logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Cesta k betonovým rámečkům pro vypínače

Industriální beton naplno proniká do interiérů, a to i ve formě vypínačů a zásuvek. O cestě k betonovým rámečkům domovní elektroinstalace jsme si povídali s Lenkou Vodicovou ze společnosti OBZOR Zlín.

Jaké přednosti nabízí betonový rámeček domovní elektroinstalace?

Na prvním místě bych jmenovala přítomnost polyvinylalkoholových vláken ve výrobní směsi, která zaručují jeho celkovou pevnost. Stabilita betonu se odráží i v síle samotných rámečků – u řady DECENTE se jedná o tloušťku 7 mm, zatímco u kolekce RETRO jde o masivnějších 13,5 mm. Materiál je voděodolný a UV stabilní. Pro beton charakteristické póry jsou na povrchu rámečku samozřejmě přiznány a činí z něho originální řešení dekorací s industriálním nádechem.


Připravit správnou betonovou směs vhodnou pro rámečky vypínače a zásuvky jistě nebylo jednoduché. Jak se to podařilo u vás ve Zlíně?

Beton sám o sobě představuje velmi individuální materiál a zpracovat jej do stabilní formy pro tak malou plochu, jakou je rámeček domovní elektroinstalace, bylo poměrně náročné. Dlouhý čas trvalo pouhé mísení exaktního poměru přísad pro samotnou betonovou směs odpovídající požadavkům. Musela se vytvořit taková, aby se proporce betonových rámečků po vymodelování a následném dostatečném vysušení ve vnitřních rozměrech nezměnily o více jak 0,3 mm. Z těchto důvodů vzniklo mnoho prototypů, než se docílilo finální podoby.

Odkud pochází inspirace pro produkci rámečků z betonu?

Prvotní impuls vzešel od Ing. arch. Tomáše Velinského, který má ve svém portfoliu spoustu betonových doplňků. Iniciativu poté uchopil OBZOR do vlastních rukou, ve kterých ji rozvinul do dnešní podoby betonových rámečků v hranatých liniích řady DECENTE a kulatých proporcích kolekce RETRO.

Více informací


OBZOR, výrobní družstvo Zlín
logo OBZOR, výrobní družstvo Zlín

OBZOR je tradiční český výrobce vačkových spínačů, domovní elektroinstalace a doplňkového příslušenství. Dále se zaměřuje na výrobu dílů pro automobilový průmysl, elektromechanických výrobků, kovových dílů, vstřikování plastů a výsek těsnění. Má oprávnění ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.