logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Elektrotvarovky Frialen® v domovních přípojkách

Elektrotvarovky Frialen® perfektně splňují koncepci bezpečnosti a snadné manipulace. Při vysazování domovních přípojek se uplatňují například přechodové tvarovky Frialen®, které se vyrábí s vnějším i vnitřním závitem, ale také jako přechod na ocelové potrubí pro svařování obloukovým svarem. K dispozici jsou přechody na ocel a měď (pro plyn), dále z nerezové oceli, mosazi a bronzu (pro vodu). Za pomocí univerzálních přechodových kusů UAN a UAM lze vytvořit závitovou přechodku z jakékoliv jiné elektrotvarovky Frialen®.

Navrtávací odbočkové ventily slouží k vysazení odbočky z hlavního řadu a zajišťují spolehlivé uzavírání domovních přípojek. Integrovaný vrták umožňuje navrtání hlavního řadu pod provozním tlakem bez úniku média (voda, plyn). Armatura je bezúdržbová a tvoří s potrubím svařený homogenní systém bez mechanických spojů.

V případě vinutých trubek je téměř nemožné odstranit nežádoucí pnutí uvnitř elektrotvarovky. Řešením je speciálně vyvinutá prodloužená spojka FRIALONG, která je o více než 80 % delší než standardní elektrospojka MB. Velmi dlouhá studená zóna uprostřed tvarovky a také na krajích tvarovky napomáhá k minimalizaci pnutí ve svařovací zóně.

Mezi základní přednosti elektrotvarovek Frialen® patří odkrytá topná spirála pro rovnoměrný přenos tepla při svařování a pro homogenní spojení materiálů, delší svařovací zóna pro maximální pevnost svarů, výrazně nad požadavky evropských norem a větší hloubka zasunutí pro naprosto spolehlivé spojení trubek – kompenzované lepšími úhlovými odchylkami a napětím v ohybu.

Odkrytá topná spirála
Odkrytá topná spirála
Delší svařovací zóny
Delší svařovací zóny
Větší hloubka zasunutí
Větší hloubka zasunutí

Schéma vodovodní domovní přípojky s použitím navrtávacího odbočkového ventilu DAV


Domovní přípojka je vysazena z hlavního řadu pomocí navrtávacího odbočkového ventilu DAV. Tento ventil je ovládaný zemní soupravou EBS, která může být buď pevná nebo teleskopická a ústí ovládacím čtyřhranem v litinovém poklopu, odkud je možné domovní přípojku pohodlně otevírat či uzavírat. Potrubí domovní přípojky je v celé své délce svařované pomocí elektrotvarovek FRIALEN® a je ukončené závitovou přechodovou elektrotvarovkou s vnějším závitem pro napojení na kulový uzávěr vody uvnitř objektu či ve vodoměrné šachtě před vodoměrnou sestavou.

Schéma vodovodní domovní přípojky v případě, že investor či provozovatel vodovodní distribuční sítě požaduje uzavírací armaturu mimo hlavní řad 1


Domovní přípojka je vysazena z hlavního řadu pomocí navrtávacího odbočkového T-kusu DAA. Domovní přípojka je ovládána pomocí vyvařovacího litinového šoupátka s PE konci, které je pomocí elektrospojek FRIALEN® svařené s potrubím domovní přípojky či šoupátka s koncovkami pro bezzávitové připojení PE potrubí. Šoupě je ovládané zemní soupravou. Domovní přípojka je opět svařovaná pomocí elektrotvarovek FRIALEN® a zakončená závitovou přechodovou elektrotvarovkou.

Schéma vodovodní domovní přípojky v případě, že investor či provozovatel vodovodní distribuční sítě požaduje uzavírací armaturu mimo hlavní řad 2


Domovní přípojka je vysazena z hlavního řadu pomocí sedlové odbočky s vnitřním závitem VAM-RG. Domovní přípojka je ovládána pomocí vodovodního šoupátka s vnějším závitem 2“, který je přímo zašroubovaný do sedlové odbočky VAM-RG. Navrtání hlavního řadu bez tlaku či za tlaku probíhá pomocí navrtávacího zařízení přes připojené šoupátko. Šoupě je ovládané zemní soupravou. Domovní přípojka je opět svařovaná pomocí elektrotvarovek FRIALEN® a zakončená závitovou přechodovou elektrotvarovkou.

Schéma plynovodní přípojky s použitím navrtávacího odbočkového T-kusu DA


Plynovodní domovní přípojka je vysazena z hlavního řadu pomocí navrtávacího odbočkového T-kusu DAA. Díky trojitému systému těsnění uvnitř domku navrtávky je zajištěné bezúnikové navrtání hlavního řadu i pod plným provozním tlakem. Za navrtávacím T-kusem je osazen uzavírací člen v podobě kulového kohoutu. Kulové kohouty FRIALEN® KH jsou plnoprůtokové až do dimenze d 125 mm včetně. Kulový kohout je ovládaný zemní soupravou KH-T, která může být buď pevná, nebo teleskopická a ústí ovládacím čtyřhranem v litinovém poklopu, odkud je možné domovní přípojku pohodlně otevírat či uzavírat. Potrubí domovní přípojky je v celé své délce svařované pomocí elektrotvarovek FRIALEN® a je ukončené přechodovou elektrotvarovkou PE-HD/ocel pro napojení na vnitřní rozvod plynu uvnitř objektu. Pro připojení domovní přípojky v nadzemní skříni k hlavnímu uzávěru plynu se používá závitový přechodový spoj.







Více informací najdete zde.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.