logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

AQUA-THERM KIEV 2003

Ve dnech 13.-16. května se v Kyjevě, hlavním městě Ukrajiny, konal pátý mezinárodní odborný veletrh AQUA-THERM Kiev 2003.

Reklama

Letošního ročníku se účastnilo celkem 313 vystavovatelů ze 13 zemí. Z České republiky vystavovaly firmy EKOPLASTIK, ENBRA, KORADO, VIADRUS, BOHEMIE Ukraine - zastoupení firem Thermona, Viadrus, DZ Dražice, Quantum, PRIVITHERM UKR. - zastoupení fy Protherm, TECHNICA-M - zastoupení dodavatelů českých komponentů pro úpravu vzduchu, ventily, armatury, ALFA-THERM - zastoupení fy MORA. Součástí veletrhu bylo mezinárodní forum INSTALKIEV s těmito hlavními tématy: úspory energie, zásobování vodou, zavlažování, kanalizace, průmyslové chlazení, obnovitelné energetické zdroje.




AQUA-THERM Kyjev je dnes s více než 15 tisíci návštěvníky nosným veletrhem z oboru TZB na Ukrajině, která je se svými 52 mil obyvatel opravdu význačným evropským trhem. Životní úroveň ve větších městech se každým rokem blíží k evropským standardům a tím roste i velikost a význam veletrhu samého. Příští ročník se koná od 12. do 15. května, a to na nově postaveném výstavišti, které svými 10 tis. metry brutto výstavní plochy umožní další nárůst výstavních expozic.




Kyjev nás příjemně překvapil a tak následuje pár informací o městě samém. Toto starověké město s téměř třemi milióny obyvatel umístěné na řece Dněpr je klenotem pro celou Ukrajinu. Největší slávu zažil během 11. a 12. století, kdy byl centrem obchodních cest mezi Baltem a Středomořím. Před II. světovou válkou a především během ní byly mnohé umělecké poklady Kyjeva nenávratně zničeny. Katastrofa město postihla v dubnu 1986, když explodoval nukleární reaktor poblíž Černobylu a nebyly jasné zdravotní dopady na obyvatele. Dnes však jsou účinky radioaktivity nulové a elektrárna byla s pomocí zahraničních investorů již odstavena. V roce 1991, po pokusu o státní převrat v Moskvě, vyhlásila Ukrajina nezávislost. Dnes má Ukrajina diplomatické vztahy se 135 zeměmi a více než 60 diplomatických misí zde přímo působí.



Pohled na Dněpr

Khreshchatik

Umění a architektura má v Kyjevě své světové poklady. Katedrála St. Sophia z 11. století, barokní Kostel St. Andrew, Percherska Lavra - skvostný komplex chrámů, katakomb a parků přímo v centru města, velkolepá katedrála St. Volodymyr z 19. století a mnohé další.



Percherska Lavra

Hlavní ulicí města je bulvár Khreshchatik, který se vždy na víkend uzavře pro automobilovou dopravu a stane se hlavním korzem města plným pouličních umělců, projíždějících se párů na kolečkových bruslích a ideálním místem k posezení u ukrajinského půllitru piva "Slavutich" (jak nepochopitelná představa pro obyvatele a turisty v Praze, kteří každý víkend poskakují na Václavském náměstí a přilehlé magistrále před projíždějícími auty). Celé město je plné parků a travnatých ploch, jež jsou až nepochopitelně udržované, a které poskytují spoustu místa pro volný čas a relaxaci obyvatel.



Bulvár Khreshchatik

Potkali jsme zde i bývalého ředitele Junkersu v ČR,
dnes gen. ředitele Robert Bosch na Ukrajině, Ing. Šmídu
- mnoho úspěchů v dalším působení

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.