logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Co umí chytrý elektroměr a jak vám pomůže ušetřit?

Chcete ušetřit za elektřinu? Může vám s tím pomoci chytrý elektroměr. Poradíme vám, jak ho získat, co umí a jak díky němu snižovat spotřebu elektřiny.

Každý rok k vám chodí odečítač, který si zapisuje stav elektroměru, načež vám váš dodavatel pošle roční vyúčtování. Což často bývá nemilé. Chytré elektroměry ale ledacos změní.

Nový způsob odečítání

Na základě směrnice Evropské unie se chytré elektroměry musejí začít instalovat nejpozději od července 2024. Někteří odběratelé už je mají, ale většinu to teprve čeká - výměna se dotkne asi 1,2 milionu odběrných míst. Pokud byste chtěli nový elektroměr dřív, můžete si o něj zažádat u svého distributora a upřednostní vás.
 
Chytré elektroměry budou mít řadu různých výhod:

- Odečítání stavu elektřiny bude probíhat na dálku. 
- Zaznamenají spotřebu elektřiny s přesností na hodinu. 
- Na každé faktuře budete mít kompletní rozpis přesné spotřeby elektřiny. 
- Ve speciální aplikaci budete moci sledovat svou průběžnou spotřebu elektřiny - a díky tomu s ní budete moci lépe hospodařit.

Koho výměna elektroměru čeká?

Bohužel, chytrý elektroměr nebude pro každého. Podle zmíněné směrnice EU se budou tato chytrá zařízení instalovat pouze na místa s roční spotřebou elektřiny nad 6 MWh (průměrná domácnost spotřebuje ročně okolo 3,5 MWh elektřiny).

Ale nevěšte hlavu - za elektřinu můžete ušetřit různými způsoby i bez chytrého elektroměru. Na Ušetřeno.cz se můžete podívat na srovnání cen elektřiny u různých dodavatelů a díky online kalkulačce zjistíte, kolik byste nově mohli platit. Pak už stačí jen zamyslet se nad tím, kde vám elektřina zbytečně utíká, a omezit její spotřebu.

Srovnání cen elektřiny


Ušetřeno.cz
logo Ušetřeno.cz

Portál Ušetřeno.cz porovnává produkty a služby a pomáhá tak šetřit čas i peníze. Jen u nás naleznete nejvýhodnější nabídky dodavatelů plynu, elektřiny a poskytovatelů hypoték, půjček či mobilních tarifů a internetu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.