logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vyrábíme více, ale znečišťujeme méně

Zdánlivě je to protimluv. Zvýšit výrobu a snížit dopad na životní prostředí? Navíc ještě v oboru tak energeticky a surovinově náročném, jako je produkce stavebních materiálů? V Saint-Gobain ukazujeme, že to jde.

Loni jsme snížili emise oxidu uhličitého ze spalování paliv a spotřebované elektrické energie meziročně o 19 procent při růstu produkce o více než deset procent. Pomohl nám nejen nákup bezemisní energie, ale také řada investic. Například instalace nového sila na dávkování nízkoemisního cementu a výměna rozvodů stlačeného zemního plynu ve dvou závodech ušetřila naší divizi Weber zaměřující se na stavební hmoty loni 1153 tun emisí CO2. V závodě Rigips na sádrokartony jsme zase vybudovali železniční vlečku. Jedna vlaková souprava nahradí až 40 kamionů a umožní nám tak odečíst si dalších 350 tun CO2 ročně. Společně s našimi dopravci v závodě Glassolution v Brně jsme pak díky optimalizaci dopravních tras snížili emise o více než 120 tun za rok.

Tomáš Rosák, CEO pro východní Evropu
Tomáš Rosák, CEO pro východní Evropu

Saint-Gobain je největším výrobcem stavebních materiálů na světě, i v rámci České republiky. Zároveň chceme být lídrem udržitelného stavebnictví. Našich osm tuzemských závodů značek Weber, Rigips a Isover snížilo od roku 2017 produkci oxidu uhličitého o čtvrtinu na 83 tisíc tun. Zavázali jsme se dosáhnout třetinového poklesu do roku 2030. Věřím, že zvládneme snížení až o 40 procent, a to při dalším zvyšování objemu produkce. Kam směřujeme v dlouhém horizontu? Cílem celé skupiny Saint-Gobain je být do roku 2050 uhlíkově neutrální.

Udržitelnost ale nezužujeme jen na uhlíkovou stopu. Máme jasné závazky, i pokud jde o snižování spotřeby vody, recyklaci a omezování vlastního odpadu nebo transparentnost v dopadu našich produktů na životní prostředí.

Udržitelnost není o jedné velké změně, ale o řadě promyšlených a provázaných kroků, které nás postupně dovedou k cíli. Jako lídr musíme ukazovat směr.

Tomáš Rosák, CEO pro východní Evropu, Skupiny Saint-Gobain

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.