logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Propan jako náhrada starého kotle, drahé elektřiny i do novostaveb. Kolik stojí LPG vytápění?

LPG vytápění se díky stabilní ceně stává zajímavým řešením pro stále širší okruh uživatelů. Během plynové krize totiž cena topného propanu nepodléhala dramatickým výkyvům jako zemní plyn nebo elektřina.

Díky vysoké výhřevnosti jde o zdroj energie předurčený pro starší méně zateplené domy. Co obnáší přechod na vytápění čistým propanem a kolik to stojí?

Plynové topení patří mezi energeticky nejúčinnější technologie vytápění. Moderní kondenzační kotle dokáží pracovat s účinností až 108 %. Plyn je navíc i velmi vhodnou a ekologickou náhradou starých kotlů na tuhá paliva, jejichž provoz bude v příštím roce zakázán. Díky zásobníkům na LPG mohou výhody plynového topení využívat i obyvatelé lokalit, v nichž není možné připojení k plynové distribuční síti. Cenové turbulence během plynové krize ovšem učinily LPG cenově výrazně konkurenceschopné ostatním palivům.

„Aktuálně se konečná cena čistého propanu dodávaného autocisternou do zásobníku umístěného poblíž vytápěného objektu pohybuje okolo 2,4 Kč/kWh. Levnější bývá propan stejně jako tuhá paliva během letních měsíců, kdy je nově možné si výhodnější cenu zafixovat,“ říká Jiří Karlík, odborník na LPG a generální ředitel společnosti Primagas. „Zákazník navíc nemusí platit jednorázově za celou dodávku paliva, nýbrž zálohově. Propan tak v sobě díky možnosti předzásobení, sezónní slevy a současně rozložení platby za energii do celého roku kombinuje výhody tuhých paliv a zemního plynu,“ dodává Jiří Karlík.

I když jsou propanové zásobníky primárně určeny jako alternativy pro neplynofikované lokality, v současnosti není výjimkou, když odběratel upřednostní instalaci plynového zásobníku před budováním zcela nové přípojky zemního plynu. Její zřízení totiž může být neúměrně drahé a cenou znatelně předčit pořízení propanového zásobníku.

Uvažujeme-li propanové vytápění rodinného domu s vytápěnou plochou mezi stem a dvěma sty metry čtverečními, celková investice tzv. „po kotel“ začíná při započtení všech dílčích prací a materiálu asi na 60 tisících korun. Vyplývá to z kalkulace typizované investice společnosti Primagas, u které lze počítat s mírným zlevněním v souvislosti s nižší sazbou DPH od 1. 1. 2024.

Kalkulace nezahrnuje případné individuální úpravy topného systému (např. výměnu radiátorů nebo nové podlahové vytápění) ani pořízení nového kondenzačního kotle, kde se cena může značně lišit dle preferencí zákazníka. I s montáží je každopádně třeba počítat minimálně s padesátitisícovou částkou. Pokud ale někdo již topí nebo topil zemním plynem a rozhodne se přejít na propan, může využít stávající plynové spotřebiče, vč. původního kotle. Je však třeba provést tzv. přetryskování pro jiný výhřevnější typ plynu.

Příloha: modelová kalkulace

Více informací


PRIMAGAS s.r.o.
logo PRIMAGAS s.r.o.

Společnost Primagas je přední český dodavatel LPG a LNG. Primagas dodává LPG - propan butan do zásobníků, čerpacích stanic LPG a v PB láhvích ocelových a kompozitních plastových. LPG lze využít pro domácnosti i firmy k vytápění, přípravě teplé vody, ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.