logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jan Hřebec: Firma, která přežila bez větší úhony 15 let v džungli českého podnikatelského prostředí, si může klidně risknout i vstup do EU

Rozhovor s Janem Hřebcem (nar. 1938), majitelem firmy Jan Hřebec C.I.C. (CLIMA INVEST CONTRACTOR).

Reklama

TZB-info: Kdy a jak vznikla Vaše společnost, jaký má rozsah činnosti a na co se specializuje především? Co označuje C.I.C. v názvu firmy?

Jan Hřebec: Firma Jan HŘEBEC - C.I.C. vznikla jako soukromá firma Jana Hřebce seniora 30.10.1990 registrací u tehdejšího odd. pro soukromé podnikání ONV v Praze 5 s obchodním názvem C.I.C. CLIMA INVEST CONTRACTOR a s předmětem podnikání projekce, výroba a montáž vzduchotechnického zařízení, stavebně montážní činnost a výroba vč. technických zařízení budov. Na tyto a další činnosti získala firma v r. 1992 Živnostenské listy. V roce 1994 firma vyrobila již ve vlastní výrobní hale v Dobříši první klimatizační jednotky vlastní konstrukce, získala první certifikáty a zúčastnila se první velké výstavy Pragotherm 94. Úspěch výstavy rozhodl o tom, že výroba vzduchotechnických a klimatizačních jednotek bude priorita č. 1. V průběhu dalšího roku byly ostatní činnosti postupně utlumeny a od té doby se firma věnuje pouze vývoji a výrobě jednotek.
Do práce ve firmě se postupně zapojili všichni tři synové Jan, Martin a Petr tak, jak končili školu nebo vojenskou službu a od té doby je firma budována jako rodinná. V roce 2003 byla založena společnost C.I.C. Jan Hřebec s.r.o., která převzala veškeré obchodní aktivity původní firmy. V současné době společnost vyrábí a dodává sestavné klimatizační jednotky H a HL o výkonech 600 až 100 000 m3/hod., podstropní jednotky HLX, jednotky pro odvlhčování bazénových prostor v soukromých i komunálních objektech a jednotky HFC - fancoily v sedmi velikostech. Společnost vyrobila i řadu speciálů podle specifických požadavků zákazníků. Výroba jednotek každoročně zaznamenává sympatický nárůst. Přednostmi našich výrobků jsou vysoká technická úroveň, krátké dodací lhůty a příznivý poměr ceny k užitné hodnotě. Náš export směřuje především na Slovensko a do Ruské federace, ale i země jako Estonsko, Lotyšsko, Bulharsko, Francie a Irsko pro nás nejsou neznámé. Naše jednotky úspěšně pracují až za polárním kruhem a nejvzdálenější dodávky jsou na Kamčatce. Jsme zaregistrováni v subdodavatelském systému pro obnovu v Iráku.

TZB-info: Jak hodnotíte současnou úroveň českých výrobců vzduchotechnického zařízení ve srovnání se zahraničními?

Jan Hřebec: Úroveň českých výrobců vzduchotechnického zařízení se neustále zvyšuje. Dnes už se dá říct, že jsou čeští výrobci technicky srovnatelní s konkurencí ze západních trhů. Je to způsobeno hlavně konkurencí produktů zahraničních výrobců, které byly dlouhodobými zkušenostmi a vývojem na technické výši. Druhým faktorem, který nutí české firmy mít konkurenceschopné výrobky, je export a blížící se vstup České republiky do Evropské unie, kdy náročné západní i východní trhy požadují u českých produktů nejenom dobrou cenu, ale i kvalitu zpracování, úspornost provozu a životnost. Přizpůsobit se rozmanitostem trhu je dnes životní nutnost a myslím, že čeští výrobci v tomto ohledu dovedou překvapit.

TZB-info: Co považujete ve Vaší firmě za rozhodující pro zajištění dobré perspektivy jejího dalšího rozvoje?

Jan Hřebec: Pro další úspěšný rozvoj firmy jsou důležité tyto faktory. V první řadě je to kvalita výrobku a dobré jméno firmy, které se vytváří dlouhodobě a velmi náročně na trhu s velkou konkurencí. Ovšem stejně náročné je jeho udržení. Jako další věc pro rozvoj je správné řízení chodu firmy a personalistika. Neméně důležité jsou investice do technologie výroby a do vývoje nových výrobků a do marketingu a prodeje.

TZB-info: Jak nahlížíte na současný stav technické legislativy v ČR?

Jan Hřebec: O současném stavu naší technické legislativy si myslíme, že by jí velmi prospělo zjednodušení tak, aby jí technici rozuměli i bez právníků a měla by výrobce zásadně motivovat k výrobě výrobků šetrných k životnímu prostředí, s vysokou účinností, nízkou spotřebou el. energie, nízkou hlučností a naopak postihovat výrobky, které svým provozem plýtvají energií a jinak ohrožují životní prostředí.

TZB-info: Jak hodnotíte postavení projektanta po r. 1990 ve Vašem oboru?

Jan Hřebec: Postavení projektanta vzduchotechniky po r. 1990 se proti dřívějšímu období zásadně změnilo. Jako všichni ostatní především žijí a pracují v tržním prostředí ranného kapitalizmu v Čechách. V době, kdy pro získání zakázky jako první podmínka většinou převažuje cena a úroveň technického řešení se někdy považuje za nutné zlo vyhovět nepříjemným předpisům, je postavení projektantů někdy velice složité. Projektanti, kteří vytvoří projekt technicky na vysoké úrovni a prosadí ho až do konečné realizace, jsou opravdu osobnosti, ale i ostatní se musí nějak uživit. Našim projektantům přejeme osvícené investory a takové dodavatelské a montážní firmy, aby svůj projekt po dokončení realizace vždy poznali a nemuseli se o svůj honorář doprošovat. Aby to měli všechno snazší, máme pro ně vždy připravenou projektovou podporu a po úspěšné realizaci zaslouženou provizi.

TZB-info: Domníváte se, že se obor vzduchotechniky stále více sbližuje s příbuzným oborem vytápění a dalšími souvisejícími (instalace elektro, plynu, vody, ...) a vzniká tak zcela nový obor, který bychom mohli označit např. Technická zařízení budov (TZB)? Nebo se naopak tyto technické disciplíny stále více specializují a odklánějí od sebe?

Jan Hřebec: Termín Technická zařízení budov (TZB) zahrnuje všechny profese nebo chcete-li obory, jejichž produktem jsou funkční provozuschopná zařízení, která umožní plnohodnotné užívání budovy. Jako takové jsou to podle mého názoru obory speciální a natolik specifické, že se mohou vzájemně doplňovat a podporovat, ale nemohou nějak splynout v jeden universální pojem.
Jiná otázka je, že technická zařízení některých dnešních budov jsou natolik provázaná, že je nutné je vzájemně propojit nadřízenými řídicími systémy, které mohou optimalizovat jejich funkce a všechny informace o jejich provozu soustřeďovat do jednoho místa. V dodavatelské oblasti se pak mohou vytvářet formace, které jsou schopné realizovat dodávky více oborů TZB jedním dodavatelem.

TZB-info: Jak se Vás konkrétně pozitivně nebo negativně dotkne vstup ČR do Evropské unie?

Jan Hřebec: Myslím, že firma, která přežila bez větší úhony 15 let v džungli českého podnikatelského prostředí a navíc se jí podařilo prodávat na východ i na západ, si může klidně risknout i vstup do EU.

TZB-info - Milan Bechyně: Děkuji Vám za rozhovor.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.