logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové zařízení bude v Británii vyrábět bezemisní vodík a CO2 z odpadu a biomasy. Postaví ho v račické 2JCP

Strojírensko-inženýringová společnost 2JCP z Račič u Štětí se specializuje na cleantech technologie. Po úspěšné spolupráci se Siemens Energy na vodíkových elektrolyzérech teď vyvíjí se společností KEW Technology, podporovanou britskou vládou, modulární zařízení, které dokáže ze syntetického plynu z odpadu či biomasy separovat velmi čistý vodík, průmyslový vodík a CO2. Výroba prvního pilotního zařízení v Račicích začne ještě letos. 2JCP se tak stane průkopníkem technologie, která má velký potenciál dalšího průmyslového využití v zelených sektorech energetiky.

Reklama

Společnost 2JCP se předloni stala prioritním dodavatelem průmyslových vodíkových elektrolyzérů pro německý Siemens Energy. Dále spolupracuje například na řešeních pro podmořské ukládání CO2 v Norsku, dodává komponenty offshore větrným farmám u New Yorku nebo staví cirkulární elektrárny pro IKEA. Na začátku roku nově podepsala kontrakt s britskou společností KEW Technology na inženýring a výrobu unikátního CCH2 (Carbon Capture and Hydrogen Purification) zařízení, které dokáže v procesu zplyňování odpadu či biomasy rozložit vzniklý syntetický plyn na velmi čistý vodík, průmyslový vodík a CO2. Jedná se o inovativní technologii v oboru cirkulární ekonomiky. Syntetický plyn, který sám slouží jako náhrada fosilních paliv, dokáže ještě dále konvertovat do tří zmíněných průmyslových komodit.

Potenciálními zákazníky budou zpracovatelé biomasy, směsného odpadu nebo provozovatelé bioplynových stanic, kteří díky CCH2 zařízení mohou ze vzniklého syntetického plynu v procesu zplyňování moci vyrábět bezemisní vodík a oxid uhličitý k dalšímu průmyslovému využití,“ vysvětluje Jan Pačes, obchodní ředitel a zakladatel 2JCP, a dodává: „Takto čistý vodík se bude moci použít například do palivových článků, oxid uhličitý zase ve výrobě e-paliv.“ Přemýšlet o oxidu uhličitém jako o obchodovatelné komoditě, která se dá navíc vyrobit jinak než složitým zachytáváním ze vzduchu nebo ze spalin, je v současné energetice inovativní přístup.

Technologie procesu od britských KEW Technology pracuje na principu redukce vody uhlíkatou surovinou. Ve 2JCP již pracují na designu projektu, na inženýring naváže výroba pilotního zařízení ve druhém a třetím kvartále. Po dokončení pilotního zařízení plánuje KEW Technology jejich komerční výrobu, v závodech 2JCP by tak v budoucnu mohly vznikat modulární CCH2 zařízení, která chce KEW Technology nabídnout na globálním trhu. „S modularizací velkých strojních celků máme bohaté zkušenosti z předchozích projektů, například právě elektrolyzérů pro Siemens Energy,“ říká generální ředitel skupiny 2JCP Vojtěch Křenovský. Tato nová spolupráce by 2JCP mohla přinést tržby se výši stamilionů korun ročně.

Transformace energetiky se stala realitou nemá smysl již o ní polemizovat a jdeme jí aktivně naproti. V 2JCP jsme si stanovili čtyři prioritní oblasti nové energetiky, k jejichž vývoji chceme přispět: výroba zeleného vodíku, offshore větrné parky, cirkulární ekonomika a carbon capture a storage,“ říká Vojtěch Křenovský s tím, že pilotní zařízení pro KEW Sustainable Energy Center v Birminghamu neobvykle zasahuje hned do tří z těchto segmentů najednou.

Oranžově zvýrazněn proces, který bude vykonávat nové CCH2 zařízení dodávané 2JCP (zdroj vizualizace: KEW Technology)
Oranžově zvýrazněn proces, který bude vykonávat nové CCH2 zařízení dodávané 2JCP (zdroj vizualizace: KEW Technology)
Vizualizace modulu CCH2 a jeho umístění v KEW Sustainable Energy Center (zdroj vizualizace: KEW Technology)
Vizualizace modulu CCH2 a jeho umístění v KEW Sustainable Energy Center (zdroj vizualizace: KEW Technology)

2JCP

Společnost 2JCP se sídlem v Račicích je globálním dodavatelem široké škály příslušenství pro plynové turbíny, podmořské systémy, ale i zařízení pro potravinářství či obalové technologie. V posledních letech se 2JCP začala specializovat na nízkoemisní energetiku a stala se významným partnerem světových značek, pro které realizuje inženýring i výrobu v oborech produkce vodíku, zachytávání oxidu uhličitého a cirkulární ekonomiky (waste-to-x). Například s německým Siemens Energy spolupracuje na výrobě průmyslových vodíkových elektrolyzérů Silyzer 300, první společný projekt bude od roku 2024 dodávat vodík pro výrobu e-metanolu pro Maersk, Novo Nordisk či LEGO.

2JCP své produkty a služby dodává do 50 zemí po celém světě, má inženýrské kanceláře a výrobní závody v Evropě a Severní Americe. Společnost 2JCP patří do portfolia české investiční společnosti Jet Investment Igora Faita, která se již 25 let specializuje na investice do průmyslových společností, a právě cleantech byznys by se měl stát těžištěm jejich dalších akvizicí.

www.2jcp.com
www.kew-tech.com

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.