logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Energetický projekt 2005 - vyhlášení dalšího ročníku soutěže

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR vypisuje 4. ročník celostátní soutěže ENERGETICKÝ PROJEKT 2005, hledáme a propagujeme energeticky úsporné projekty, významně připívající ke zlepšení životního prostředí.

Přípravy dalšího ročníku soutěže ENERGETICKÝ PROJEKT jsou v plném proudu.

Cílem soutěže je představit zástupcům komunální sféry již realizované investiční akce i připravované projekty v oblasti řešení úspor energie. Soutěžní kategorie byly nastaveny tak, aby korespondovaly s aktuálními diskutovanými otázkami na téma nízkoenergetických projektů.

Soutěž je vypsána v kategoriích:

A. Nízkoenergetické budovy pro bydlení, školství, zdravotnictví, sociální péči, kulturní a administrativní činnosti.

B. Energeticky efektivní územní systémy.

C. Snížení energetické náročnosti budov, jejich technických zařízení a energetických hospodářství, u kterých se provádí změna stavby zavedením inovativních postupů, technologií, materiálů a výrobků.

Podmínky soutěže a přihlášku najdete zde.

Závěr předsedkyně poroty z roku 2004:

Soutěž EP 2004 splnila svůj úkol, byly vyhledány projekty a investiční akce sloužící jako vzorová řešení snižování energetické náročnosti ve všech oblastech její spotřeby. Jejich následná medializace se stane pro mnohé upozorněním na možnosti a návodem pro řešení současného stavu. Je vynikající, že se opakovaně daří zapojit do soutěže mladé řešitele, u kterých lze předpokládat, že se nejedná jen o módní trend ale životní přesvědčení, které si vnášejí do praxe. U erudovaných odborníků pak můžeme ocenit jejich ochotu podělit se svými poznatky, které nabyli v někdy nelehkých konkrétních situacích vyplývajících z většinového povědomí společnosti, že energie je statek trvale dostupný i levný, že není nutné se zas tak moc zaobírat efektivností jeho spotřeby. Pro následující ročník bude vhodné zachovat stávající nomenklaturu soutěže, i když trvale převažuje zájem z oblasti nevýrobní sféry. Územní energetické koncepce mohou být např. významným nástrojem při vyhledávání vzorových řešení realizovaných ve výrobních podnicích stejně jako proces IPPC.

Doplnění pro další ročník

Porota doporučuje optimalizovat počet sponzorů soutěže a vzhledem k zvyšující se prestiži soutěže posílit pozici vypisovatele MPO ČR.
Ing. Irena Plocková
předsedkyně poroty

Energetický projekt 2004 - výsledky:

Hlavní ceny soutěže bez určení pořadí patří

V kategorii

Nízkoenergetické budovy pro bydlení, školství, zdravotnictví, sociální péči, kulturní a administrativní činnosti

Předkladatel: Vysoké učení technické v Brně

Projekt rekonstrukce budovy "Pivovar"

Jedná se o ukázku možné nízkoenergetické modernizace dnes již historické industriální budovy na společenské centrum pro vysokoškolské studenty. Projekt je významný využitím inovativních technologií pro ventilační systémy. Projekt je českou účastí v mezinárodním konsorciu BRITA in PUBS "Bringing Retrofit Innovation to Application in Public Buildings", řešeného v 6.FP výzkumu a vývoje. Impulsem pro zapojení do projektu byla česká účast v Implementační dohodě IEA o programech výzkumu a vývoje v úspor energie v budovách a komunálních systémech.

V kategorii

Energeticky efektivní územní systém

Předkladatel: EDDY - čerpadla, tepelná technika
Ing. Petr Kopecký

Nízkoteplotní energeticky úsporný systém vytápění budov

Projekt byl vybrán pro vysokou technickou úroveň řešení přispívající k rozvoji využívání obnovitelných zdrojů energie, tedy i naplňování závazků ve vztahu ke Kjótskému protokolu.
Předkladatel: Město Boskovice
Za: Rekonstrukci systémů CZT včetně tepelných zdrojů města Boskovice
Technicky na vysoké úrovni řešená modernizace CZT může být inspirací i pro další města, kde někdy musí být opakovatelně obhajován vlastní princip centrálního zásobování teplem oproti snahám o decentralizaci vytápění.

V kategorii

Snížení energetické náročnosti v průmyslu zavedením inovativních postupů, technologií, materiálů nebo modernizací stávajícího energetického hospodářství

Předkladatelé: Ing. Milan Malík - projektová, znalecká a auditorská kancelář
a
Miroslav Kozumplík - projekční a znalecká kancelář

Kombinovaná výroba tepla a elektřiny kogenerací z média dřevní plyn s výrobou dřevoplynu zplynováním biomasy

U tohoto projektu je předmětem ocenění nejen vlastní řešení, tedy vysoce energeticky účinný proces, kterým kogenerace je, ale zejména jeho propojení do oblasti využívání obnovitelných zdrojů-biomasy. Porota současně ocenila, že se jedná o projektové řešení zpracované českými odborníky pro zahraničního investora, projekt bude realizován v Rakousku.
Předkladatel: OSC, a.s.

Informační systém PTIS pro analýzu a řízení výkonnosti elektráren

Ocenění investiční akce vyplývá z instalovaných progresivních technologických systémů a zvládnutí organizačně složitých řídících postupů.


Čestná uznání poroty bez určení pořadí patří

V kategorii

Nízkoenergetické budovy pro bydlení, školství, zdravotnictví, sociální péči, kulturní a administrativní činnosti

Předkladatelé: Akad. Arch. Josef Horný
Ing. Vladimír Žďára, CSc.
Doc. Ing. Karel Kabele, CSc.
Ing. arch. Laco Fecsu
SEVEN, o.p.s.

Projekt výstavby 16 nízkoenergetických chráněných bytů v Proseči u Skutče

Projekt byl ohodnocen jako vzorový pro výstavbu tzv. sociálního bydlení, kde se sleduje nejen výše investičních nákladů na pořízení, ale také provozní náklady podobu životnosti stavby.
Předkladatelé: Ing. Lukáš Bureš
Ing. Miroslav Urban

NED LETOHRAD - architektonický návrh s výpočty potřeby tepla na vytápění a TUV, s ohledem na stávající stav v dané lokalitě

Předností tohoto projektu je jeho okamžitá realizovatelnost v konkrétní lokalitě. Nízkoenergetické provedení stavby spolu s kvalitním architektonickým pojetím je stimulující pro životní orientaci mladých lidí při jejich hledání samostatného bydlení.
Předkladatel: TECHNICO Opava, s.r.o.

Novostavba Okresní správy sociálního zabezpečení v Opavě

Projekt je podporou prosazování energeticky úsporných postupů jako součásti udržitelného rozvoje regionů. Je ukázkou nepřímého působení na veřejnost, která má takto možnost se seznámit s tzv. "Best Practice", propagujícími způsoby výstavby přispívajícími k energetické samostatnosti regionu.

V kategorii

Energeticky efektivní územní systémy

Předkladatel: Ing. Zdeněk Vojtík - poradenství - energetika

Technická studie - energetické řešení vytápění objektů soustavou tepelných čerpadel

U tohoto projektu se ukazuje, že i regiony velmi vzdálené centrům s přímým přístupem k informacím a vzdělávání mohou být zdrojem technicky velmi vyspělých nápadů. Je třeba zmínit, že obec Videč byla jednou z prvních, která se významně zapojila do energetických přeměn v rámci Státního programu na podporu úspor a energie a vyššího využití obnovitelných zdrojů energie MPO ČR v minulých letech.
Předkladatel: ELEKTROPROJEKT HASOŇ - projektová a inženýrská činnost, Zdeněk Hasoň

Rekonstrukci veřejného osvětlení města Uherský Brod - 1.etapa

Systémy veřejného osvětlení e jejich energeticky hospodárné provedení a provozování jsou stále středem pozornosti ve všech zemích EU. Projekt je opět ukázkou toho, jak může obec přispět nejen ke zlepšení životních podmínek svých obyvatel ale hlavně k propagaci energeticky úsporných opatření.
Předkladatel: Město Vimperk

Realizace rekonstrukce systému CZT města Vimperk

Projekt je řešen s vysokými nároky nejen na energetickou hospodárnost, ale zejména ve vazbě na snížení zátěže životního prostředí. Z hlediska nasazených technologií a jejich ekonomické přijatelnosti může dobře plnit úlohu vzorového řešení pro další města.


Studentská soutěž

Na základě zkušeností minulého 1. ročníku studentské soutěže, kterou firma Enviros vyhlásila pro studenty vyšších ročníků fakulty architektury a fakulty stavební, byl vyhlášen ročník druhý. První ročník studentské soutěže proběhl v rámci projektu LOCOSOC zapsaného do programu EC - SAVE II. Jedním z cílů projektu je rozšíření myšlenky nízkoenergetického nízkonákladového bydlení mezi odbornou i širokou veřejnost. I po ukončení tohoto projektu, společnost Enviros hodlá nadále přispívat ke zvýšení povědomí možností nízkoenergetické výstavby v ČR, a proto by se studentská soutěž měla stát součástí Energetického projektu i v dalších letech.

Studentská cena byla udělena za projekty

  • NED Letohrad - Nízkoenergetický bytový dům města Letohrad.
  • Soběstačná bytová jednotka

ABF, a.s.
logo ABF, a.s.

Společnost ABF, a.s. patří již od počátku 90. let mezi nejvýznamnější organizátory výstav a veletrhů v České republice. Svými veletrhy vytváří prostředí pro prezentaci nejnovějších výrobků, technologií a služeb. Během doby se naše veletrhy staly místem pro ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.