníků v polovodičových technologiích bývalé Tesly Rožnov.

Reklama

Výrobky, zboží a služby Solartec úspěšně prodává na světových trzích a samozřejmě i v České republice (80% export, 20% tuzemský prodej).


Obr. 1 - fotovoltaický článek

Produkty


Obr. 2 - barevné FV logo

Články vyráběné v Solartecu mají vysokou kvalitu, běžně dosahují účinnosti přesahující 15 % a jsou plně srovnatelné se současnou světovou špičkou. Solartec svým působením aktivně přispívá k rozvoji hi-tech technologií v ČR. Kromě kompletní výroby FV článků působí Solartec i v dalších oblastech jako jsou věda a výzkum (VaV), dodávky a kompletní instalace FV systémů, poradenská činnost v oblasti FV technologií a legislativy. Vysoce kvalifikovaní odborníci pracující na VaV projektech, mají bohaté zkušenosti s řešením náročných vývojových úkolů a svými dosaženými výsledky dobře reprezentují Českou republiku na mezinárodním poli.

Své zkušenosti s výrobou FV článků využívá Solartec i k produkci jejich barevných variací, ze kterých lze vytvářet například barevná loga (viz obr. 2). Vlastnosti barevných článků jsou podobné jako u standardních typů a jejich použití je naprosto shodné. Novým hi-tech produktem společnosti Solartec jsou fotovoltaická izolační dvojskla (SOLARTEC PVglassTM). Pro dlouhodobé testovaní stability fotovoltaické části tohoto dvojskla, byla zvolena instalace na Pedagogické fakultě MU Brno v rámci programu Slunce do škol. Produkt lze použít pro integraci FV systémů do stávajících i nových budov. Systémy integrované do budov jsou jedním z nástrojů, silně podporovaným EU, k dosažení udržitelného rozvoje a rozšiřování obnovitelných zdrojů energie.

Demonstrační projekty

Solartec s.r.o. působí na českém FV trhu nejdéle a zkušenosti vlastních pracovníků z instalací FV systémů byly zúročeny při stavbě větších demonstračních systémů umístěných na předních českých univerzitách. Technická vybavení systémů jsou na špičkové úrovni, umožňují nepřetržitá měření jejich klíčových vlastností a porovnání s ostatními FV systémy v ČR i EU. Díky takovým systémům byla fotovoltaika postupně zavedena do učebních osnov, studenti jsou seznamování i s vlastnostmi tohoto velmi perspektivního obnovitelného zdroje. Studenti také získávají zkušenosti i v rámci laboratorních měření, zadání diplomových prací apod. FV systém je obvykle umístěn na viditelných místech objektů, a proto působí výchovně i na neodbornou veřejnost, kdy probouzí zájem kolemjdoucích o fotovoltaiku, čímž se postupně dostává do povědomí široké veřejnosti. Odborné školy si přínosu systému velmi cení a vlastními silami vylepšují práci s daty, která zveřejňují na internetu (například. http://solarnisystemy.vsb.cz/vsb/).

Vědecká činnost


Obr. 3 - SOLARTEC PVglassTM

Při řešení vědecko-technických výzkumných úkolů spolupracuje Solartec s téměř všemi předními technickými univerzitami v České republice, což s sebou přináší potřebné peníze do českého vysokého školství. Úzká spolupráce přináší nejen finance, ale rovněž zapojením studentů do výzkumných činností vychovává další špičkové odborníky pro dynamické odvětví "zeleného" FV průmyslu. Například na vývojovém úkolu zabývající se nízkoenergetickými strukturami fotovoltaických článků spolupracuje Solartec, jakožto jediný možný řešitel v ČR vlastnící potřebné know-how a hi-tech technologie, s Fyzikálním ústavem Akademie věd ČR a Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií VUT v Brně.

Věda a výzkum na evropské úrovni ve spolupráci s jinými významnými firmami z oboru je rovněž samozřejmostí. Úspěchy podtrhuje například nedávno dokončený projekt ve španělské Seville, kde byl instalován fotovoltaické systém s koncentrovaným slunečním zářením o celkovém výkonu 1,2 MWp. Systém je instalován na 154 ks dvouosých polohovacích zařízeních (trackerech). Právě jižní krajiny jsou oproti ČR vhodné pro využití těchto trackerů.

Zahraniční rozvojová pomoc


Obr. 4 - instalace Kenya

Společnost Solartec s.r.o. nepůsobí jen na území ČR, ale je také úspěšným aplikátorem projektů zahraniční rozvojové pomoci v nejchudších zemích světa. V roce 2004 instalovali zaměstnanci Solartecu 3 FV systémy na základních školách v Keni. Elektrifikací těchto objektů umožnili žákům i učitelům pracovat s výpočetní technikou a rovněž zajistili osvětlení vnitřních prostor škol. V roce 2005 dodal pro stejné účely dalších 6 zařízení a v letošním roce proběhne dodávka celkem 7 dalších. Výborných výsledků dosahuje rovněž při spolupráci s partnery v rámci EU. Participuje na řešení několika vývojových Evropských projektů financovaných prostřednictvím Evropského rámcového programu FP6.

Obchodní aktivity

Mimo dodávky kompletních fotovoltaických systémů na český trh firma úspěšně dodává komponenty, především fotovoltaické panely, do okolních zemí prostřednictvím silné a stabilní sítě distributorů. Nejvýznamnější odběratelé jsou v Německu, Španělsku a Itálii. To podtrhuje skutečnost, že Solartec s.r.o. je nejen lídrem na českém trhu, ale rovněž významným dodavatelem fotovoltaiky do zemí, kde je fotovoltaika ve svém rozvoji o několik kroků dál.


Obr. 5 - instalace 30kWp, Německo

Shrnutí

Shrneme-li výše popsané skutečnosti, lze Solartec s.r.o. považovat za úspěšnou a moderní tuzemskou firmu, která vyrábí produkty vysoké kvality, pozitivně působí na rozvoj hi-tech odvětví v ČR a významně připívá k zaměstnanosti v regionu. Exportem většiny produkce přispívá k pozitivnímu vývoji obchodní bilance ČR a k růstu HDP. Ze základních surovin (křemík aj.) produkuje výrobky s vysokou přidanou hodnotou, které jsou konkurenceschopné po celém světě. Má vlastní vysoce kvalifikovaný výzkumný tým pracovníků, který neustále pracuje na vylepšení kvality produkce a pomáhá s výchovou kvalifikovaných odborníků. Propaguje také obnovitelné zdroje energie a obecně tak přispívá k udržitelnému způsobu života. Výše popsané skutečnosti jsou plně v souladu s Lisabonským programem Evropské unie, který má za cíl vytvořit z Evropy nejkonkurenceschopnější a nejdynamičtější ekonomiku světa. Z tohoto pohledu lze považovat Solartec za firmu evropského formátu.

Nákupem FV systémů od Solartecu nejen, že podpoříte tuzemský průmysl, ale také nepřímo výzkum na školách a možnost perspektivního vzdělání studentů. Zákazník má rovněž jistotu, že instalovaný systém bude proveden profesionály ve špičkové kvalitě a na požádání získá i odbornou pomoc při jednání s úřady a zástupci rozvodných závodů. Samozřejmostí je rovněž zajištění jednání o licenci pro výrobu elektrické energie ve vztahu s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ).

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.