logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Expert na digitalizaci Adam Heres Vostárek z PlanRadaru: Jak může umělá inteligence pomoci stavebním firmám?

Umělá inteligence (dále jen AI) prošla v posledním roce dramatickým vývojem, přičemž se dotkla téměř všech profesních oborů. Stavebnictví, které již nějaký čas prochází významnou proměnou spojenou s digitalizací, nevyjímaje.

Reklama

Využívání AI je dalším krokem s obrovským potenciálem. Firmy generují během realizace stavebních projektů velké množství dat. Ať už pochází přímo od lidí anebo z různých čidel a senzorů na staveništi, AI je umí spravovat a s pomocí algoritmů strojového učení a analýzy dlouhodobých dat efektivně posuzovat a navrhovat na jejich základě nové postupy a řešení. V jakých konkrétních oblastech?

Adam Heres Vostárek
Adam Heres Vostárek
  1. AI dokáže zhodnotit náklady na materiál, práci a další zdroje potřebné k realizaci projektu. To firmám umožňuje přesněji plánovat své rozpočty a přijímat informovaná rozhodnutí o řízení zdrojů.
  2. Umí komunikovat s informačním modelem budovy (BIM). V rámci něj pak zvládne předvídat případné kolize či konstrukční problémy, které by mohly ohrozit stabilitu či energetickou účinnost budovy. Dokáže tak optimalizovat proces návrhu, jeho přesnost i efektivitu.
  3. Je také významný pomocník v oblasti bezpečnosti. Na základě historických dat o nehodách a bezpečnostních rizicích na staveništi identifikuje problémové oblasti. To umožňuje přijímat proaktivní opatření a předcházet nehodám.

AI má šanci inovovat celé odvětví. To vše ruku v ruce s digitalizací, která právě probíhá.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.