logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Firmy uvažují o potrubním koridoru pro vodík z Ukrajiny, vést by mohl přes ČR

Mezinárodní projekt za více než miliardu eur (asi 24,3 miliardy korun) připravuje čtveřice plynárenských infrastrukturních společností z Německa, ČR, Slovenska a Ukrajiny.

Reklama

Přes Česko by mohl vést potrubní koridor, kterým by do zemí střední Evropy mohl proudit vodík z Ukrajiny. Přes 1225 kilometrů dlouhý koridor by měl podle dokončené studie proveditelnosti kapacitu až 1,3 milionu tun vodíku ročně. ČTK o tom informovala společnost Net4Gas, provozovatel plynovodů v ČR.

Firmy o projektu jednají s politiky svých států a EU. V případě schválení by mohl být hotov do roku 2030, závislý ovšem bude i na dalším vývoji situace na Ukrajině.

Projekt Středoevropského vodíkového koridoru je výsledkem společné iniciativy čtyř plynárenských infrastrukturních firem - německé OGE, českého Net4Gasu, slovenského Eustreamu a ukrajinské GTSOU. Jejich cílem je přeprava vodíku z Ukrajiny, který by mohl být vhodný pro budoucí výrobu zeleného vodíků přes Slovensko a ČR do Německa. Koridor by přitom měl zajistit přepravu suroviny i mezi zařízeními na výrobu vodíku a spotřebiteli vodíku v ČR a na Slovensku.

Zástupci společností nyní dokončili předběžnou studii proveditelnosti. "Výsledky předběžné studie proveditelnosti jsou velmi pozitivní. Ze studie jasně vyplývá, že je technicky možné do roku 2030 přepravit přes střední Evropu 120 gigawatthodin vodíku denně. Stále však zůstává mnoho nejistot, například jaký dopad bude mít na projekt válka na Ukrajině," řekl dnes generální ředitel společnosti Net4Gas Andreas Rau.

Koridor by měl vést od ukrajinsko-slovenských hranic až do jižního Německa. Náklady společnosti odhadují na jeden až 1,5 miliardy eur (od 24,3 miliardy Kč až 36,5 miliardy Kč). Odhad zahrnuje investice do modernizace potrubí, přeshraničních stanic a vybraných kompresorových jednotek.

Koridor by podle firem mohl využívat i některých už existujících plynovodů. "Počáteční analýza potvrdila, že nejvýznamnější plynovody pro tento projekt lze znovu využít k přepravě 100 procent vodíku. To výrazně snižuje náklady na celý projekt," uvedl generální ředitel společnosti Eustream Rastislav Ňukovič, ve které má manažerskou kontrolu skupina EP Infrastructure z Energetického a průmyslového holdingu podnikatele Daniela Křetínského.

Podle současného plánu by měl být projekt dokončen do roku 2030, samotné práce pak mají začít v roce 2024. Zástupci iniciativy projekt nominovali do desetiletého plánu rozvoje sítí EU, zvažují také podání žádosti o status projektu společného evropského zájmu, aby mohli čerpat dotace EU. Zároveň o něm jednají s politiky svých zemí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.