logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Přečerpávače Wilo řady DrainLift

Projektant TZB je často postaven před nutnost umístit toaletu, kuchyňku nebo alespoň úklidovou výlevku do suterénu pod úroveň stávající kanalizace, resp. jejího zpětného vzdutí. Elegantní a ekonomické řešení této situace přináší použití kompaktní přečerpávací stanice fekálií a splašků.

Se stále častější snahou o vysoké využití zastavěné plochy a s rostoucí cenou za metr kubický stavby přicházejí architekti s novými, netradiční nápady, které však mnohdy narážejí na překážky technického rázu. Také obor TZB je nucen řešit některé z nich. V ČR, stejně jako ve státech EU, jde o využívání například půdních prostor, nástaveb nebo o rekonstrukci sklepních prostor na kanceláře, gastronomická, nebo kulturní zařízení, nemluvě o stavbách na okrajích stávajících obcí, benzínových stanicích apod. Díky předpisům a normám, ale i základním hygienickým požadavkům je pak projektant postaven před nutnost umístit do takových prostor například toalety, kuchyňky nebo alespoň úklidovou výlevku. Velmi často se zdroj znečištění nachází pod úrovní stávající kanalizace, resp. jejího zpětného vzdutí. Elegantní a ekonomické řešení této situace přináší použití kompaktní přečerpávací stanice fekálií a splašků.

Historie těchto výrobků, v podobě jaké je nyní známe, sahá do šedesátých let minulého století, kdy do té doby různé provizorní varianty stavebních jímek v kombinaci s kalovými čerpadly nahradila profesionální zařízení. Firma WILO, jako přední výrobce čerpadel pro technická zařízení budov, se stala jedním z prvních dodavatelů tohoto sortimentu nejprve na německý trh, později do ostatních zemí Evropy.

Dlouholetá zkušenost z výroby a servisu pak vedla k zúročení ve stávající řadě přečerpávačů fekálií, pokrývající celou škálu požadavků. Určí-li si tedy projektant základní technické parametry pro dané zařízení, tj. výtlačnou výšku, čerpané množství, druh přečerpávaného média a způsob umístění, může mu WILO nabídnout řešení přímo na míru.


Obr. 1: DrainLift XXL

Obr. 2: DrainLift M

Nejmenší z modelové řady DrainLift je typ KH 32. Je určen k přímému napojení jedné toalety, případně umyvadla nebo sprchy. Výrobek je opatřen řezacím nožem a výkonným čerpadlem, včetně zpětné klapky. Velkou výhodou je průměr výtlačného potrubí DN 32. Nelze s ním však přečerpávat vany nebo automatické pračky. Na tyto parametry, stejně jako na přečerpávání celého rodinného domu, je určen druhý z řady, typ "S". Jeho moderní konstrukce a použité materiály se staly základem inovované řady profesionálních přečerpávačů typů "M", "L", a "XL". Všechny se vyznačují speciálně zkonstruovanou nádrží z PE, jež zaručuje nejen snížení přenosu hluku, ale především výbornou odolnost proti mechanickému poškození a tím i k možnosti úniku jejího obsahu do okolí. Volitelné výkony použitých čerpadel, velikost nádrží a počet čerpadel umožňuje tato zařízení použít pro přečerpávání restaurací, hotelů nebo kancelářských prostor, s vyšším nebo nižším komfortem obsluhy. Použitá jednolopatková kola čerpadel zajišťují vyčerpání relativně velkých nečistot až do výšky 20 m. Integrovaná zpětná klapka nejen snižuje cenu celého kompletu, ale také zjednodušuje výběr potřebného příslušenství. Nejdůležitější výhodou moderních typů je však možnost volby umístění, rozměru a počtu nátoků do nádrže. Projektant byl dříve mnohdy omezen možnostmi potrubí a jeho napojení. Tento problém dnes odpadá. Instalatér dostane v ceně výrobku rovnou potřebný přípravek a vytvoří potřebný otvor pro nátok sám na pro něj nejpříhodnějším místě. Také nízká hmotnost, k čerpadlu se svažující dno, upevňovací lišty nebo velký revizní otvor usnadňují montáž a servis těchto výrobků.

Obrem, který zvládá i nákupní centra nebo nemocnice, je největší z celé řady typ "XXL". Jeho konstrukce umožňuje skládat typizované nádrže vedle sebe a tím volit potřebný pracovní objem. Použitá čerpadla typu TP s chladicím pláštěm pro použití v suché jímce a s technologií INOX-Composite zaručují dlouhodobý a bezporuchový provoz. Samozřejmostí u dnešních typů jsou integrované spínací skříně s elektrickými ochranami a s řídicí automatikou a celá řada příslušenství.


Obr. 3: DrainLift TMP

Obr. 4: DrainLift S

Samostatnou řadu tvoří malé přečerpávače na splašky bez fekálií. Tato zařízení jsou uzpůsobena na čerpání médií vyšších teplot a mohou být proto použita za pračky nebo myčky nádobí. Provedení TMP je konstruováno jako koupelnový nábytek. Typ DrainLift Box je v podpodlahovém provedení.

Malá hlučnost, příznivá cena, nízké provozní náklady, snadná montáž a při dodržování provozních předpisů v podstatě bezúdržbový provoz, to vše jsou výhody přečerpávačů řady WILO. Veškeré přečerpávače Wilo jsou maximálně kompaktní, kompletně připravené k připojení, lehké a výkonné. Montáž a uvedení do provozu je pak otázkou velmi krátké doby. Také proto mezi referenční stavby patří bankovní domy, známá kulturní centra nebo nejnověji sportovní hala "SAZKA".

V případě zájmu o danou tématiku kontaktujte WILO Praha s.r.o.


WILO CS, s. r. o.
logo WILO CS, s. r. o.

Čerpadla a čerpací technika pro technická zařízení budov, průmysl a komunální oblast. Kompletní sortiment včetně integrované a externí regulace a dalšího příslušenství. Čerpadla oběhová na topení, chlazení a klimatizaci, cirkulační na TV.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.