logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak správně používat elektrickou pilu a minimalizovat tak případná rizika?

Zdroj obrázku: Farmer / stock.adobe.com
Zdroj obrázku: Farmer / stock.adobe.com

Elektrické pily jsou nepostradatelným nástrojem pro řadu povolání. Tento užitečný pomocník dokáže rychle a efektivně šetřit čas, ovšem pouze za předpokladu, že se používá správně. Pokud ne, pak hrozí dost vážná zdravotní rizika. A právě tématu bezpečnosti se dnes budeme věnovat v tomto článku.

Kontrola a příprava před použitím

Pokaždé, než se pustíte do práce, se přesvědčte, že elektrická pila je v naprostém pořádku. Neměla by vykazovat žádné známky poškození, které by mohlo narušit její funkčnost. Následně je třeba připravit i prostředí, ve kterém se chystáte pracovat. Pokud jsou tyto dva body splněny, nachystejte si vhodné bezpečnostní vybavení (ochranné brýle, chrániče sluchu, rukavice a bezpečnostní obuv) a můžete se pustit do díla.

Správná manipulace a kontrola řezu

Je nesmírně důležité, abyste při používání vaši elektrickou pilu drželi správně a pevně. Nikdy ji po zapnutí nedržte pouze v jedné ruce! Co se samotného řezání týká, zde si dejte pozor na to, abyste neprováděli řez nad rameny nebo dokonce pod úrovní pasu. Materiál, který se chystáte řezat, by měl být vždy stabilní a připevněný, minimalizuje tak opět riziko úrazu. Ideální je také samozřejmě provádět práci za dobrých světelných podmínek.

Po práci starost nekončí

Po každém použití váš nástroj důkladně vyčistěte a proveďte nezbytnou údržbu. Zkontrolujte stav řetězu, zubů a dalších částí, které vaše pila má. Prodloužíte tak nejen její životnost, ale předejdete tak i případnému poškození. Když se budete dobře starat, ušetříte peníze za opravy nebo nákup nového kusu, a hlavně minimalizujete riziko úrazu. V neposlední řadě pravidelně servisujte podle doporučení výrobce.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.