logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Firma IVAR CS, s.r.o. Vás zve k návštěvě expozice na veletrhu Aqua-therm Praha 2003

Vážení,

dovolte nám, abychom Vás touto cestou srdečně pozvali k návštěvě jubilejního 10. ročníku mezinárodního veletrhu AQUA-THERM 2003 konaného v Praze ve dnech 25. až 29.listopadu 2003.

V krátkosti mi dovolte představit firmu IVAR CS, s.r.o. Působíme na českém trhu jako obchodní a technické zastoupení od roku 1992 a v současné době zastupujeme 12 předních zahraničních výrobců v oboru voda, topení, plyn, čerpadla a klimatizace. Jsme partnery většiny odborných velkoobchodů na území České a Slovenské republiky. Námi dodávané produkty jsou vyráběny v souladu s kvalitativní normou ISO 9001. Sama naše společnost jako jedna z prvních v ČR získala certifikát kvality řízení podniku ISO 9002.

V naší expozici v hale A , číslo stánku 123, Vás rádi seznámíme s řadou novinek a inovací, které průběžně uvádíme na český trh. Naším nejnovějším počinem v oblasti zavádění moderních a progresivních technologií je využití plastů nové generace, respektive vícevrstvého, plasto-hliníkového potrubí ALPEX pro účely rozvodů pitné i užitkové vody a všech topenářských aplikací.

Pro ty z Vás, kteří ještě nejste dostatečně informováni o tomto bezesporu novém světovém trendu v topenářské a instalatérské praxi, přinášíme vstupní informace o této problematice.





VÍCEVRSTVÉ TRUBKY PRO VODU A TOPENÍ
přináší do ČR novou kvalitu instalačních rozvodů


Struktura potrubí Alpex
Pod pojmem vícevrstvá trubka je třeba spatřovat novou technologii výroby PE trubek v kombinaci s hliníkovou nosnou trubkou, proto se tomuto druhu potrubí častěji říká plastohliníkové či pětivrstvé. Toto potrubí nových kvalit a užitných vlastností je výsledkem promyšlené konstrukce s přesně na sebe navazujícími vrstvami. Nosná hliníková trubka je podélně svařená, čímž bylo dosaženo absolutní těsnosti vůči průniku kyslíku. Speciální tmel váže na tuto AL trubku zesítěný polyetylén, čímž bylo dosaženo dobré tvarové stability za studena a hlavně nízké teplotní roztažnosti, což je hlavní předpoklad vysoké životnosti a teplotní i tlakové odolnosti potrubí.

Tato moderní technologie potrubních rozvodů nové generace rychle získala oblibu u realizačních firem v celé vyspělé Evropě pro svoji univerzálnost použití i snadnost a spolehlivost montáže. Tento trend je možno dokumentovat dynamickým růstem spotřeby plastohliníkového potrubí v Evropě na úkor některých již technologicky překonaných materiálů.



Životnost potrubí Alpex v závislosti na tlaku při dané teplotě provozu


V roce 1999 bylo v Evropě vyrobeno 37,4 mil./m vícevrstvé trubky, v roce 2002 to již bylo 59,4 mil./m a předpoklad pro rok 2005 činí 89,0 mil./m. Ostatní materiály vyjma nerezových trubek mají naopak klesající tendenci produkce.

Přiblížíme-li tyto globální údaje konkrétnějším podmínkám srovnatelných evropských států, zjistíme značné disproporce ve spotřebě vícevrstvého potrubí, které jsou patrné z tohoto přehledu:

Stát/rok 2000 2002 2005
Rakousko 6,6 8,0 11,0
Švýcarsko 19,6 24,6 28,0
Maďarsko 4,5 6,1 9,1
Česko 0,8 1,3 1,8

Z tohoto porovnání lze jednoznačně odvodit velmi silné a dále posilující pozice vícevrstvého potrubí v zemích střední Evropy. V Rakousku či Švýcarsku to zřejmě není až tak překvapující, překvapující je naopak situace v Maďarsku a Česku. Velmi srovnatelné země i z hlediska politicko-ekonomického vývoje, přesto propastný rozdíl v uplatňování moderní technologie potrubních rozvodů. Není cílem tohoto článku podrobně analyzovat hlubší příčiny této zjevné disproporce, i když řada východisek je nasnadě. Svou roli v tom však jistě sehrává i poněkud konzervativnější přístup českých investorů, ale také projektantů, který se mění jen velmi pomalu, jak je ze statistických údajů zjevně patrné.

Ne každý ze zainteresovaných subjektů si dnes ještě uvědomuje, že nástup nových technologií do instalatérské a topenářské praxe český trh dříve či později nemine, neboť na dlouhodobější "plavbu" proti evropskému proudu nemáme dost sil, ani to jistě není žádoucí z hlediska probíhající evropské integrace.

Společnost IVAR CS si je vědoma reálné situace na českém trhu, a proto vychází vstříc realizačním firmám, ale i projektantům TZB svým novým technicko-montážním produktem pod názvem IVARTRIO systém, který plně zachycuje soudobé světové trendy v oblasti využití vícevrstvého potrubí pro instalatérské a topenářské aplikace všeho druhu. IVARTRIO přináší systémové řešení. Jedno potrubí na všechny instalační aplikace. Jeden soubor fitinek a jedno montážní nářadí. Hlavní předností je proto univerzálnost použití a vysoká flexibilita, která snižuje časovou a technologickou náročnost montáže a tím přispívá ke zvyšování produktivity práce a snižování nákladů.

Tento montážní systém je logickým vyústěním procesu, kdy stoupá poptávka po kvalitním univerzálním potrubí a zaostává technologická osvěta realizačních firem i připravenost projektantů na nové technologie. Pro tuto doměnku svědčí i fakt, že Ivar dodává na trh v průměru měsíčně 60 000 metrů potrubí ALPEX od tradičního německého výrobce firmy Fränkische, bohužel tato narůstající spotřeba v ČR není dostatečně kryta projektovými podklady, odhaduji, že je to pouze okolo 20% z celkové realizace. Znamená to jediné - praxe v této oblasti výrazně předběhla teorii, což jistě potvrdí i ostatní prodejci potrubí srovnatelné kvality. Je to jistě i výzva pro odborné svazy a instituce, které se starají, nebo by měly starat o profesní růst montážních firem a projektantů TZB.


Co systém IVARTRIO nabízí?

Ve své katalogové části je to ucelená nabídka vysoce jakostních produktů předních evropských výrobců, které tvoří základ pro TRIO realizaci domovních a bytových instalací, jako jsou veškeré vodoinstalace, radiátorové topení všech způsobů a podlahové topení. Eventuálně je možné i jiné použití v souladu s výrobními a technickými parametry zejména potrubí Alpex, které tvoří páteř celého instalačního systému IVARTRIO.

V druhé, technicko-montážní části je publikována většina technických parametrů, ale zejména výpočtových tabulek, příkladů, návodů a schémat. Smyslem této části je napomoci realizačním firmám s odborným použitím a správnou montáží jednotlivých aplikací systému. Pro projektanty TZB je zde množství vstupních údajů, které je nutno v projektových výpočtech zohledňovat.

V případě zájmu realizačních firem či projektantů o tuto technologii potrubních rozvodů doporučuji vyžádat si od firmy Ivar katalog IVARTRIO systém. Po vzájemné dohodě poskytujeme zájemcům instruktážně-metodickou přípravu, či jinou formu podpory podle konkrétních požadavků a podmínek.


IVAR CS spol. s r.o.
logo IVAR CS spol. s r.o.

Společnost IVAR CS spol. s r.o. působí, jako reprezentant obchodně technického zastoupení řady evropských firem působících v oboru TZB dle kategorizace použití. IVARTRIO - rozvody podlahového vytápění, rozvody k otopným tělesům včetně jejich připojení, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.