logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rekonstrukce panelových domů (I)

Rekonstrukce panelových domů je současné velké téma stavebnictví. Majitelé jsou však často laici, kteří se nechají velmi ovlivnit výřečnými prodejci čehokoliv a tak se stále ještě lze setkat s nekomplexně prováděnou rekonstrukcí, na kterou ve svém důsledku doplatí majitel.

Reklama

Panelové domy a program PANEL

Pod pojmem panelový dům obvykle rozumíme dům, který je postaven z prefabrikovaných betonových dílců. Tyto domy se v ČR stavěly zejména od 60. až do počátku 90. let podle typové projektové dokumentace. Základním stavebním prvkem jsou velkoplošné, obvykle železobetonové dílce, ze kterých je poskládán celý dům. Obvodové konstrukce pak jsou opět železobetonové s vloženou tepelnou izolací, nebo mohou být keramické, popřípadě plynosilikátové. Původní okna jsou dřevěná zdvojená, u některých typů panelových domů jsou i tzv. MIV, což jsou meziokenní vložky. Ty jsou dřevěné s vloženou tepelnou izolací.

Panelové domy mají svá specifika a mají poměrně velké množství drobných závad. Proto je jejich rekonstrukce státem podporovaná z tzv. programu PANEL v rámci Státního fondu rozvoje bydlení (www.sfrb.cz), který vyplývá z nařízení vlády 299/2001 Sb. a z jeho následných novel. Z tohoto programu je možné získat úhradu úroků z úvěru ve výši 4% (v zaplavených územích 5%).

Kde s rekonstrukcí začít

Pokud většina majitelů bytů nebo vlastník domu s rekonstrukcí souhlasí, je vhodné se rekonstrukci věnovat komplexně tak, aby nebylo nutné během následujících 10 či více let opět v rekonstrukci pokračovat další etapou. Výhodou komplexnosti je, že jednotlivé, na sebe navazující části jsou dokončeny společně a není nutné při další etapě znovu poškozovat již vytvořené dílo. Navíc, pokud na rekonstrukci bude pořizována půjčka, bude vše vyřízeno najednou. Cena půjčky tím v celkovém součtu výdajů klesne. Při žádostech o státní dotaci je také pochopitelné, že se dotace vztahuje na komplexní rekonstrukci a nejen na zateplení jak je to často vnímáno. Pokud se některých částí rekonstrukce nebude týkat, protože již byla provedena nebo není nutná, je toto potřeba doložit příslušnými revizními zprávami nebo jinými doklady. Výhodou komplexnosti jsou i ušetřené náklady. Například pokud by se nejprve prováděly výměny radiátorů a následně pak zateplování, musely by být radiátory navrženy na potřebu tepla před zateplením. Neposlední výhodou komplexnosti je možnost zasáhnout zároveň do koncepce domu a pozměnit některé funkce (například místo teplovodního vytápění lze zvolit vytápění teplovzdušné).

Kdy s rekonstrukcí začít

S rekonstrukcí je vhodné začít co nejdříve. K tomuto vede několik důvodů. Prvním z nich je, že se ceny stavebních prací i materiálů neustále zvyšují, a to více než je inflace. Doposud byl meziroční nárůst cen přibližně 10%. Druhým důvodem je očekávané zvýšení daně z přidané hodnoty, která by se od ledna 2007 měla zvýšit ze stávající snížené sazby 5% na základní sazbu 19%. Je také možné, že stát postupně pozastaví či zruší státní podporu rekonstrukcím panelových domů

Poradenství

Státem byla zřízena technická podpora zahrnující informační střediska (jejich soupis je na www.mpo.cz a www.cmzrb.cz), byly vydány odborné publikace a informační příručky pro vlastníky panelových domů. Pro poradenství je možné se obrátit o informaci na střediska EKIS, popřípadě elektronickou cestou na internetové poradenství na www.i-ekis.cz.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.