logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stavební řešení a energetická náročnost budov nově na TZB-info

Poměrně nedávno zveřejněný nový vzhled TZB-info byl pouze počátkem pro další změny a rozšiřování celého portálu. Aktuálně je připravena zcela nová oblast, která bude věnována problematice snižování energetické náročnosti budov a to zejména s ohledem na stavební řešení objektů.

Reklama

Hospodaření s energiemi v budovách je jedním z dlouhodobých témat, kterému se portál TZB-info pravidelně věnuje. Problematika distribuce energií v budovách a zejména úspory energií se proplétá prakticky celým oborem TZB. Dosud jsme se problematice úspor energií věnovali převážně odděleně podle pohledu daného oboru - tedy úsporami ve vytápění, úsporami užitím obnovitelných energií apod. Vzhledem k současným existujícím oborům na portálu TZB-info (Vytápění, Větrání, Voda a kanalizace a Obnovitelná energie) a samozřejmě s ohledem na technická zařízení budov přímo v názvu portálu jsme dosud problematiku souvisejících stavebních řešení považovali pro portál TZB-info spíše za okrajovou. Zájem vás čtenářů o vše, co souvisí s úsporami energií a navazujícími stavebními profesemi, nás ale přiměl přehodnotit dlouhodobý rozvojový záměr portálu TZB-info. Souvislost profesí TZB se stavebním řešením je v současné době často tak veliká, že nelze tyto problematiky od sebe oddělovat.

Nyní krátká vsuvka. Nejpozději do 4. ledna 2006 se Česká republika zavázala uvést v účinnost právní a správní předpisy nezbytné pro dosažení souladu se směrnicí evropského parlamentu a rady 2002/91/ES ze dne 16.12.2002 o energetické náročnosti budov. Tato směrnice stanoví rozsáhlý komplex opatření, která mají ve svém souhrnu za cíl snížit energetickou náročnost budov ve všech zemích evropského společenství. Směrnice znamená velmi zásadní změny v mnoha národních právních a normativních dokumentech. Několik článků věnovaných této problematice již bylo na portálu TZB-info publikováno. Nejdůležitějším dopadem této směrnice je společný pohled na celkovou energetickou náročnost budov. V blízké budoucnosti bude tedy ještě důležitější než doposud provázání veškerých profesí, které ovlivňují energetickou náročnost budovy.

Jsem přesvědčen, že směřování právního rámce dané evropskou směrnicí dle předchozího odstavce je správné a věřím, že připravované národní právní předpisy a normy budou účinným způsobem usměrňovat provoz budov k opravdovým úsporám a k efektivně úsporným řešením všech částí budov, které mají na spotřebu energií vliv. Asi každému, kdo se pohybuje v oboru TZB a alespoň trochu se zajímá o problematiku spotřeby energií, je jasné, že současný stav plýtvání energiemi ve všech směrech je dlouhodobě neudržitelný. Rovněž je jasné, že neexistuje univerzální návod jak zajistit úsporný provoz budovy. Dobrý výsledek - úsporně provozovaná budova - je dán vždy souhrnem mnoha různých opatření. Nelze jednoznačně obecně říci, zda má větší význam dokonalá regulace otopné soustavy nebo lepší zateplení objektu nebo vhodné zastínění okenních ploch, které ušetří za klimatizaci. Vždy je třeba navrhnout vhodný komplex vzájemně provázaných opatření, která respektují dané místní požadavky, provozní podmínky a v neposlední řadě i ekonomickou stránku věci.

Ale zpět k TZB-info. Protože je portál TZB-info moderním a pružným komunikačním prostředkem, rozhodli jsme se věnovat náležitou pozornost problematice nastíněné v předchozích odstavcích. A vzhledem k tomu, že energetická náročnost budov v podstatě začíná již stavebním řešením objektu, budeme velkou pozornost v nové samostatné oblasti věnovat právě tomuto tématu, které dosud nemělo na portálu TZB-info své pevné místo. Jsme si vědomi, že stavební řešení směřující k úspornému provádění a provozování staveb již vybočuje z rámce daného oborem technická zařízení budov. Ale provázanost s TZB a skutečnost, že se žádný zdroj informací na internetu této problematice systematicky nevěnuje, nás přivedla k začlenění právě na TZB-info.

Novou oblast věnovanou stavebnímu řešení budov s ohledem na energetickou náročnost zveřejníme na portálu TZB-info v nejbližších dnech.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.