logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Vyšší odborná škola Volyně mezi prestižními školami

Vyšší odborná škola ve Volyni nabízí zajímavé tříleté studium se zaměřením Dřevěné konstrukce nebo Tvorba nábytku. Absolventi školy jsou schopni vykonávat kvalifikované práce ve všech oblastech návrhu, výroby a užití nábytku, dřevěných stavebních prvků i celých dřevostaveb.

Současný rozvoj soukromého podnikání vede k mohutnému zařizování veřejných interiérů na evropské úrovni. Dochází také ke změně stylu bydlení po vzoru vyspělých zemí. V dohledné době dojde i v České republice ke změně technologie výstavby ve prospěch většího používání dřevostaveb, stejně jako je tomu v západních a severských státech Evropy, USA a Kanadě. Česká republika má pro tuto změnu velmi dobré materiální předpoklady. Jednopodlažní a dvoupodlažní dřevostavby obytných a občanských budov budou velmi dobře svou funkcí, kvalitou i cenou konkurovat klasickým stavbám zděným. Dřevostavby jsou také vhodnou konstrukční alternativou pro hospodářské a výrobní budovy. V celé republice probíhá plošná rekonstrukce staveb. Provádí se výměna stavebně - truhlářských výrobků, opravy krovů, schodišť i dalších dřevěných prvků staveb. Řada dřevozpracujících podniků rozvíjí odbornou spolupráci se zahraničními firmami, s čímž souvisí příliv nových materiálů a technologií. Firmy vyhledávají odborníky se schopnostmi komunikace v cizích jazycích, zasvěcené do problematiky výpočetní techniky a ekonomiky. Výše úplaty za vzdělávání byla stanovena vládním nařízením č. 153/1996 Sb. a jedná se o částku 3 000 Kč za rok.


Organizace studia
Vyšší studium oboru tvorba nábytku a dřevěné konstrukce je tříleté. Výuka je členěna na přednášky, semináře a cvičení a probíhá podobnou formou jako studium vysokoškolské. Klasifikace je čtyřstupňová. První ročník je vyrovnávací a absolventi s úplným všeobecným vzděláním jsou částečně připravováni odlišně od absolventů s úplným odborným vzděláním. Od druhého ročníku je studentům nabídnuto studium jedné z těchto dvou specializací:

  • Tvorba nábytku a navrhování interiérů
  • Dřevěné konstrukce

Po celé studium je zařazena výuka cizího jazyka. Absolventi gymnázia si volí anglický nebo německý jazyk. Absolventi středních odborných škol se zdokonalují v tom jazyku, který na střední škole studovali. Pro ně je zařazena ve vyrovnávacím studiu výuka druhého jazyka, a to opět angličtina nebo němčina, v němž se mohou jako v nepovinném předmětu zdokonalit ve druhém ročníku.

Systém studia klade větší důraz na samostatnost studentů. Praktická orientace je podpořena půlroční řízenou odbornou praxí v prvním pololetí třetího ročníku ve firmách zabývajících se problematikou interiérů a dřevostavbami. V závěru studia se studenti účastní stáže v zahraničí a současně vypracují absolventskou práci, jejíž obhajoba je spolu se závěrečnou odbornou zkouškou předpokladem získání diplomu absolventa vyšší odborné školy. Zároveň s tím je absolventům přiznán titul "Diplomovaný specialista" (ve zkratce "DiS"), používaný za jménem absolventa.


Uplatnění absolventů
Absolvent vyšší odborné školy je schopen vykonávat kvalifikované práce ve všech oblastech návrhu, výroby a užití nábytku, dřevěných stavebních prvků i celých dřevostaveb. Bude seznámen se zásadami navrhování těchto konstrukcí, technologickými postupy při jejich výrobě i s vhodným použitím po stránce funkční i estetické. Všeobecné znalosti mají aplikační charakter s přímou návazností na projektování, výrobu a řízení. V odborných znalostech a dovednostech je kladen důraz na komplexnější pochopení odborné problematiky, vzájemných vztahů v oblasti projektu, výroby a řízení, řešení složitějších praktických problémů s použitím výpočetní techniky a s ohledem na ochranu životního prostředí a též na právní vztahy.

Specializace tvorba nábytku a navrhování interiérů připravuje pracovníky pro výrobu nábytku a interiérových prvků staveb bytových, staveb pro obchod, služby, řemesla a výrobu. Specializace dřevěné konstrukce připravuje odborníky pro výrobu dřevěných stavebních prvků charakteru truhlářského a tesařského a projektování moderních systémů dřevostaveb.

V České republice se v podnicích zabývajících se zpracováním dřeva projevuje trvalý nedostatek techniků, a to na všech úrovních řízení. Zástupci podniků studenty velmi často kontaktují s nabídkou na budoucí zaměstnání již během studia.


Zázemí školy
Na škole jsou vytvořeny dobré personální, prostorové i materiálně-technické podmínky pro výuku. Škola má čtyři učebny výpočetní techniky s připojením k Internetu, rýsovny, laboratoře, další odborné učebny a dílny s nejmodernějším strojním vybavením pro výuku dřevozpracujících oborů. Výuka odborných předmětů je orientována na využití nejmodernější výpočetní techniky.

V době od 7 do 18 hodin je studentům k dispozici školní knihovna a studovna s bezplatným přístupem na Internet. V budově školy je rovněž zřízena prodejna základních potravin, výrobků studené kuchyně, nealkoholických nápojů a školních potřeb. Pro všechny studenty je volně přístupný kopírovací stroj a nápojové automaty.

Pro výuku tělesné výchovy má škola vlastní sportovní halu, malou tělocvičnu s posilovnou a víceúčelové hřiště s umělým povrchem v blízkosti domova mládeže. Hala a venkovní hřiště svým vybavením a rozměry umožňují regulérní hru košíkové, florbalu, odbíjené, házené, tenisu, sálové kopané a nohejbalu. Malá tělocvična je vybavená kompletní sadou gymnastického nářadí, dvěma stoly na stolní tenis a posilovnou se sadou posilovacích strojů a nářadím pro kondiční kulturistiku. V těsné blízkosti školy je pískové sportovní hřiště, doskočiště a výhodné podmínky pro rekreační běhání. Sportovní areál školy mohou studenti využívat i po vyučování až do 21 hodin. Studenti jsou ubytováni v domově mládeže. Ubytovací kapacita je postačující pro většinu zájemců, po naplnění kapacity škola zajišťuje zbývajícím uchazečům ubytování v soukromí. Ubytování na domově mládeže je ve dvou až třílůžkových pokojích se sociálním zařízením. Současná cena celodenního stravování je 900 Kč a ubytování 500 Kč za měsíc. Přes nedaleké Strakonice (12 km) má Volyně dobré autobusové i vlakové spojení do Prahy, Plzně, Českých Budějovic a Brna.


Přijímací řízení a uzávěrky přihlášek
Do prvního ročníku tříletého denního studia oboru Tvorba nábytku a dřevěné konstrukce se přijímají uchazeči, kteří získali střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou na jakékoliv střední škole a splnili v rámci přijímacího řízení podmínky pro přijetí stanovené ředitelem školy. Ve školním roce 2004/2005 proběhne přijímací řízení formou řízeného pohovoru, jehož cílem bude ověřit motivaci uchazeče ke studiu a seznámit jej s podmínkami a organizačními záležitostmi studia.

Přihlášky ke studiu se podávají na tiskopise "Přihláška ke studiu ve vyšší odborné škole", který škola uchazeči na požádání zašle. Přihláška musí být řádně vyplněna - nesmí chybět IZO střední školy a prospěch v jednotlivých ročnících potvrzený školou.

Termíny:
uzávěrka přihlášek 1. kolo 13. června 2005
  2. kolo 15. srpna 2005
přijímací pohovory 1. kolo 27.-29. června 2005
  2. kolo 29.-30. srpna 2005

Vyšší odborná škola Volyně si během své krátké existence vybudovala pevné a dominantní postavení mezi školami obdobného typu. Její úzká provázanost na oborově spjaté vysoké školy (i zahraniční) a příslušnou podnikatelskou sféru vytváří, zvláště v oblasti dřevostaveb, podmínky prestižní vzdělávací instituce (závěrečné hodnocení ČŠI z komplexní inspekce v roce 2003).


Učební plán

PŘEHLED PŘEDMĚTŮ roč./pol. 1/1 1/2 2/1 2/2 3/1 3/2
Studium společné
Cizí jazyk 3 3 3 3 - 3
Komunikativní dovednosti 3 - - - - -
Právní předpisy - - - - - 3
Matematika 5 4 - - - -
Aplikovaná fyzika - 2 - - - -
Chemické materiály v dřevoprůmyslu - 2 - - - -
Výpočetní technika - 3 2 - - -
Tělesná výchova 2 2 2 2 - 2
Ekonomika - - 2 - - -
Podniková ekonomika - - - 3 - -
Obchodní ekonomika - - - - - 3
Architektura 2 - - - - -
Nauka o dřevě 4 3 - - - -
Technologie I - - 3 - - -
Konstrukce stavebního truhlářství - - 5 - - -
Zpracování dřeva - 3 - - - -
Absolventská práce - - - - 4 6
Odborná praxe - - - - 34 -
Vyrovnávací studium pro absolventy gymnázií
Základy ekonomiky - 3 - - - -
Technické kreslení 3 - - - - -
Odborné kreslení 2 - - - - -
Strojnictví - 2 - - - -
Základy zpracování dřeva 6 3 - - - -
Vyrovnávací studium pro absolventy středních odborných škol
Seminář z cizího jazyka 2 2 - - - -
Další cizí jazyk 3 3 - - - -
Matematický seminář 2 3 - - - -
Fyzikální seminář 2 - - - - -
Chemie 2 - - - - -
I. Specializace tvorba nábytku a navrhování interiérů
Historie a vývoj nábytku - - - 3 - -
Ergonomie - - 2 - - -
Výrobní zařízení - - 3 - - -
Čalounictví - - - 4 - -
Technologie II - - - 6 - 5
Konstrukce nábytku - - 4 4 - -
Zařizování interiérů - - 4 - - -
Konstrukční cvičení - - - 5 - 6
II. Specializace dřevěné konstrukce
Základy stavitelství - - 6 - - -
Výpočetní technika (aplikace) - - - 3 - -
Statika - - 4 - - -
Pružnost a pevnost - - 3 - - -
Dřevostavby - - - 7 - -
Tesařské konstrukce - - - 4 - -
Konstrukce střech - - - - - 3
Konstrukční cvičení - - - 8 - 8


Vyšší odborná škola Volyně
logo Vyšší odborná škola Volyně

Vyšší odborná škola Volyně si během své krátké existence vybudovala pevné a dominantní postavení mezi školami obdobného typu. Její úzká provázanost na oborově spjaté vysoké školy (i zahraniční) a příslušnou podnikatelskou sféru vytváří, zvláště v oblasti ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.