logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nízkoenergetický rodinný dům "N E D"

Publikované řešení je pilotním projektem rodinného domu s nízkou energetickou náročností pro prvního konkrétního klienta. Navazuje na koncept rodinných domů určených v různých modifikacích pro opakovanou výstavbu, který náš ateliér zpracovával na objednávku Sdružení výrobců zpěňovatelného polystyrénu, Sdružení EPS ČR, v roce 2003.

Reklama

Sdružení se po řadu let zabývá osvětou a šířením ověřených technických informací v oblasti energetických úspor a zateplování budov. Níže uvedený projekt je jedním z konkrétních a praktických výstupů tohoto programu.

CÍLE NED

Cílem konceptu je nabídnout cenově dostupný dům s nízkou energetickou náročností pro bydlení jak v příměstské, tak i ve vesnické zástavbě, který zajistí cenově dostupné základní (startovací) varianty pro široké spektrum obyvatel a má v sobě zároveň integrovanou možnost postupné etapovité dostavby. Tomu odpovídá základní dispoziční velikost domu 4+1, kterou lze v budoucnu bez technických a architektonických problémů rozšířit v závislosti na vývoji a měnících se potřebách rodiny a je možné ho realizovat již od částky 2,5 mil. Kč.
Nejedná se však o "typový projekt", ale o dům určený pro opakovanou výstavbu v různých modifikacích. Hovoříme proto o projektu s modulovou/stavebnicovou koncepcí, kdy je možné základní dispoziční a objemové řešení upravit, (zvětšit/zmenšit) pružně dle požadavků klienta a zastavovacích podmínek lokality při zachování všech optimálních parametrů NED:

  • nízké energetické náročnosti
  • optimální ekonomie výstavby
  • individuálního vzhledu každého domu
  • možnosti postupné etapovité výstavby

Projekt tedy ideálně spojuje výhody a úspory nákladů obvyklé pro typové projekty "na klíč" s možnostmi individuálního architektonického návrhu "ušitého" každému klientovi na míru ...

MOŽNOSTI URBANISTICKÉHO ŘEŠENÍ NED
Ideální orientace vůči světovým stranám je situování podélné osy domu ve směru východ - západ. Koncept umožňuje zastřešení různými druhy střech, lze tedy splnit prakticky všechny regulační podmínky územních plánů v různých obcích.

Lze navrhovat sedlovou střechu o různém šípu, pultovou střechu jako v našem konkrétním případě, nebo jejich různé kombinace, včetně možnosti ploché zatravněné střechy, při zachování výtvarně přitažlivých fasád, kompaktnosti objektu a kvality bydlení.
Koncept umožňuje postupnou etapovitou výstavbu formou rozšíření do hloubky pozemku, má tedy růstový parametr i různá materiálová a konstrukční provedení.
Jedná se o možnost přístavby západním nebo jižním směrem (částečné atriové řešení), dispozičně řešené jako další byt, nebo jako vícegenerační bydlení.
Garážové stání nebo přístřešek je v základní verzi uvažován jako samostatně stojící. V místech, kde bude takové řešení vzhledem k zastavovacím podmínkám neprůchodné, lze řešit jako součást domu ze severní strany jako v našem případě.
Koncept umožňuje i soustředěnou výstavbu několika domů ve skupině při zachování žádoucí pestrosti tvarů a hmot.

ARCHITEKTONICKÉ ŘEŠENÍ NED

Základní myšlenkou dispozičního a objemového řešení je "modulová stavebnice" kompaktního podélného dvoutraktu.

Hmota domu sestává z hlavního "obytného modulu" zahrnujícího všechny obytné místnosti a orientovaného na osluněné strany V-J-Z. K němu vždy přiléhá menší "servisní modul", obsahující komunikace, šatny a sociální zařízení. Rozhraní obou modulů tvoří střední tepelně akumulační a instalační zeď, obsahující kumulované technické rozvody (komíny, VZT,...), která může být využita jako teplosměnná plocha při vytápění (přitápění) teplým vzduchem.
Příčky hlavního modulu jsou nenosné a umožňují tak snadnou změnu při jiném názoru na dispoziční uspořádání v budoucnu, jedná se tedy o možnost volné dispozice. Plocha chodeb a komunikací je minimalizovaná. Mokré provozy jsou účelně sdruženy nad sebou na jednu stoupačku.
Velikost, tvar a členění oken jsou optimalizovány vzhledem ke světovým stranám, plochám a předpokládanému využití místností. Ponechává se minimální počet otvíravých křídel oken, převažují energeticky výhodnější pevná křídla.
Jižní fasáda je oživena proskleným rizalitem nevytápěné zimní zahrady, konstrukčně oddělené od hmoty domu, fungující jako pasivní tepelný kolektor s přepouštěcími klapkami. Hmotové odlišení obytného a sanitárního modulu poskytuje rovněž možnost barevného a materiálového rozlišení fasád ve vazbě na místní podmínky. Fakultativní možností je přidání třetího účelově využitelného modulu, zde technické místnosti a dílny s přístřeškem pro dvě auta.
Provedení pultové a nízké sedlové střechy umožňuje snadnou aplikaci zelené extenzivní pokrývky na přání a dle finančních možností klienta.


Přízemí domu

První patro domu

ŘEŠENÍ KONSTRUKCE NED
Navržené masivní vrstvy tepelné izolace domu vedly k vývoji celé řady nestandardních detailů a postupů zajišťujících eliminaci převážné většiny obvyklých tepelných mostů.

Základy tvoří pasy, mezi nimi tenká betonová deska. Od podlahových vrstev přízemí jsou odděleny tepelnou izolací z pěnového polystyrénu EPS tl. 150 mm.

Vnější nosné stěny jsou z vápenopískových cihel tl. 250 mm, které zajišťují jak tepelnou akumulaci, tak optimální vlhkostní mikroklima domu. Od základů jsou odděleny 100 mm vrstvou pěnoskla. Z vnější strany jsou opatřeny certifikovaným kontaktním zateplovacím systémem s pěnovým polystyrénem EPS tl. 200 mm. Zateplení je vytaženo pod střechu, kde na něj plynule navazuje tepelně izolační vrstva střešního pláště.

Vnitřní nosná stěna je tepelně akumulační, z cihelných nosných tvárnic tl. 2×200 mm, v její tloušťce jsou systémově vedeny instalace.

Stropy mezi přízemím a podkrovím mohou být dřevěné, železobetonové, či keramické s tepelně akumulační funkcí s akustickou a tepelnou izolací v tl. 100 mm a s plovoucí podlahou.

Střecha objektu je dvouplášťová, odvětraná, s úspornými fošnovými krokvemi. Tepelnou izolaci tvoří 150 mm minerální vaty mezi dřevěnými nosnými prvky a 200 mm souvislá vrstva z pěnového polystyrénu EPS.

Okna a balkónové dveře jsou dřevěné, nebo plastové, s celoobvodovým kováním, těsněné s možností odtěsnění, opatřené izolačními dvojskly s čirým měkkým nízkoemisním pokovením vnitřního skla a s argonem mezi skly.

Připojení na inženýrské sítě zohledňuje různé možnosti vytápění, včetně alternativních zdrojů a teplovzdušného vytápění. Je uvažován solární předohřev teplé užitkové vody solárními kolektory integrovanými ve střešním plášti a předohřev větracího vzduchu v rekuperační jednotce při nuceném větrání v kombinaci se zemním kolektorem.

ENERGETICKÁ NÁROČNOST NED A SYSTÉM VYTÁPĚNÍ
Nízká energetická náročnost je založena na stavebním řešení rodinného domu NED. To při daném prostorovém řešení zajišťuje příznivou měrnou ztrátu prostupem tepla a nízkou měrnou potřebu tepla na vytápění budovy. Pro dům jsou charakteristické nízké tepelné ztráty 5,2 kW (!). Je větrán a vytápěn teplovzdušnou jednotkou s rekuperací tepla v kombinaci s integrovaným zásobníkem tepla a teplé vody o kapacitě 650 litrů s elektrickými topnými tělesy.

Při klasifikaci stupně energetické náročnosti budovy SEN = eV/eV,N < 60 % lze představovaný příklad rodinného domu hodnotit v kategorii C - velmi úsporný. Při střízlivém uvažování 50% snížení potřeby tepla větráním v důsledku rekuperace se pak docílí plošná měrná potřeba tepla na vytápění eA = 50 kWh/(m2.a), bez solárních zisků. Stavební řešení NED jej tedy řadí mezi nízkoenergetické domy.

Sdružení EPS ČR, výrobců zpěňovatelného polystyrénu motivuje klienty režijní cenou tepelně izolačních materiálů. Jako protihodnotu stavebník poskytuje po dobu pěti let možnost měření spotřeby energií, teploty a vlhkosti a tím i ověření teoretických předpokladů na základě výpočtů v reálné praxi. Postup realizace domu bude počínaje měsícem květnem tohoto roku prezentován on-line na internetu na stránkách Sdružení - www.epscr.cz.

Autoři projektu: Ing. arch. Josef Smola a Ing. Jiří Šála CSc.
Vizualizace: Pavel Šála
Kontakt: 241 712 363, 602 534 383, kadet.kadet@volny.cz
Zastavěná plocha: 130 m2
Užitná plocha: 185 m2
Obestavěný prostor: 951 m3
Propočtené náklady: 4,8 mil. Kč (publikovaná varianta)
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.