logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nedělní komentář - Vzít rozum do hrsti - aneb švýcarské postřehy (IV)

Reklama

Je tomu právě rok, kdy jsem pod pseudonymem V.J.Švejcar napsal první příspěvek na téma Vzít rozum do hrsti (I). Poté následovaly ještě další dva příspěvky (II a III) a sem tam nějaká diskuzní poznámka nebo rada na dotaz z řad čtenářů TZB-info. A potom dlouhá pauza zapříčiněná kritickým nedostatkem času pro psaní.

Myslím, že tato pauza nebyla na škodu. Pečlivě jsem sledoval dění na stránkách portálu TZB-info, četl komentáře kolegů, dotazy a odpovědi, diskuzní příspěvky na různá témata - biomasa, peletky, nízkoenergetické domy, tepelná čerpadla, srovnávání cen různých paliv, legislativa ....... Některé odpovědi na diskuzní příspěvky byly mnohdy značně hrubého kalibru, bohužel i ke škodě celé profese.

Problematika staveb z energetického hlediska je fascinující záležitostí. Všichni někde bydlíme a všichni máme rádi tepelnou pohodu. Všichni také víme, že za tuto tepelnou pohodu musíme platit. Nejen penězi, ale pozvolným a dlouhodobým poškozováním životního prostředí.

Dlouhodobým cílem je tedy snižování energetické potřeby na absolutní minimum. Nejen stavebně technicky, tj. pokud možno ideálním izolováním objektů, ale i správnou volbou elektrických spotřebičů a v neposlední řadě volbou topného média.

Zkušenosti ze Švýcarska ukazují, že u předpisově izolovaných a nízkoteplotně vytápěných objektů (energetický zákon), nehraje cena zvolené energie téměř žádnou roli. Záleží na přístupu a finančních možnostech každého stavebníka, jaký energetický zdroj si zvolí. Tam, kde je k dispozici zemní plyn, se většina stavebníků rozhoduje pro kondenzační kotle, eventuálně kombinované se solárním ohřevem teplé užitkové vody. Tam, kde zemní plyn není zaveden (topografie, ekonomický "nezájem" plynárenských společností), je i nadále velice rozšířeno vytápění extra lehkým topným olejem, opět částečně v kombinaci se solárním ohřevem TUV. Značně rozšířené, zvláště u zemědělských usedlostí, je vytápění kotli na kusové dřevo. Stále výrazněji se začínají prosazovat kombinace modulačně výkonově řízených kotlů na peletky a solární ohřevy TUV.

Počet každoročně nově instalovaných tepelných čerpadel (vysoce technicky vyspělých), má sice stoupající tendenci, ale rozhodně ne v takovém měřítku, jak je v Česku prezentováno veřejnosti.

Poznámka na okraj (pro srovnání s českými poměry):

  • Provoz tepelných čerpadel ve Švýcarsku je skutečně "ekologický", neboť elektrická energie je vyráběna z velké části vodními elektrárnami. Pořízení tepelného čerpadla není ve Švýcarsku státně dotované, jejich provozovatel však může uzavřít smlouvu o ceně el. energie s příslušným dodavatelem.
  • 1 litr extra lehkého oleje, včetně dovozu, má k dnešnímu dni (22.12.2002) cenu 0,46 Fr vč. DPH. 1 litr benzinu Natural 95 má cenu 1,28 Fr. vč. DPH, 1 litr motorové nafty 1,32 Fr.
  • Co na to český cenový regulační úřad? Proč je topný olej v ČR tak cenově nedostupný? Z výše uvedených cen topného oleje profitují jak švýcarský stát, tak dodavatel i spotřebitel. Spalování extra lehkého topného oleje zatěžuje ovzduší pouze nepatrně více než spalování zemního plynu.












  • Hezké Vánoce a úspěšný rok 2003 Vám přeje
    Vladimír Říha (alias V.J.Švejcar), Švýcarsko



     
     

    Reklama


    © Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.