logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Majitelé tepelných čerpadel pocítí zdražení elektřiny méně než ostatní

Chystané lednové zdražení elektrické energie v průměru o 8,5 až 10 procent nemusí být pro některé domácnosti až tak nepříjemné. Majitelé tepelných čerpadel totiž pocítí zdražení elektřiny ve svých rodinných rozpočtech méně než ostatní domácnosti.

Chystané lednové zdražení elektrické energie v průměru o 8,5 až 10 procent nemusí být pro některé domácnosti až tak nepříjemné. Majitelé tepelných čerpadel totiž pocítí zdražení elektřiny ve svých rodinných rozpočtech méně než ostatní domácnosti. "Důvodem je to, že majitelé tepelných čerpadel mají výhodnější sazbu na veškerou spotřebu elektřiny než lidé, kteří elektřinu k vytápění nevyužívají," řekl Pavel Šumera z firmy G-TERM, která se instalacemi tepelných čerpadle zabývá více než 10 let.

Pokud například domácnost ročně utratí za provoz elektrických spotřebičů bez paušálních poplatků 8000 korun ročně, zaplatí po lednovém desetiprocentním zdražení o 800 korun ročně víc. "Majitel tepelného čerpadla dosud platí za stejnou spotřebu kolem 2650 korun. Zdražení pak navýší jeho platby pouze o 265 korun ročně," upozornil Šumera.

Ještě výraznější rozdíl však pocítí domácnosti, které využívají elektřinu pro vytápění. "U majitelů přímotopů se projeví zdražení elektřiny výrazně více než u lidí, kteří pro vytápění používají tepelná čerpadla," dodal Šumera. Při stejné potřebě energie pro vytápění staršího domu o vnitřní ploše kolem 150 metrů čtverečních zaplatí nyní rodina, která používá přímotopy, ročně přes 40.000 korun. Majitelé tepelného čerpadla pak zhruba 16.000 korun. "Zdražení elektřiny o 10 procent tak zatíží rozpočet rodiny s přímotopy o 4000 korun, zatímco rodinu s tepelným čerpadlem pouze o 1600 korun," doplnil Šumera.

Dodal, že méně pocítí ve svých peněženkách zdražení elektřiny majitelé tepelných čerpadel i při srovnání s těmi, kteří ve stejně velkých domech topí zemním plynem. Od ledna totiž monopolní dovozce a distributor zemního plynu RWE Transgas chystá podle odborníků další výraznější zdražení plynu.

O firmě:

G-TERM je předním domácím dodavatelem systémů pro vytápění a chlazení tepelnými čerpadly. Na českém trhu působí od počátku 90. let. Zaměřuje se především na průmyslové instalace tepelných čerpadel. Je součástí společnosti Hennlich Industrietechnik.

Firma Hennlich Industrietechnik je důležitým partnerem pro společnosti ze strojírenského, automobilového, chemického, papírenského či důlního průmyslu. Bohaté zkušenosti má s dodávkami komponentů i celých systémů pro výrobce oceli, energií, investičních celků a hydrauliky. Zaměřuje se také na dynamicky rostoucí obor životního prostředí, zabývá se například instalacemi tepelných čerpadel.

Firma je součástí evropské skupiny Hennlich. Historie skupiny Hennlich sahá do roku 1922, kdy v severočeském Duchcově založil Hermann Hennlich firmu specializovanou na dodávky pro strojírenství a doly. Od konce války společnost sídlí v rakouském Schärdingu. Po roce 1989 rozšířila aktivity i do dalších zemích střední a východní Evropy. S asi 250 spolupracovníky působí v ČR, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Slovinsku a Chorvatsku.

Hennlich Industrietechnik
Ing. Martin Jonáš
G-TERM
mobil: 724 269 811
e-mail: jonas@hennlich.cz


HENNLICH s.r.o.
logo HENNLICH s.r.o.

Systémy vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly Waterkotte - tepelná čerpadla voda/voda, země/voda a vzduch/voda. Aplikace od rodinných domů až po profesionální řešení velkých výkonů v průmyslových objektech, administrativních budovách, hotelích, školách, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.