logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Osvětlení bytových interiérů z hlediska elektrikářů a instalačních firem

Cílem instalace nebo rekonstrukce osvětlovací soustavy, která se vyznačuje vysokým uživatelským komfortem, je dostatečná osvětlenost tam, kde je světlo třeba, přiměřená rovnoměrnost osvětlení a dostatečné omezení oslnění při co nejnižších provozních nákladech a nenáročné obsluze. Bohužel, ve mnoha případech nepovažují elektroinstalační firmy "světelnou" část své práce za klíčovou, i tato často zásadním způsobem rozhoduje o konečné spokojenosti zákazníka s bydlením.

Reklama

Vhodným návrhem osvětlení přitom lze dosáhnout nízkých nákladů při současném udržení nebo zvýšení komfortu uživatelů. Podstatou návrhu osvětlení je proto výběr vhodných světelných zdrojů a svítidel a stanovení jejich počtu a rozmístění v prostoru.

Světelné zdroje vybíráme zejména na základě požadavků na osvětlenost, barevné podání a předpokládaný roční počet provozních hodin. Světlo většiny běžně používaných světelných zdrojů (žárovky, halogenové žárovky, kompaktní úsporné zářivky, třípásmové lineární zářivky) splňuje kvalitativní požadavky pro osvětlování interiérů. Rozhodování o vhodnosti zdroje pro dané použití tedy závisí převážně na jeho měrném výkonu a životnosti.

Také svítidla podstatně ovlivňují charakter, užitné vlastnosti i celkovou účinnost osvětlovací soustavy. Rozhodujícím světelně technickým parametrem výběru svítidla je vlastní účinnost svítidla a jeho typ. Zvolení nevhodného typu svítidla může mít za následek až několikanásobné zvýšení spotřeby elektřiny oproti optimu.

Pro budoucího provozovatele osvětlení (zákazníka) je velmi důležitá spotřeba elektřiny, která se v závislosti na zvolených světelných zdrojích, svítidlech a celkové koncepci osvětlovací soustavy může pohybovat ve velmi širokých mezích.

Možnosti úspor elektrické energie při osvětlování je nutno zvažovat především při návrhu nové osvětlovací soustavy, kdy je zavedení mnoha úsporných opatření relativně snadné a nárůst investičních nákladů relativně malý. Pozdější snaha o snížení neúměrných provozních nákladů je vždy technicky obtížnější a investičně náročnější. Přitom je třeba mít na paměti, že výsledná účinnost osvětlovací soustavy je dána součinem účinností jejích jednotlivých prvků. Vysoká účinnost některého prvku (např. světelného zdroje) je tak snadno eliminována nízkou účinností navazujícího prvku (např. svítidla) nebo nevhodnou koncepcí osvětlovací soustavy jako celku.

Výrazného snížení spotřeby elektrické energie a celkových nákladů na provoz osvětlovací soustavy při současném udržení nebo zvýšení komfortu uživatelů lze dosáhnout především pomocí následujících opatření:

  • používání efektivních světelných zdrojů s vysokým měrným výkonem
  • používání elektronických předřadníků pro zářivky
  • používání kvalitních svítidel s vynikajícími užitnými vlastnostmi
  • regulace osvětlení (automatické vypínání při nepřítomnosti osob).

Při aplikaci úsporných opatření je třeba postupovat od opatření s nejrychlejší návratností (např. záměna žárovek za kompaktní zářivky) k opatřením s delší návratností, která je třeba posuzovat v novém kontextu - dosažitelná absolutní úspora je snížena již realizovanými opatřeními.


Nejčastější chyby v návrzích umělého osvětlení
Nejčastější chyby v umělém osvětlení bytů lze charakterizovat takto:

  • Jsou používána svítidla s nízkou účinností a nevhodným směrováním světla, rozmístění svítidel nerespektuje potřeby uživatelů.
    Důsledek: Zbytečně vysoká spotřeba elektřiny a špatné světelné podmínky.

  • Instalovaná svítidla nejsou přizpůsobena k použití úsporných kompaktních zářivek.
    Důsledek: Bude-li chtít uživatel v budoucnu přejít na úsporné osvětlování, bude muset svítidlo vyměnit.
  • Světelné zdroje vyčnívají ze stínítka.
    Důsledek: Oslnění příliš jasným povrchem světelného zdroje.

  • Reflektory s halogenovými žárovkami jsou používány pro plošné osvětlování celého interiéru, namísto pro zvýraznění detailu.
    Důsledek: Vysoká spotřeba elektřiny, při nedokonalé instalaci možnost zkratu a následného požáru.

  • Není uspokojivě vyřešeno osvětlení pracovní desky a dřezu v kuchyni.
    Důsledek: Zhoršení pracovních podmínek, možnost úrazu.

  • Není uspokojivě vyřešeno osvětlení před zrcadly.
    Důsledek: Zrcadla neplní svou funkci, protože obličej je špatně osvětlen.

  • Nepočítá se s potřebou speciálního osvětlení pro sledování TV
    Důsledek: Televize je sledována buď v úplné tmě, nebo při nevyhovujícím osvětlení, které vytváří odlesky na obrazovce.


Osvětlování vnitřních prostorů
Praktické rady nejen pro elektrikáře

SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. připravilo v rámci programu ELI - Iniciativa pro energeticky úsporné osvětlování příručku o osvětlování interiérů s názvem "Osvětlování vnitřních prostorů - praktické rady nejen pro elektrikáře".

Příručka je určena především elektrikářům, provádějícím domovní elektrické instalace a montáže osvětlení menšího rozsahu, neboť jsou to právě oni, kteří jsou při provádění elektrické instalace v bytech, kancelářích, veřejných objektech atd. nuceni se otázkou osvětlení zabývat. Cílem příručky je nabídnout pokud možno přehlednou, srozumitelnou a vyčerpávající formou všechny podstatné teoretické, ale zejména praktické informace, které by elektrikáři pomohly se v rychle se vyvíjející oblasti osvětlování lépe orientovat.

Výsledkem by přitom měl být nejen informovaný elektrikář, ale především vhodné, energeticky úsporné a esteticky působící osvětlení bytu nebo kanceláře a spokojený zákazník.

Publikace je distribuována ZDARMA v počtu 1 výtisk na firmu. On-line objednávku je možno podat zde: www.svn.cz/prirucka.htm.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.