logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vojenský opravárenský podnik ušetřil během 5 let za energie 41 mil. Kč, v loňském roce byly úspory rekordní

Energeticky úsporný projekt, který od roku 2018 běží ve státním Vojenském opravárenském podniku (VOP CZ s. p.), uspořil za pět let svého trvání přes čtyři desítky milionů Kč.

V roce 2022 byla úspora rekordní, při zohlednění loňských cen činila 23,5 mil. Kč. Projekt je řešen metodou energetických služeb se zárukou úspor (EPC), VOP tak má roční úsporu garantovanou smluvně poskytovatelem, kterým je společnost ENESA z ČEZ ESCO. Kromě finanční úspory má investice do modernizace pozitivní dopad také na vliv na životní prostředí. „Ačkoli máme v názvu státní podnik, konkurenceschopnost a snižování nákladů je pro nás stejně klíčové jako pro ostatní hráče na trhu. Díky projektu nyní platíme za energie a další provozní náklady o 18 % méně. Navíc, EPC nám každoročně zaručuje konkrétní výši úspor, podloženou transparentním energetickým managementem,“ vysvětluje Marek Špok, generální ředitel VOP CZ. Pokud by podnik ušetřil v některém roce méně, rozdíl doplatí poskytovatel. Zatím se to však nestalo, loni byla dosažená úspora o 1,7 mil. korun vyšší než smluvní garance.

„ENESA má na svém kontě více než 60 podobných EPC projektů. V průmyslu, který spotřebovává třetinu veškeré energie, je však využití energetických služeb se zárukou úspor výjimečným jevem. Vedení těchto firem, na rozdíl od VOP, často chybí potřebná odvaha pouštět se do projektů s delší dobou návratnosti, loňský pohyb cen energií a také dotační podpora však toto rozhodování zjednodušila,“ dodává Pavol Fraňo, generální ředitel společnosti ENESA.

Projekt úspor ve VOP nastartovala modernizace energetického hospodářství v obou areálech podniku. Staré centrální parní kotelny byly nahrazeny novými zdroji tepla přímo ve vytápěných objektech. Součástí byla i rekonstrukce vnitřního i venkovního osvětlení, využití odpadního tepla, zateplení některých střech a instalace spořičů vody.

Výběr energeticky úsporných opatření se řídil potenciálem úspor, které přinesou. Ekologický přínos představuje roční snížení spotřeby vody o 2 000 metrů krychlových. Úspora plynu a elektřiny představuje ekvivalent 2 400 tun CO2.

Více informací


ENESA a.s.
logo ENESA a.s.

Společnost ENESA a.s. je zkušeným a úspěšným dodavatelem energetických staveb a poskytovatelem energetických služeb metodou EPC, jejichž předmětem je modernizace technologických zařízení budov a garantované úspory energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.