logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Software společnosti Unicorn pomůže řídit portugalskou energetickou síť

Renomovaná evropská společnost Unicorn úspěšně vstoupila na portugalský trh. Provozovateli tamní energetické sítě REN (Redes Energéticas Nacionais) dodala informační systém pro správu a řízení trhu s podpůrnými službami.

Jde o krok nezbytný k tomu, aby se Portugalsko mohlo připojit k evropským digitálním platformám umožňujícím výměnu energie pro vyrovnávání soustavy napříč celým kontinentem. Na projektu spolupracoval dlouhodobý partner Unicornu, firma Artelys.

„Dodávka tohoto systému má pro naši společnost velký význam. A to zejména z toho důvodu, že jsme jej dodali nad nejnovější generací našeho systému pro přenosové soustavy – Damas MMS:E,“ říká Filip Král, ředitel produkčního streamu v Unicorn Systems. „Očekáváme, že obdobné řešení nasadíme i u dalších evropských správců energetických soustav,“ dodává.

Hodnocení od portugalského provozovatele elektroenergetické infrastruktury potvrzuje oprávněnost těchto ambicí. „Na spolupráci s Unicornem si ceníme nejen jejich pokročilého produktu a závazku dodat vysoce kvalitní řešení, ale i jejich schopnosti vytvořit řešení na míru našim specifickým potřebám. Tuto společnost bychom určitě doporučili i jiným firmám,“ říká projektová manažerka v REN, Marta Araujo.

Rozvoj výroby z bezemisních, ale volatilních obnovitelných zdrojů dělá z vyrovnávání sítě, takzvaného balancingu, stále důležitější a zároveň náročnější úlohu. I proto vznikly celoevropské balancingové platformy, které usnadňují přesouvání energie z míst přebytku do míst nedostatku v rámci celé Evropy. Národní provozovatelé energetických sítí ovšem musí být na spolupráci s těmito platformami připraveni, protože primárně jde o výměnu ohromného množství dat téměř v reálném čase.

Systém pro portugalský REN je založen na nové generaci produktu Damas MMS:E – Balancing, navržený speciálně pro správu trhu a transakcí, které operátoři provádějí kvůli vyrovnávání výroby a spotřeby v energetické síti. „Obsahuje již přednastavené konektory pro propojení s běžnými evropskými platformami, jako jsou LIBRA, MARI, PICASSO, a zároveň umožňuje snadnou integraci s místními systémy,“ přibližuje Filip Král.

Unicorn je zavedeným partnerem evropských správců energetických soustav již více než čtvrt století. Své zkušenosti zúročuje právě i v platformě Damas MMS, která je jedním z jeho hlavních softwarových produktů pro oblast energetiky a zároveň jedním z nejpoužívanějších produktů svého druhu v Evropě. Na jeho základě byly úspěšně vybudovány desítky největších řešení v evropském energetickém sektoru. „Od konkurence jej odlišuje převážně moderní technologický základ a architektura připravená na budoucí rozvoj,“ zdůrazňuje Filip Král.

Unicorn je renomovaná evropská společnost poskytující ty největší informační systémy

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.