logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pavel Kučera: Solárních systémů jsme v loňském roce prodali více než dvojnásob proti 2004

O poptávce po systémech s obnovitelnými zdrojemi energie, revoluční jednotce s rekuperací tepla a dalších zajímavých zařízeních z firemní nabídky hovoří Ing. Pavel Kučera, jednatel společnosti Regulus.

Reklama

TZB-info: S navýšením ceny energií se obrátila zase více pozornost k obnovitelným zdrojům energie. Právě pro rodinné domy, které na nárůst ceny reagují rychle máte sety solárních kolektorů, tepelná čerpadla. Jste v letošním roce spokojeni s poptávkou?

Ing. Kučera: Musím říci, že na našem trhu je znát, že lidé se v mnohem větší míře zajímají o obnovitelné zdroje energie a berou je jako seriózní alternativu nebo doplněk ke klasickým způsobům vytápění a ohřevu teplé vody. A přestože státní podpora byla po velkou část loňského roku již vyčerpaná, naši zákazníci si uvědomili výhodnost investic do obnovitelných zdrojů energie - např. solárních systémů jsme v roce 2005 prodali více než dvojnásobný počet oproti roku 2004!

TZB-info: Na veletrhu Aqua-therm v listopadu 2005 v Praze jste představili další výrobky velkého kalibru. Vaše větrací jednotka s rekuperací je skutečně revoluční. Materiálem, možnostmi, ale samozřejmě i cenou.

Ing. Kučera: Naše centrální větrací jednotka s rekuperací (získáváním tepla ze vzduchu odváděného z domu) tepla je skutečně větrací jednotkou nové generace. Je vyrobena hlavně z plastových materiálů, a díky tomu je velmi lehká, má nízkou hladinu hluku a je velmi snadno rozebíratelná. Hlavní díly (zejména výměník) můžete snadno vyjmout a omýt pod sprchou. Možnost variabilního otáčení všech vstupů a výstupů do jednotky usnadní instalaci i ve stísněných podmínkách. Jednotka může být osazeny filtry od základního prachového až po filtry zachycující bakterie, které umožňují vytvořit prostředí vhodné pro alergiky. Jednotka je dodávána včetně řídící elektronické jednotky a ovládací pokojové jednotky za cenu 49.900,- Kč (bez DPH) při výkonu 290 m3/hod.

TZB-info: Na TZB-info i v dalších odborných médiích je rekuperace již delší době v centru pozornosti, přicházíte tedy na do jisté míry informačně připravený trh, jakou očekáváte poptávku? Máte nějaké první signály?

Ing. Kučera: Stále ještě si mnoho lidí si při stavbě rodinného domku neuvědomuje nebezpečí plynoucí z malé výměny vzduchu v domě. Ale již přibývá těch, kteří o tomto problému vědí a chtějí ho při stavbě svého domku řešit větrací jednotkou s rekuperací tepla. Jistě nepůjde zpočátku o masovou záležitost, pro nás je ale dostatečným signálem to, že lidé se o tento problém začínají zajímat a stále více z nich ho bude chtít při stavbě rodinného domku efektivně řešit - a to lze právě větrací jednotkou s rekuperací tepla.

TZB-info: Větrání s rekuperací máte i pro jednotlivé místnosti, což při dnešním trendu mnohdy bezmyšlenkovitého zateplování a utěsňování otvorů může být jedinou záchranou před plísněmi a nezdravím obytným prostředím, jaké vidíte typické uplatnění?

Ing. Kučera: Větrací jednotky s rekuperací pro jednotlivé místnosti jsou skutečně jediným řešením pro mnoho lidí, kteří mají výše popsané problémy. Jednotka se umisťuje do obvodové zdi budovy (pro jednotku HR25L stačí otvor o průměru 150mm), výměník je umístěn v těle jednotky ve zdi, ventilátory jsou vně budovy. Uvnitř v místnosti je jen malá plochá větrací mřížka, jejíž jednou polovinou se přivádí čerstvý, ale ohřátý vzduch do místnosti a druhou polovinou se odsává vzduch z místnosti. Při pohledu zvenku na fasádu jednotka připomíná velmi krátký výdech odkouření turbokotle. Výkon jednotky je možno řídit ve 2 stupních a to i automaticky pomocí spinače vlhkosti. Typické využití je pro již hotové stavby, kde investor ocení velmi jednoduchou montáž bez většího zásahu do obydlí. Typickým uplatněním jsou bytové domy a rodinné domky, kde se po zateplení a výměně oken objevují problémy s vlhkostí, plísněmi.

TZB-info: Ve Vaší nabídce jsou dále tepelná čerpadla, ale i široký sortiment mimo oblast využívání alternativních zdrojů, například nabídka odkouření pro plynové kotle. O jaké provedení se jedná a ke kterým kotlů se hodí?

Ing. Kučera: Dodáváme systém odkouření, který je montován pro 85 % kotlů turbo, instalovaných v ČR. Jeho výhodou je právě univerzálnost (lze jej instalovat k většině kotlů na našem trhu) a široká nabídka různých dílů tohoto odkouření (systémy 60/100mm, 80/125mm, 60mm, 80mm) včetně přechodek mezi jednotlivými systémy, odvaděčů kondenzátu, komínků, různých výdechů na fasádu a mnoha dalších dílů. Pro běžné kotle se používá systém hliníkový, pro kondenzační kotle se stále více uplatňuje systém s plastovou spalinovou trubkou, která spolehlivě odolává působení kondenzátu a díky tomu má téměř neomezenou životnost.

TZB-info: V zařízeních pro ohřev vody se nyní skloňuje ve všech pádech zajištění hygieny provozu. Jaké materiálové řešení ohřívačů najdeme ve Vaší nabídce a jak tato zařízení reagují na zpřísňující se požadavky na zajištění hygieny teplé vody?

Ing. Kučera: Naše zásobníky jsou vyrobeny z kvalitní oceli, která je na povrchu opatřena vrstvou smaltu dle normy DIN 4753. Smalt je materiál, který je z hygienického hlediska nejlepším řešením.

TZB-info: A co životnost zásobníků?

Ing. Kučera: Každý zásobník je vybaven magneziovou anodou, která zajišťuje jeho ochranu proti korozi. Musí se však pravidelně ročně kontrolovat a v případě potřeby vyměnit. V našem sortimentu máme ale také elektronickou anodu, která není opotřebovávána a tedy ji není nutno kontrolovat a měnit. Investice do ní se jistě vyplatí, prodlouží životnost zásobníku a odpadnou každoroční náklady na kontrolu a případně výměnu magneziové anody.

TZB-info: Během roku se účastníte celé řady akcí. V letošním roce jste již absolvovali Infothermu ve Frýdlantu n.O., veletrh Mostra Convegno Expocomfort, v Miláně v Itálii, chystáte se na stavební veletrhy do Brna, na For Arch a Aqua-therm v Praze. Je možné vůbec při šíři Vaší nabídky ještě najít tzv. mimosezónní období?

Ing. Kučera: Pamatuji se, že kdysi jsme takové období mívali. Na tu dobu ale můžeme jen vzpomínat, při šíři našeho sortimentu a služeb již dávno neexistuje.

TZB-info: Děkuji za rozhovor a přeji úspěšný rok 2006 a hodně sil pro realizaci Vašich dalších plánů.

Za redakci TZB-info se ptala Ing. Dagmar Kopačková.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.