logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Špičkové rekuperátory pro bytové větrání s 90% účinností

Firma Paul GmbH je lídrem německého trhu oblasti rekuperačních jednotek a v roce 2005 je připravena vstoupit i na český trh. Pro zájemce z řad projektantů a montážních firem pořádá ve čtvrtek 16. prosince první školení. Přednáška bude vedena v německém jazyce přímo majitelem fy. Paul - dipl. Ing. Eberhardem Paulem; překlad do češtiny bude zajištěn, stejně jako projekční materiály a občerstvení. Účast je bezplatná. Další podrobnosti

Reklama

Firma Paul Wärmerückgewinnung GmbH vstupuje na český trh

1. Kontrolované větrání bytů a rodinných domů

Trvalý tlak na snižování tepelných ztrát budov vyvolaný postupným zdražováním všech energií na vytápění vede k razantnímu zlepšování tepelných parametrů budov. Projektanti nuceni stále se zpřísňujícími požadavky norem i požadavky investorů navrhují obvodové stěny, okna i střešní plášť se stále vyššími tepelnými odpory a souběžně se zlepšuje těsnost těchto obvodových konstrukcí. Tato úsporná opatření přinášejí úspory nákladů na vytápění. Pokud ale není souběžně s nimi řešena otázka dostatečného větrání, mohou se projevit velmi negativně na zhoršení vnitřního klimatu obytných prostor, kondenzaci vlhkosti, vzniku plísní a dlouhodobě mohou vést i k poruchám staveb.

Pokud u těchto moderních staveb chceme odstranit výše uvedené nedostatky, musíme obytné prostory vybavit nuceným větrání s dostatečnou intenzitou (kontrolovaným větráním). Tím ale do značné míry negujeme přínosy získané dokonalým zateplením a utěsněním bytu nebo rodinného domu. Tepelná ztráta větrání zde totiž tvoří až 50% celkových tepelných ztrát objektu.

Elegantním řešením, které se stále více prosazuje, je zařadit do systému větrání budovy zařízení umožňující zpětné získání tepla z odváděného vzduchu, tzv. rekuperační jednotku. Tímto teplem se pak ohřívá čerstvý vzduch přiváděný do budovy. Jednou ze špičkových evropských firem, která se specializuje na dodávky rekuperačních jednotek v širokém sortimentu nabídky, je německá firma Paul Wärmerückgewinnung GmbH.

Rekuperační jednotky Paul jsou využívány převážně jako řešení kontrolovaného větrání objektů pro bydlení, případně i odvlhčování vnitřních bazénů. Jedná se jak o klasické RD, nízkoenergetické domy tak i pasivní domy. Předností jednotek Paul je především flexibilnost jejich použití pro libovolné vytápěcí soustavy (sálavé velkoplošné - podlahové i stěnové, klasické s otopnými tělesy a samozřejmě i teplovzdušné). Použití jednotek Paul je východiskem pro rekonstrukce i novostavby s trvalým výskytem vlhkosti, která bývá neodborně uzavřena těsnou "schránkou" zateplení a oken. Kontrolované větrání, které se ve vyspělých státech stává standardem zakotveným v normách a zákonech, bude jistě stále více diskutovanou otázkou i v ČR.


2. Podnikatelská filosofie firmy

Založení společnosti bylo současně i narozením jednoho nového výrobku - rekuperátoru tepla pro kontrolované větrání s kanálovým protiproudým výměníkem.V rekuperátoru tepla je využíváno teplo odpadního vzduchu k ohřevu čerstvého vzduchu z 0°C na 18°C. Díky nově vyvinutému kanálovému výměníku tepla rekuperátor dosáhl účinnosti 90%. (německý a evropský patent Eberharda Paula).

Použitím rekuperátoru se sníží tepelné ztráty větráním o 50 - 70%, což představuje výrazné úspory nákladů na vytápění a současně samozřejmě i ekologické přínosy v úsporách pevných, plynných paliv, popř. elektřiny na vytápění. Úspory se projeví ve snížení produkce CO2 z emisí při spalovacích procesech.

S těmito výraznými úsporami energie se stává smysluplným a atraktivním využití obnovitelných zdrojů energie. Solární systém nebo tepelné čerpadlo mohou být dimenzovány na nižší tepelný výkon, vychází levnější a s rekuperačními systémy se velmi dobře doplňují.

Všechny výrobky firmy Paul jsou v podniku i samostatně vyvíjeny a mají vysoký inovační potenciál. Tato podnikatelská filosofie umožnila rychlé ovládnutí trhu našimi produkty, takže již v prvním roce sériové výroby se firma stala lídrem německého trhu.


3. Kde je naše firma dnes

Ve své desetileté historii 1994 - 2004 prošla firma 3 etapami:

  • Vývoj tepelného výměníku a vývoj různých typů rekuperátorů větracícho vzduchu
  • Sériová výroba
  • Budování prodejní sítě
Třetí etapa je v současnosti těžištěm činnosti firmy. Obchodní činnost musí být v budoucnu srdcem východoněmecké firmy a musí výrazně posílit oproti současnému důrazu na vývoj nových výrobků. Jinak firma nemůže v silné konkurenci obstát.

Dnes má firma 24 zaměstnanců, výrobní halu a vývojovou dílnu o ploše 1000 m2, sklad s výškovými regály.


4. Pozice na trhu

V současné době vyrábí firma Paul Wärmerückgewinnung GmbH asi 730 rekuperačních jednotek ročně a je vedoucí firmou na německém trhu. Vyplývá to z různých průzkumů trhu, podle kterých nabízí v Německu tyto přístroje asi 67 výrobců a dovozců a na každého v průměru připadá 165 - 400 přístrojů z celkového prodeje. Průměrný prodej firmy Paul je tedy 2 - 5 x vyšší.

V současné době má firma v Německu 35 obchodních a montážních zastoupení. V Evropě pak 6 zastoupení (Rakousko, Belgie, Lucembursko, Francie, Itálie a Turecko).

Na podporu prodeje vyvíjí firma řadu aktivit. Ročně je to například kolem 30 školení projektantů a montážních firem. Samostatně se účastní 4 mezinárodních veletrhů a asi 45 veletrhů v Německu. Prostřednictvím svých zastoupení a montážních firem pak dalších 40 veletrhů a odborných výstav. Za dobu svého 10-ti letého působení na německém trhu získala firma řadu cen a uznání za inovaci.


5. Vývoj nových výrobků

Za 10 let bylo představeno celkem 14 zcela nových výrobků. V současné době je každý rok vyvíjena jedna nová rekuperační jednotka. Řada z nich jsou průkopníky těchto nových výrobků na trhu. Např. náš přístroj "multi" dostal jako první v Německu certifikát (Ü). Jednotka "thermos 200 DC" je v Německu první jednotkou s certifikátem pro pasivní dům.

Zajímavostí je jistě i nová řada jednotek vyrobených kompletně z plastů bez jediného gramu plechu a bez tepelných mostů.

Firma vyvíjí i systémy řízení kontrolovaného větrání nebo zemního výměníku. Ve vývoji je i kompaktní zařízení rekuperátor + tepelné čerpadlo pro pasivní domy.


6. Přehled výrobků firmy Paul

WRG-90-multi
100/150 DC

Množství vzduchu
při 100 Pa
do 130 m3/h (multi 100 DC)
do 160 m3/h (multi 165 DC)
WRG-90-thermos
200/300 DC

Množství vzduchu
při 100 Pa
do 250 m3/h (thermos 200 DC)
do 400 m3/h (thermos 300 DC)
atmos 175 DC

Množství vzduchu
při 100 Pa
do 300 m3/h
3 modely
campus 500 DC

Množství vzduchu
při 100 Pa
do 600 m3/h

modul 300

Množství vzduchu
do 100 Pa
do 250 m3/h
Kompaktní jednotka
compakt 350 DC

Množství vzduchu
do 360 m3/h
Tepelný výkon: 3,3 kW

Stropní jednotka
climos 100/150 DC

Množství vzduchu
při 70 popř. 100 Pa
do 100 m3/h (climos 100 DC)
do 150 m3/h (climos 150 DC)
santos 250 DC

Množství vzduchu
do 100 Pa
do 280 m3/h
Rotační jednotka
rotorsystem

Množství vzduchu 2.000
do 20.000 m3/h

Okenní větrací jednotka luxor 20 DC
Množství vzduchu
do 20 m3/h
Decentrální jednotka ventos 50 DC
Množství vzduchu
do 85 m3/h
Decentrální jednotka AEROLIFE
Množství vzduchu
do 45 m3/h
Decentrální jednotka AEROVITAL
Množství vzduchu
do 55 m3/h


7. Představení výrobků firmy Paul Wärmerückgewinnung GmbH

V roce 2005 je firma Paul připravena vstoupit i na český trh. Pro zájemce z řad projektantů a montážních firem je dne 16.12.2004 pořádáno školení.

Téma:
Kontrolované větrání se zpětným získáváním tepla v menších obytných budovách a rodinných domech

1) kontrolované větrání ve vztahu k nízkoenergetickým a pasivním domům
2) porovnání standardů větrání v ČR a Německu
3) představení inovativního tepelného výměníku s garantovanou účinností 90%
a další

Místo:
budova firmy Instaplast Praha a.s., Zápy 151, Brandýs nad Labem, 250 01

Dálnice (10) směr Mladá Boleslav, exit Brandýs nad Labem
orientační bod "Placatý" vodojem (přímo na pozemku firmy)

Čas: 16.12.2004
Začátek školení: 10.00 hod
Předpokládaný konec školení: 15.00 hod

Přednáška bude vedena v německém jazyce přímo majitelem fy. Paul - dipl. Ing. Eberhardem Paulem; překlad do češtiny bude zajištěn.

Projekční, informační materiály a občerstvení bude zajištěno. Účast je bezplatná. Účast prosím potvrďte do 14.12.2004 vyplněním a odesláním níže uvedené on-line přihlášky.

Dotazy ohledně produktů na: samal@instaplast.cz

Kontakt a informace o semináři:
AISEO středisko alternativní energie
Instaplast a.s.
Zápy 151, Brandýs n. Labem
250 01 Czech Republic
tel.: +420 326906830
www.aiseo.cz, www.instaplast.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.