logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zásadní změny v programu NZÚ

Zástupci MŽP a SFŽP 30. května 2024 představili změny v programu Nová zelená úsporám. Nově mohou nízkopříjmové domácnosti získat z dotačního podtitulu NZÚ Light až 250 tisíc na zateplení svého domu.

Tisková zpráva: Praha, 5. června 2024

Zástupci MŽP a SFŽP 30. května 2024 představili změny v programu Nová zelená úsporám. Nově mohou nízkopříjmové domácnosti získat z dotačního podtitulu Nová zelená úsporám Light až 250 tisíc korun na zateplení svého domu. Do této doby bylo nutné k získání podobně vysoké dotace kombinovat zateplení s investicí do zařízení na ohřev vody. Na podporu z Nové zelené úsporám Light už také nedosáhne senior, který vlastní další nemovitost určenou pro trvalé bydlení. Naopak v dalším dotačním podtitulu programu Nová zelená úsporám s názvem Oprav dům po babičce, který je určen především mladým rodinám a podporuje komplexní renovace rodinných domů, bude moct žadatel nově vlastnit ještě jednu nemovitost. Tedy například byt a k tomu dům, který pomocí programu opraví.

Aktuálně se v Česku opravuje jen kolem 1-1,2 % rodinných domů ročně. Ne vždy majitelé dosáhnou na 60-90% úsporu energie. Dům opraví jen částečně a neefektivně. Centrum pasivního domu se Sdružením EPS ČR upozorňují, že majitelé rodinných domů, ale i bytová družstva nebo SVJ, by vždy měla zvážit, jakým způsobem dojít k celkové renovaci domu.


Kvalitně zrenovovaný dům má nadstandardně zateplené stěny i střechu, je osazen okny s trojskly s vnějším stíněním a má vyregulovanou nízkoteplotní otopnou soustavu s účinným zdrojem. Dům může využít solární kolektory na ohřev vody nebo menší fotovoltaiku okolo 4 kWp na výrobu elektřiny. Výsledný stav pak odpovídá přibližně nízkoenergetickému standardu.

Podrobné informace na jdete ZDE


Centrum pasivního domu, z.s.
logo Centrum pasivního domu, z.s.

Jsme nezávislé sdružení, které dělá téměř 20 let osvětu zdravému a úspornému bydlení. Sdružujeme přes stovku ověřených firem a specialistů, kteří energeticky úsporné a zdravé domy navrhují, staví, rekonstruují nebo pro ně vyrábí technologie a komponenty. ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.