logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Muž z ledu - námět na výlet pro odborníky z oblasti chlazení, klimatizace a osvětlení

Reklama


Obr. 1
V roce 1991 nalezl manželský pár důchodců z Německa 5 300 let starou mumii člověka, zamrzlou v ledu. Led (vlastně jeho nízká teplota a nepřístupnost vzduchu) tyto lidské ostatky velmi dobře konzervoval. K nálezu se v krátké době dostali archeologové, kteří ho zachránili pro budoucnost.

Mumii skrýval Schnalstalský ledovec v alpském masivu Ötztalských Alp (obr. 1). Podle tohoto masivu je také nález - člověk nazýván Ötzi. Podle průzkumů vědců nezemřel Ötzi přirozenou smrtí, ale byl s největší pravděpodobností zavražděn nebo padl v boji.

Velmi dobře zachované tělo Ötziho je uloženo v Jihotyrolském archeologickém muzeu v Bolzanu (obr. 2). Chlazený prostor (cela), v němž leží Ötzi ve stejné poloze, v jaké byl nalezen v ledovci, má teplotu -6 °C a relativní vlhkost 98%. Pramen (časopis Light, č.11-12/2002) se nezmiňuje, zda -6 °C je teplota vzduchu, či teplota výsledná, tyto dva parametry se však v chlazené cele nemohou od sebe příliš lišit. Návštěvníci muzea mohou Ötziho pozorovat tepelně dobře izolovaným oknem (obr. 3).

Osvětlení pozůstatků pravěkého člověka zajišťují světlovodné kabely, sestávající z vláknových světlovodů. Ty vedou světlo bez ultrafialových a infračervených a samozřejmě i dlouhovlnných tepelných složek, které jsou dokonale odfiltrovány. Takové světlo nepoškozuje "exponát" fotochemickou degradací, jíž podléhají zejména organické látky.


Obr. 2

Obr. 3

Ze světlovodů vystupuje světlo dvěma projektory, z nichž každý má příkon 150W. Tyto projektory jsou funkčně svázány tak, že svítí jeden, a když vypadnou z provozu, okamžitě nastartuje druhý projektor. Za zmínku ještě stojí, že projektory jsou opatřeny filtry "chemického vlákna", které zajišťují, že Ötzi je osvětlen chladným světlem o teplotě chromatičnosti 5 200 K, které věrně podává podobu "muže z ledu", jak též bývá nazýván.

Pro zajímavost lze ještě uvést, že v lednu 2003 proběhla naším tiskem zpráva, že nálezci se soudí v Bolzanu o nálezné.

Podrobnosti: www.iceman.it

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.