logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Lepicí kotvy - nové řešení v kotvení zateplovacích systémů

Reklama

1. Dokonalá tepelná ochrana budov metodou lepení

S neustálým zrychlováním technického vývoje a propojováním jednotlivých odvětví jsou nové objevy, nové materiály a nové technologické postupy přejímány z jednoho oboru do druhého. Nejinak tomu je i se stavebnictvím. Obdobně jako v leteckém a automobilovém průmyslu jsou i ve stavebních systémech tradiční spojovací metody jako sváření, šroubování nebo nýtování, kde spojující prvek prostupuje oba spojované materiály, stále více nahrazovány technologií lepení. Ani tepelně izolační systémy nejsou v tomto ohledu výjimkou.

 

Obvykle nejslabším článkem vnějších tepelně izolačních kompozitních systémů (ETICS) v souvrství "zdivo - lepidlo - izolační materiál - lepicí stěrka - omítka" bývá nejistý povrch staršího zdiva, jehož skutečné vlastnosti na konkrétní stavbě nemůže výrobce ETICS předpokládat, ovlivnit nebo zaručit. U omítnutých podkladů (a zejména u starých budov) proto každý výrobce ETICS ve svých technologických předpisech obvykle paušálně trvá na lepení a současně i hmoždinkování tepelně izolačních desek, a to i při poměrně malých výškách fasády. Dalším rizikovým místem ETICS mohou být tepelné a difúzní mosty v izolantu tvořené prostupujícími hmoždinkami. U nízkoenergetických a pasivních domů pak často hmoždinky ani nestačí držet krok s velkými tloušťkami izolantů.

Tato problematická místa vylučuje nový způsob lepení tepelně izolačních desek pomocí lepicích kotev KlebeAnker, které se sice do podkladu kotví obdobným způsobem jako klasické hmoždinky, ale na rozdíl od nich neprochází tepelným izolantem a zůstanou pod ním jako osnova pevných bodů kontaktního lepení. Je pak lhostejné, zda k nim bude lepen izolant o tloušťce např. 10 nebo 40 cm. Způsob, funkčnost i cena takového přichycení zůstanou vždy stejné.

 

Zateplení se provádí tak, že tepelně izolační desky jsou lepeny k podkladu stejně jako u běžných zateplovacích systémů (minimálně na 40% plochy) a mimo toto lepení jsou místo přikotvení hmoždinkami skrz tepelný izolant lepeny ještě na speciální hmoždinky - lepící kotvy KlebeAnker.

2. Dokonalý vzhled fasády

Protože lepicí kotvy KlebeAnker končí pod tepelným izolantem, nevznikají při jejich použití žádné tepelné mosty a tudíž ani žádné zjevné body na fasádě, jak je často vídáme při nízkých teplotách u ETICS s klasickým hmoždinkováním. Rozmístění běžných hmoždinek procházejících izolantem je velmi často v podzimních a zimních měsících možné na fasádách pozorovat jako rastr odlišně zbarvených bodů. Lepicí kotvy KlebeAnker toto riziko vylučují a zaručují neměnné estetické působení zateplovaných fasád.

 

3. Ověřené i patentované řešení

Lepicí kotvy KlebeAnker jsou vhodné do betonu, na plné i děrované cihly, omítnuté i neomítnuté povrchy (tloušťka omítky: max. 40 mm). Únosnost jednoho spoje je v plných cihlách 0,5 kN, v dutých cihlách činí 0,4 kN a v betonu je 0,6 kN. Předpokladem dlouhodobé spolehlivosti celého ETICS je výhradní použití vysoce kvalitních lepidel a dalších komponentů prověřených komplexními zkouškami podle evropských řídících pokynů ETAG 014 i ETAG 004. Toto řešení je patentováno pro všechny evropské země.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.