logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

SPŠ a VOŠ Kladno a Valeo investují do vzdělávání budoucích odborníků na průmyslové roboty

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Kladno, Jana Palacha 1840 a firma Valeo, na základě vzájemné spolupráce, otevřely robotickou učebnu. První studenti se s nejmodernějšími technologiemi seznámí v rámci výuky mechatroniky a automatizační techniky ve školním roce 2024/2025.

Nová učebna, je díky firmě Valeo, vybavena třemi typy průmyslových robotů: robotem Omron, robotem Mitsubishi a robotem UR5, který je kolaborativní. Obecně se tyto roboty používají k manipulaci s výrobky v rámci plně automatického procesu výroby. Použití je i při vlastní montáži, kdy robot zakládá jednotlivé části výrobku do sebe.

„Studentům umožní toto nové pracoviště osvojit si všechny aspekty programování robotů. Roboti mají možnost přípravy programu tzv. offline. To znamená, že si studenti mohou nejdříve vše připravit a otestovat v simulátoru na počítači. Po odladění programu si mohou svůj software nahrát do reálného robotického pracoviště a zde otestovat, jak robot funguje a zda dělá to, co opravdu chtěli,” říká Blanka Beranová, zástupkyně ředitele SPŠ a VOŠ Kladno, která zároveň učí odborné předměty z oblasti automatizační techniky.

Dle slov ředitel školy Miroslava Dundra, tato investice pomůže ve strategickém směřování školy ke vzdělávání 4.0. Nová robotická učebna umožní žákům zdokonalit své odborné kompetence. Absolventi školy se stanou atraktivnější pro trh práce, zvýší se jejich konkurenceschopnost. Moderní vybavení učebny rovněž přiláká do školy kvalitní absolventy základních škol, tím se zvýší kvalita vzdělávacího procesu.

„Je pro nás velkou ctí spolupracovat se SPŠ a VOŠ Kladno. Je to škola, která velmi citlivě vnímá reálné potřeby moderních firem a připravuje své studenty tak, aby měli dovednosti, které nejen automobilový průmysl v době digitalizace a automatizace ocení,” říká Jakub Drahorád, generální ředitel výrobního závodu Valeo v Rakovníku. Právě ten rakovnický je jeden z nejvíce automatizovaných závodů v celé skupině Valeo. „Roboty používáme napříč celým závodem ve všech odvětvích výroby jak na linkách na výrobu senzorů pro autonomní parkování aut tak ve výrobě čelních detekčních kamer,” vysvětluje Drahorád.

Valeo stojí v čele revoluce autonomního řízení: hodnota objednávek na produkty ADAS (pokročilé asistenční systémy řidiče) se v uplynulých dvou letech ztrojnásobila a každé třetí vozidlo vyrobené po celém světě je vybaveno pokročilými asistenčními systémy a senzory od Valeo.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.