logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Veletrh Aqua-therm je inspirací pro pohodu bydlení

Kdo by nechtěl žít v pohodlném bytě a mít příjemné prostředí, tedy teplo, klimatizaci a přitom za tyto vymoženosti příliš neplatit? Mezinárodní veletrh Aqua-therm, jehož 12. ročník proběhne na pražském holešovickém Výstavišti od 22. do 26. listopadu, by mohl takové přání splnit. Takže, co nabízí? Kromě široké škály topenářské techniky například řízené větrání.

Reklama

Řízené větrání je dnes aktuální zejména pro nové konstrukce nízkoenergetických domů. Těsný plášť domů snižuje tepelné ztráty a šetří nejen majitelovy náklady na vytápění, ale i z celospolečenského hlediska také zdroje energie. Na druhé straně však omezuje přirozenou výměnu vzduchu v domě, která je důležitá pro pocit pohody i pro zdraví jeho obyvatelů. V těsně opláštěných a silně izolovaných domech tak může dojít k nárůstu koncentrace kysličníku uhličitého, vnitřní vlhkosti i výparů ze stěn a nábytku. Dalším problémem je tvorba plísní, které ničí zařízení domu a jejichž spóry a uvolňující se části jsou, díky své agresivitě, příčinou alergických onemocnění i jinak odolných lidí a jsou nebezpečné zejména pro malé děti. Následkem je únava, bolesti hlavy, ztráta koncentrace, pocit nepohody, zdravotní potíže.

Řízené větrání se zpětným ziskem tepla je řešením

Firmy přicházejí na letošní Aqua-therm se řízeným větráním se zpětným ziskem tepla. Stavba nízkoenergetického domu na něj musí být samozřejmě připravena a vybavena rozvody větracího vzduchu, do kterých lze zapojit i dnes obvyklé větrání koupelen a toalet. Naopak nesmí do něj být zapojeny kuchyňské digestoře, neboť vzduch z nich obsahuje mastné nečistoty, které mohou větrací zařízení zanášet a podle konstrukce i zničit.

Tato tematika bude aktuální i na doprovodném programu, a to zejména ve středu (Konference TZB-2005 a Seminář pasivní domy) a v pátek (Konference TZB-2005).

Na veletrhu Aqua-therm se představí více než 400 vystavovatelů, mnoho z nich pochopitelně zareaguje na zvýšení cen energií. Topenářská technika umí na tyto téměř pravidelné "katastrofy" reagovat. Značný zájem návštěvníků očekávají výrobci inovovaných zplynovacích kotlů, které regulují spotřebu, a také kondenzačních kotlů, u nichž je ve srovnání s konvenčními kotli využíváno o cca 15 % energie méně a obsah škodlivin oxidů dusíku je snížen na minimum. Konstrukce kondenzačních kotlů totiž umožňuje získávat tepelnou energii ze spalin, které jsou u klasických kotlů odváděny do komína bez dalšího využití.

Otevírací doba veletrhu:

22. - 25. listopadu: 10. - 18. hod.
26. listopadu: 10. - 16. hod.

Vstupné:

Denní: 60,- Kč
Zlevněné: 30,- Kč
Permanentní: 120,- Kč

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.